مولوی عبدالحمید، رهبر پرنفوذ سنیهای ایران، روز جمعه اعلام کرد که تنها راهحل برون رفت از بحران سیاسی فعلی در ایران، برگزاری یک همهپرسی است تا اکثریت مردم مشخص کنند که چه نظام سیاسی در ایران شکل بگیرد.
آقای عبدالحمید اسماعیلزهی، معروف به مولوی عبدالحمید، روز جمعه، ۲۸ بهمن، در سخنرانی هفتگی خود در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به ضرورت وحدت و همبستگی ملی ایرانیان تاکید کرد: «همهپرسی و رای اکثریت بهترین راه برونرفت از خشونت است.»
او با بیان این که مردم باید حاکم خود را خودشان انتخاب کنند، گفت که تنها راه حل برای اختلافی که میان ملت و حکومت پیش آمده، رجوع به نظر «اکثریت مردم» است.
این چهره مذهبی شناختهشده ایران افزود: «هیچ کسی نباید به راه خودش، برداشت خودش اصرار کند و باید ببینیم اکثریت چه نظامی میخواهند. باید به نظر اکثریت تن بدهیم تا اختلاف حل شود.»
این اولین بار نیست که در جریان اعتراضات سراسری ایران، مولوی عبدالحمید خواستار برگزاری همهپرسی میشود.
کمی پس از آغاز اعتراضات سراسری در شهریورماه و کشتار مردم معترض در زاهدان، این امام جمعه اهل سنت با اعتراض به کشتار و سرکوب گسترده مردم ایران، خواهان برگزاری همهپرسی با حضور ناظران بینالمللی شد.
بیشتر در این باره: جمعی از روحانیان اهل سنت کردستان خواستار برگزاری همهپرسی در ایران شدندپس از آن، جمعی از ماموستاها [استادان] و مدرسان و امامان جمعه سنندج و دهگلان، در استان کردستان، با انتشار ویدئویی از بیانیه مشترک خود خبر دادند که در آن چندین خواسته، از جمله برگزاری یک همهپرسی زیر نظر سازمانهای بینالمللی در ایران، مطرح شده بود.
اما این درخواست با واکنش تند مقامهای جمهوری اسلامی مواجه شد و آن را رد کردند.
با این حال، درخواست مجدد برگزاری همهپرسی از سوی مولوی عبدالحمید از آنجا اهمیت بیشتری مییابد که به تازگی میرحسین موسوی از رهبران اعتراضات سال ۱۳۸۸ برای اولین بار خواستار برگزاری همهپرسی به منظور گذار از جمهوری اسلامی شد.
پیشتر مولوی عبدالحمید از این بیانیه موسوی استقبال کرده و بار دیگر بر ضرورت برگزاری همهپرسی و تغییر قانون اساسی در ایران تاکید کرده بود.
بیشتر در این باره: قدردانی مولوی عبدالحمید از بیانیه میرحسین موسوی؛ سایر سیاستمداران هم واقعیتها را ببیننداو همچنین در تازهترین اظهاراتش، بار دیگر مخالفت خود را با مجازات اعدام و رفتارهایی چون گرفتن اعتراف اجباری از بازداشتیها ابراز کرد و خواستار آزادی تمام زندانیان سیاسی از جمله علمای اهل سنت زندانی شد.
مولوی عبدالحمید گفت: «پیشتر هم گفتهام که اگر ما اختیاراتی داشتیم یک شب نمیگذاشتیم یک زندانی سیاسی در زندان باشد. از حرف زدن و انتقاد کردن استقبال میکنیم.»
این چهره مذهبی اهل سنت همچنین از طالبان در افغانستان خواست اجازه دهند دختران و زنان به تحصیل خود ادامه دهند.