سیاستمدار اهل جمهوری آذربایجان که قرار است بهزودی اولین سفیر کشورش در اسرائیل شود، گفته است که باکو به اسرائیل اجازه نخواهد داد تا از آسمان این کشور به ایران حمله کند.
مختار محمداف در گفتوگویی با نشریه جروزالم پست تاکید کرد که ارتش اسرائیل در صورت جنگ با ایران نمیتواند از جمهوری آذربایجان برای آماد و پشتیبانی نیروهای خود استفاده کند.
این روزنامه اسرائیلی روز جمعه ۱۹ اسفند به نقل از آقای محمداف افزود: «جمهوری آذربایجان از ابتدا اعلام کرده بود که در امور داخلی سایر کشورها دخالت نخواهد کرد و اجازه نخواهد داد از خاک آن علیه کشور دیگری استفاده شود، و از سویی انتظار دارد که کشورهای دیگر نیز در امور داخلی جمهوری آذربایجان دخالت نکنند.»
روزنامه اسرائیلی هاآرتص در روزهای گذشته گزارشی منتشر کرد که عنوان میکرد، همکاریهای نظامی و امنیتی اسرائیل و جمهوری آذربایجان دارای ابعادی وسیع است.
بیشتر در این باره: اولین سفیر جمهوری آذربایجان در اسرائیل منصوب شدهاآرتص با استناد به گزارش «رسانههای خارجی» افزود با موافقت باکو، موساد امکان یافته ایستگاهی را برای نظارت بر ایران در جمهوری آذربایجان ایجاد کند و در صورت حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران، یکی از فرودگاههای جمهوری آذربایجان در خدمت اسرائیل خواهد بود.
این روزنامه بر اساس گزارشهای خارجی نوشت، موساد از راه جمهوری آذربایجان اسناد بهسرقت برده آرشیو هستهای ایران را به تلآویو برد.
اما سفیر آتی جمهوری آذربایجان گزارش روزنامه هاآرتص را «دروغ» دانست.
اسرائیل اگرچه دهها فروند جنگنده پیشرفته اف۳۵ آمریکایی دارد، اما برای طی کردن مسافت تا ایران نیازمند سوختگیری در یک پایگاه سوم یا هواپیماهای سوخترسان در هوا است، که در حال حاضر فاقد آن است.
هاآرتص افزوده بود که اسرائیل در دو دهه گذشته صدها هواپیمای حامل انواع تسلیحات به جمهوری آذربایجان فرستاده و از این رهگذر، میلیاردها دلار درآمد داشته است؛ تسلیحاتی شامل موشکهای بالستیک، سامانههای دفاع هوایی و جنگ الکترونیکی و پهپادهای انتحاری.
بر اساس تحقیق هاآرتص، یک فروند هواپیمای باری جمهوری آذربایجان که در نقل و انتقال این تسلیحات دخیل است، ۹۲ بار در هفت سال گذشته در فرودگاه نظامی «عوودا» در نزدیکی ایلات فرود آمده است؛ تنها فرودگاهی در اسرائیل که بارگیری مواد انفجاری از آن مجاز است.
مختار محمداف گفت اطلاع دقیقی در مورد خرید تسلیحاتی کشورش از اسرائیل در دو دهه اخیر ندارد اما تأیید کرد که اسرائیل یکی از تأمینکنندگان عمده تسلیحات نظامی برای جمهوری آذربایجان است.
قرار بود اولین سفیر جمهوری آذربایجان در اسرائیل استوارنامه خود را روز ۱۸ اسفند به رئیسجمهور اسرائیل تحویل دهد. اما به نوشته جروزالم پست، این امر به تعویق افتاده است.
پیشتر گفته شده بود که وزیر خارجه جمهوری آذربایجان سه هفته دیگر برای گشایش سفارت کشورش در تلآویو به اسرائیل میرود. اسرائیل از ۳۰ سال پیش در باکو سفارت و سفیر دارد.
همزمان با تحکیم روابط اسرائیل و جمهوری آذربایجان، مناسبات باکو و تهران از ماه گذشته، در پی حمله مسلحانه یک شهروند ایرانی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، که به کشته شدن افسر امنیتی سفارت منجر شد، تیره شده است.