یک مقام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد که پایتخت ایران نوزدهمین شهر آلاینده جهان از نظر میزان ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون شناخته شده است.
احمد طاهری مدیر واحد سنجش و نگهداری شرکت کنترل کیفیت هوای تهران روز سهشنبه نهم اسفند در یک وبینار تخصصی درباره وضعیت آلودگی هوایی تهران گفت که این شهر طی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ تنها دو روز هوای پاک داشته است.
او همچنین افزود که روزهای «قابل قبول» از نظر کیفیتها در تهران نیز در سال ۱۴۰۱ کاهش پیدا کرده است.
به گفته این مقام شهری، ازن و ذرات معلق کمتر از ۲.۵میکرون، دو آلاینده اصلی در شهر تهران هستند که به ترتیب برای فصول سرد و فصول گرم سال به حداکثر مقدار خود میرسند.
بیشتر در این باره: شاخص آلودگی هوای تهران همچنان قرمز و ناسالم استاین در حالی است که به گفته آقای طاهری، این آلایندهها عمدتا از فعالیتهای انسانی و احتراقی ناشی میشود.
این مقام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران همچنین گفت که اکنون میانگین غلظت ذرات معلق در هوای تهران ۲۹ میکروگرم بر متر مکعب است که در بهترین حالت حدود ۲.۵ برابر حد استاندارد جهانی است.
او تاکید کرد که در سالهای گذشته هیچ روند مشخصی برای کاهش غلظت این آلاینده در هوای تهران وجود نداشته و «مخصوصا از سال ۹۷ یک روند افزایشی نسبی در این آلاینده مشاهده» شده است.
طاهری به عنوان نمونه گفت: «تعداد موتورسیکلتهای فرسوده از سال ۹۶ با شیب زیادی در حال افزایش است؛ به طوری که انتظار میرود در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۹۶ تعداد موتورسیکلتهای فرسودهمان در شهر تهران ۵۶ درصد افزایش داشته باشد.»
این اظهارات در حالی است که آلودگی هوای تهران در هفتههای اخیر شدت و اظهارات وزیر کشور برای تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی با هدف جلوگیری از تعطیلی مدارس، مخالفت وزارت بهداشت را به دنبال داشته است.
در این شرایط، شهرداری تهران نیز خود را مسئول افزایش آلودگی هوا ندانسته است.
در آذرماه، علیرضا زاکانی شهردار تهران گفت که در زمینه کاهش آلودگی هوا «مسئولیت مستقیم» با شهرداری تهران نیست.
علاوه بر تهران، بسیاری از دیگر شهرهای ایران نیز از نظر آلودگی هوا روزهایی بحرانی را سپری میکنند و کارشناسان دلیل این اتفاق را قطع گاز بسیاری از نیروگاهها و افزایش سوزاندن مازوت به عنوان سوخت اعلام میکنند.
چندی پیش، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر و محیط زیست، از ایران خواست که سوزاندن مازوت را متوقف کند.