هزاران نفر از مردم گرجستان سهشنبه شب، ۱۶ اسفندماه، در اعتراض به تصویب قانون موسوم به «عوامل خارجی» در پارلمان، به خیابانها آمدند. این اعتراضات روز چهارشنبه نیز ادامه یافت.
بر اساس این قانون تازه که با حمایت حزب حاکم «رویای گرجستان» به تصویب پارلمان رسیده، تمامی سازمانهایی که بیش از ۲۰ درصد از بودجه آنها از خارج تامین میشود به عنوان «عوامل خارجی» شناسایی خواهند شد.
منتقدان این قانون، از جمله ایالات متحده و اروپا، میگویند که این تهدیدی برای آزادی بیان در گرجستان محسوب میشود و فعالیتهای مستقل روزنامهنگاری و همچنین نهادهای دموکراتیک را محدود خواهد کرد.
در پی تصویب این قانون، شب گذشته خیابانهای اطراف پارلمان گرجستان در تفلیس، پایتخت، صحنه برخورد پلیس با معترضانی بود که فریاد میزدند «نه به قانون روسی».
اشاره معترضان به قانونی مشابه در روسیه است که تصویب آن در سال ۲۰۱۲، راه را برای سرکوب مخالفان کرملین و برخورد با نهادهای مستقل و دموکراتیک بهویژه رسانههای خارجی از جمله رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی باز کرد.
ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که پلیس با ماشین آبپاش و گاز اشکآور سعی در متفرق کردن معترضان از مقابل پارلمان دارد.
این درگیریها تمام شب ادامه داشت و صبح روز چهارشنبه، ۱۷ اسفند، نیز بر تنشها افزوده شده است.
وزارت کشور گرجستان در بیانیهای گفته است که بسیاری از نیروهای پلیس و معترضان در «اعتراضات به شدت خشن» مجروح شدهاند. همچنین بازداشت ۶۶ نفر از معترضان نیز تایید شده است.
گرجستان مدتهاست که به دنبال پیوستن به اتحادیه اروپاست و حالا بیم آن میرود که تصویب قانون تازه، مانعی بر سر راه پیوستن این کشور جنوب قفقاز به اتحادیه اروپا باشد.
بیشتر در این باره: بازخواست اپوزیسیون گرجستان از دولت در مورد اجازه عبور به هواپیماهای باری ایرانروز گذشته گیورگی غریباشویلی، نخست وزیر گرجستان، ضمن اعلام حمایت از قانون «عوامل خارجی» گفته بود این قانون مطابق با «استانداردهای جهانی و اروپایی» خواهد بود.
اما کمی بعدتر، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این مصوبه را «تحولی بسیار بد» توصیف کرد که میتواند به طور جدی بر روابط اتحادیه اروپا و گرجستان تاثیر بگذارد.
افکار عمومی در گرجستان، به خصوص پس از سال ۲۰۰۸ و اشغال بخشی از این کشور توسط روسیه، حساسیت بسیاری نسبت به نفوذ مسکو در گرجستان دارند.
از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در اسفند سال گذشته، دولت گرجستان که در کنترل حزب «رویای گرجستان» است به دلیل موضعگیریهایی که اپوزیسیون آن را «همسویی با مسکو» تلقی میکند، هدف انتقادها بوده است.
پیشتر نیز عدم پیوستن گرجستان به تحریمهای غرب علیه روسیه با تظاهرات و اعتراضات گسترده مخالفان در تفلیس مواجهه شده بود.