تصمیم چندین کشور در اجباری کردن آزمایش کووید-۱۹ برای مسافرانی که از چین وارد میشوند نشاندهنده نگرانی جهانی در مورد افزایش پرشتاب موارد ابتلا به ویروس کرونا در چين و عدم انتشار آمار مبتلایان از سوی مراجع رسمی پکن است.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز ۸ دی گفت که اکثر کشورهای جهان چنین مقرراتی برای مسافران چینی وضع نکردهاند و تاکید کرد که «با همه مسافران فارغ از ملیت آنها باید یکسان رفتار شود».
تاکنون شناسایی سویه جدیدی از ویروس کرونا گزارش نشده است. با این حال، حکومت چین بارها متهم شده که از شروع همهگیری کرونا در اواخر سال ۲۰۱۹ در آن کشور اطلاعات دقیقی را در اختیار نهادهای بهداشتی بینالمللی قرار نداده است.
بنابراین در روزهای اخیر که ممنوعیت سفر شهروندان چینی به خارج لغو شده است بسیاری از کشورهای نگران هستند که مسافران چینی ممکن است ناقل سويه جديدی از ویروس باشند.
دولتهای آمریکا، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، هند، ژاپن، کره جنوبی و تایوان اعلام کردهاند که مسافران چینی فقط با انجام تست کرونا و نتیجه منفی تست میتوانند به این کشورها سفر کنند.
دولت آمریکا دلیل وضع این مقررات را افزایش پرشتاب موارد ابتلا در چین و عدم اطلاعرسانی شفاف دولت آن کشور از جمله احتمال جهش سویههای ویروس کرونا در داخل چین اعلام کرد.
دولتهای تایوان و ژاپن نیز نگرانیهای مشابهی را بیان کردهاند. تایوان از روز اول ژانویه و ژاپن از روز ۹ دی این مقررات را به اجرا گذاشتند.
هر مورد جدید از ابتلا به طور بالقوه زمینه جهش ویروس کرونا و بروز یک سویه جدید را فراهم میکند.
دانشمندان و کارشناسان بهداشت عمومی در سایر کشورها نمیتوانند با قاطعیت بگویند که چنین وضعیتی در چین روی داده است ولی بروز سویههای جدید در آن کشور را محتمل میدانند.
وزارت بهداشت چین اعلام کرده که عامل افزایش موارد ابتلا درآن کشور گونههایی از سویه اومیکرون است که در کشورهای دیگر هم شناسایی شده است و برای تشخیص احتمال بروز سویههای جدید سیستم نظارتی دقیق دارد.
یکی از مسئولان مرکز کنترل بیماریهای مسری چین روز پنجشنبه مدعی شد که «چین همواره شناسایی سویههای جدید را به نهادهای بهداشتی بینالمللی گزارش داده و تاکنون چیزی در این زمینه را مخفی نکردهاست».
برخی از کشورهای دیگر از جمله آلمان اعلام کردهاند که شواهدی مبنی بر بروز سویههای جدید ویروس کرونا در چین مشاهده نشده و در نتیجه در حال حاضر انجام تست کرونا برای مسافران چینی الزامی نیست. کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد که شیوع پرشتاب ویروس کرونا در چین را با دقت زیرنظر دارد ولی سویههایی که تاکنون در چین شناسایی شدهاند در کشورهای اروپایی نیز رواج دارند.
دبیرکل سازمان جهانی بهداشت نیز گفته است که این نهاد برای ارزیابی دقیق از ابعاد شیوع ویروس در چین و تنظیم توصیهها و مقررات بهداشتی به اطلاعات دقیق و همهجانبهتری به خصوص آمار بستری در بیمارستانها و تعداد بیمارانی که به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند نیاز دارد.
سازمان جهانی بهداشت از دولت پکن خواسته است در ارائه اطلاعات حقیقی مربوط به افزایش مبتلایان با شفافیت و به سرعت عمل کند.
به گزارش رویترز و گاردین، پس از جلسهای که کارشناسان سازمان جهانی بهداشت روز جمعه، ۹ دی، با مقامات ارشد کمیسیون ملی بهداشت چین برگزار کردند، تدروس آدهانوم، رئیس این سازمان اعلام کرد که این نهاد نگران تحولات منفی مربوط به گسترش و تشدید بیماری کرونا در چین است.
آقای آدهانوم بر اهمیت شفافیت و به اشتراکگذاری منظم دادهها برای دستیابی به ارزیابی دقیق از مخاطرات ناشی از افزایش ابتلا به سویههای جدید کرونا تاکید کرد.
سازمان جهانی بهداشت مشخصا چین را فراخواند تا در ارائه دادههای توالی ژنتیک مبتلایان، آمار بستریها، تلفات در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها و آخرین وضعیت واکسیناسیون شهروندان خود، مخصوصا در میان افراد آسیبپذیر و شهروندان ۶۰ ساله به بالا، با شفافیت و به سرعت اقدام کند.
نشست بعدی این سازمان با مقامات بهداشتی چین به روز سهشنبه، ۱۳ دی، موکول شد.