ابراز نگرانی قدرت‌های غربی از عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

مرکز تاسیسات هسته‌ای در نطنز

وزرای خارجه ایالات متحده آمریکا و اعضای اروپایی برجام از عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و «اقدامات بی‌ثبات‌کننده» جمهوری اسلامی اظهار نگرانی کردند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز شنبه ۲۹ بهمن‌ماه اعلام کرد آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با همتایان آلمانی، فرانسوی و بریتانیایی خود درباره ایران مذاکره کردند.

به گفته او، وزرای خارجه چهار کشور از تشدید اقدامات هسته‌ای جمهوری اسلامی و عدم همکاری آن با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار نگرانی کرده و خواستار بازگشت ایران به تعهدات خود شدند.

بیشتر در این باره: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: ایران ۷۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دارد

ایران بعد از خروج آمریکا از برجام از تعهدات هسته‌ای خود به صورت مرحله‌ای عدول کرده و طی دو سال گذشته مانع دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به اطلاعات دوربین‌های نصب شده در تاسیسات هسته‌ای خود شده است.

ایران همچنین طی دو سال گذشته از پاسخ به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره منشا اورانیوم پیدا شده در سه سایت اعلام نشده خود، طفره رفته و توافق هسته‌ای را به بسته شدن این پرونده موکول کرده است؛ موضوعی که آمریکا، سه کشور اروپایی عضو برجام و خود آژانس آن را رد کرده‌اند.

در این میان، سرکوب گسترده اعتراضات مردمی اخیر توسط نهادهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی ادامه مذاکرات هسته‌ای را دچار چالش کرده است.

جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز شنبه ۲۹ بهمن‌ماه در همین زمینه در مصاحبه‌ای با شبکه «فرانس ۲۴» گفت توافق هسته‌ای ایران «در حال حاضر در دستور کار نیست».

وزاری خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان همچنین از همکاری‌های نظامی ایران و روسیه و پیامدهای آن بر امنیت و ثبات منطقه ابراز نگرانی کردند.

جان کربی نیز گفته است جمهوری اسلامی با ارائه صدها پهپاد انتحاری مرگبار به ارتش روسیه «مستقیماً و به‌ طور آشکار» به روسیه در این جنگ کمک می‌کند. او تاکید کرد جمهوری اسلامی باید پاسخ‌گوی این اقدام خود باشد.

اوکراین و کشورهای غربی می‌گویند روسیه با استفاده از صدها پهپاد انتحاری ارسالی جمهوری اسلامی به ارتش این کشور، زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین را مورد هدف قرار می‌دهد.

ایران برای مدت‌ها ارسال پهپاد به روسیه را انکار کرد، اما آبان‌ماه امسال حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه این کشور مدعی شد ایران «قبل از جنگ اوکراین و تعداد محدودی» پهپاد به روسیه تحویل داده است.

دولت اوکراین جمهوری اسلامی را به «دروغ‌گویی» متهم کرده و گفته است نزدیک ۵۰۰ پهپاد ایرانی را ساقط کرده است.

وزرای خارجه آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام همچنین بر همبستگی خود با مردم ایران در حالی که «نقض فاحش» حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ادامه دارد، تاکید کرده و از هماهنگی‌ نزدیک میان خود برای مواجهه با فعالیت‌های «بی‌ثبات‌کننده» جمهوری اسلامی سخن گفتند.

اظهار همبستگی این کشورها با مردم ایران در حالی است که در کنفرانس امنیتی مونیخ، به جای مقامات جمهوری اسلامی، چهره‌های شاخص اوپوزیسیون دعوت شده‌اند.

با استفاده از گزارش‌های وزارت خارجه آمریکا، فرنس ۲۴ و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن