حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به مصوبه پارلمان اروپا برای قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا، تهدید کرد که اگر اروپا مواضعش را تغییر ندهد احتمال هر اقدام تقابلی از جمله «خروج ایران از انپیتی با اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی» متصور است.
اظهارات امیرعبداللهیان از جمله واکنشهای مقامهای جمهوری اسلامی به قطعنامه پارلمان اروپاست که ۲۹ دیماه به «قرارگرفتن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا» رای مثبت داد.
این قطعنامه الزامآور نیست اما یک روز پس از آن به تصویب رسید که پارلمان اروپا با اکثریت قاطع به متمم طرحی رای داد که در آن از اتحادیه اروپا خواسته شده نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی، در اولین واکنش خود مصوبه پارلمان اروپا را «شلیک اروپا به پای خود» توصیف کرده بود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز یکشنبه نیز وزرای خارجه تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله وزیر خارجه آلمان را «تازهکار و بیتجربه» خواند و گفت: «تعداد اندکی از رهبران سیاسی اروپا هیچ تجربهای در حوزه دیپلماسی ندارند و امروز در راس دستگاه دیپلماسی قرار گرفتهاند.»
بیشتر در این باره: جلسه غیرعلنی مجلس درباره سپاه؛ قالیباف ارتشهای کشورهای اروپایی را تهدید کرداو افزود که در مورد مصوبه قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی « پارلمان اروپا تصمیم احساسی گرفته است و عقلانیت بر کسانی که این کار را انجام دادند و بر جلسهای که این تصمیم را گرفته، حاکم نبوده است».
امیرعبداللهیان در ادامه درباره اینکه « خروج ایران از انپیتی (پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای) و اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمله رفتارهای تقابلی ایران خواهد بود» تاکید کرد که «اگر اروپاییها در مسیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند، هر احتمالی متصور است».
تصویب قطعنامه پارلمان اروپا درباره لزوم قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا، موجی از واکنشهای اغلب تهدیدآمیز مقامهای جمهوری اسلامی علیه اتحادیه اروپا را در پی داشت و تهدید امیرعبداللهیان به خروج ایران از انپیتی یکی این واکنشهاست.
محمدباقر قالیباف، از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران و رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی نیز روز یک شنبه دوم بهمن ماه گفت: «اقدامات لازم برای مقابله با ارتشهای کشورهای اروپایی در منطقه را در دستور کار خواهیم گذاشت.»
قالیباف این اظهارات را پس از آن بیان کرد که مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه جلسهای غیرعلنی با حضور حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه و حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران با همین موضوع برگزار کرد.
محمدحسن آصفری، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز از «طرح محدودیت تردد کشتیهای اروپایی در تنگه هرمز» خبر داد و گفت: «اگر پارلمان اروپا نسبت به تصمیم خودش عقبنشینی نکند، مطمئن باشند اقداماتی را در مجلس خودمان دنبال خواهیم کرد و با طرحهای چند فوریتی تردد در تنگه هرمز را برای کشتیهای اروپایی محدود میکنیم.»
تصویب قطعنامه پارلمان اروپا درباره لزوم قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا، در پی چهار ماه سرکوب خونین و خشونتبار اعتراضات «زن زندگی آزادی» صورت گرفت؛ قطعنامهای که در آن آمده «بیاعتنایی آشکار» جمهوری اسلامی به «کرامت انسانی و آرمانهای دموکراتیک شهروندان خود و همچنین حمایت از روسیه» ایجاب میکند اتحادیه اروپا روابط خود را با جمهوری اسلامی ایران بیشتر «تعدیل» کند.
نمایندگان پارلمان اروپا همچنین از اتحادیه اروپا خواستهاند فهرست تحریمهای خود را بهگونهای گسترش دهد که شامل همه افراد و نهادهای مسئول نقض حقوق بشر و اعضای خانواده آنها از جمله علی خامنهای، ابراهیم رئیسی، محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران و همه بنیادهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شود.
بر اساس سندی که تصویر آن به رادیو فردا رسیده، اتحادیه اروپا قصد دارد روز دوشنبه بسته تحریمی جدیدی را علیه ۱۸ شخص حقیقی و ۱۹ نهاد وابسته به حکومت جمهوری اسلامی به دلیل مشارکت مستقیم در نقض حقوق بشر در ایران و سرکوب معترضان به تصویب برساند.
بیشتر در این باره: پارلمان اروپا به قرارگرفتن سپاه در فهرست گروههای تروریستی رای مثبت داد