روزنامه اسرائیلهیوم روز یکشنبه ۱۱ خبر داد که جمهوری آذربایجان نخستین سفیر خود در اسرائیل را منصوب کرده که بهزودی به تلآویو اعزام خواهد شد.
آذربایجان و اسرائیل سه دهه است دارای مناسبات کامل سیاسی هستند و اسرائیل سالهای طولانی است که در باکو سفارت دارد، اما آذربایجان تا کنون از گشایش سفارتخانه و اعزام سفیر به اسرائیل خودداری کرده بود.
آذربایجان تا سالهای قبل ظاهراً از روی برخی ملاحظات مربوط به معادلات منطقهای و در نظرگرفتن پارهای حساسیتها از سوی کشورهای اسلامی، مناسبات سیاسی با اسرائیل را به سطح اعزام سفیر ارتقا نداده بود.
اما بر اساس مجموعهای از گزارشهای انتشاریافته پیشین در رسانههای اسرائیل، در پی تحکیم روابط ترکیه و اسرائیل در یک سال اخیر، جمهوری آذربایجان نیز برای گشایش سفارت در اسرائیل و اعزام سفیر به تلآویو مصمم شد.
مقامات ارشد آذربایجان در جنگ دو سال پیش آن کشور علیه ارمنستان تایید کردند که تجهیزات نظامی دریافت شده از اسرائیل، نقش بارزی در بازپسگیری اراضی مورد نظر آذربایجان داشت، و از این بابت از اسرائیل آشکارا تقدیر کردند.
با این حال، ارمنستان نیز در اسرائیل دارای سفارتخانه و سفیر است.
رسانههای آذربایجان گزارش داده بودند که یک هیئت ارشد دیپلماتیک اسرائیل به ریاست الیزه بننون، روزهای هفتم و هشتم دی در اجلاسی در باکو برای بررسی راههای تحکیم هر چه بیشتر مناسبات دو کشور، شرکت کرده بود.
مقامات ارشد اسرائیل در گذشته تاکید کرده بودند که مناسبات با آذربایجان به دلیل هممرز بودن آن کشور با جمهوری اسلامی ایران، اهمیت راهبردی دارد. شمار زیادی از مقامات اسرائیلی، از جمله نخستوزیر و وزیران دفاع، از باکو دیدار کردهاند.
در مقابل، برخی مهرههای محافظهکار در حاکمیت ایران و رسانههای آنها در دوره اخیر ادعا کردند که افزایش اظهارات الهام علیاف در خصوص حمایت از «آذربایجانیها در ایران» نظر به این واقعیت است که بنیامین نتانیاهو در اسرائیل به قدرت بازگشته است.
هرچند اقدامات مربوط به گشایش سفارت آذربایجان و اعزام سفیر به تلآویو از مدتی پیش در جریان بود، اما انتشار خبر آن در روز یازدهم دی، با سومین روز بازگشت دوباره بنیامین نتانیاهو به پست نخستوزیری مقارن شد.