نسرین ستوده، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر ایرانی، در مصاحبهای تلویزیونی تاکید کرد که مردم ایران علیرغم سرکوبها همچنان خواستار همهپرسی و تغییر نظام حکومتی کشور هستند.
او روز چهارشنبه ۱۹ بهمن در مصاحبه با کریستین امانپور، مجری و برنامهساز سرشناس شبکه سیانان، به اعتراضات جاری در ایران پرداخت و اطمینان داد که اعتراضات هنوز تمام نشده است.
وی با اشاره به آغاز این اعتراضات که در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد کرخ داد، گفت که «قتل» او به خاطر حجاب اجباری بود و این موضوع برای سالهاست که دستمایهای برای تهدید زنان توسط نیروهای امنیتی است.
خانم ستوده اظهار داشت: «پلیس که باید محافظ حقوق زنان باشد، به صورت بیرحمانهای زنان معترض را مورد ضرب و شتم قرار داده و این موضوع وجدان عمومی جامعه را به شدت آزرده کرده است؛ چرا که نیمی از جمعیت کشور که زنان هستند، همواره به خاطر بدن و جنسیت خود مورد تهدید بودهاند.»
این فعال حقوق بشر عنوان کرد که مردم ابتدا برای آزادی زنان وارد خیابانها شدند، اما وقتی به خواستههایشان توجه نشد، مطالبه تغییر نظام برجستهتر شد.
او در ادامه به اعتراضات مدنی و صلحآمیز در دانشگاهها و خیابانها اشاره کرد و گفت معترضان با سرکوب خشن و ضرب و شتم مواجه شدند و نیروهای امنیتی به صورت گستردهای از انواع گلولهها برای کشتار و کور کردن معترضان استفاده کردند.
وی تصریح کرد: «بسیاری از معترضان با تهدید و خطر اعدام مواجه هستند، اما خشم آنها فروکش نکرده است. به رغم سرکوبها هنوز مردم ایران خواهان تغییر نظام و همهپرسی هستند و بر آن تاکید دارند».
خانم ستوده در پاسخ به سوالی درباره احتمال تغییر نظام گفت: «ما نمیدانیم، اما مردم به صورت روزافزونی خواهان آن هستند و حتی میرحسین موسوی از مقامات ارشد سابق کشور نیز اخیرا خواهان برگزاری رفراندوم شده است.»
او درباره تغییرات در جامعه ایران بعد از چهار ماه اعتراض گسترده خیابانی تصریح کرد مواضع رسمی دولت پیرامون حجاب و زنان نه تنها تغییر نیافته، بلکه بدتر نیز شده است، اما نافرمانی مدنی زنان گستردهتر شده و ما هر روز شاهد حضور شجاعانه زنان بدون حجابِ مورد نظر حاکمیت در انظار عمومی هستیم.
«خواستههای فرهاد میثمی خواستههای همه مردم ایران است»
بیشتر در این باره: کاهش شدید وزن فرهاد میثمی بر اثر اعتصاب غذا در زندان؛ «همچنان بر سر خواستههایم ایستادهام»نسرین ستوده در بخشی از سخنان خود به اعتصاب غذای فرهاد میثمی پرداخت و تاکید کرد که خواستههای او، خواستههای همه مردم ایران است.
خانم ستوده که خود با اتهامات سیاسی و دفاع از حقوق زنان به ۳۳ سال حبس و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده و هماکنون در مرخصی درمانی به سر میبرد، به پیشینه آشنایی دیرین خود با آقای میثمی اشاره کرد و گفت او برای سالها فعال اجتماعی، مدافع حقوق زنان و خصوصا مخالف حجاب اجباری بود.
اخیرا انتشار تصاویری از وضعیت جسمی فرهاد میثمی، زندانی سیاسی پس از اعتصاب غذا واکنش گسترده شبکههای اجتماعی، نهادهای حقوق بشری و کشورهای غربی را در پی داشت.
وکیل آقای میثمی، یکم دی ماه اعلام کرده بود که موکلش در پی اعتصاب غذا ۵۲ کیلو کاهش وزن داشته و به دلیل مقاومت در انتقال به بند زندانیان خطرناک، مورد ضرب و جرح قرار گرفته است.
فرهاد میثمی، پزشک، مترجم و فعال مدنی و مترجم مرداد ۱۳۹۷ به دلیل کنشهای مدنی خود در مخالفت با حجاب اجباری بازداشت و به شش سال زندان محکوم شد. او در سالهای گذشته بدون حتی یک روز مرخصی در زندان بهسربرده است.
با استفاده از گزارش سیانان، رادیو فردا؛ د.خ/س.ن