ماده یوز تلف شده در جاده سمنان سه قلو باردار بود

یوزپلنگی که روز ۶ فروردین خبر تلف‌شدنش در جاده سمنان اعلام شد

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان روز یکشنبه ششم فروردین از تلف‌شدن یک قلاده یوزپلنگ دیگر بر اثر تصادف با یک دستگاه خودرو در جاده میامی - سبزوار در محدوده استان سمنان خبر داد.

بهرامعلی ظاهری اعلام کرد که در کالبدشکافی صورت گرفته روی یوزپلنگ تلف شده مشخص شده که این یوز ماده باردار و دارای سه جنین بوده است.

خبرگزاری‌ها در ایران گزارش‌داده‌اند که طی ۱۰ سال گذشته دستکم ۱۰ یوز در این جاده و ۲۰ یوز در کل جاده‌های کشور تلف شده‌اند.‌‌

با آن‌که ۵۲ درصد مرگ‌ومیرهای ثبت شده یوزها مربوط به تصادف‌های جاده‌ای است اما سازمان محیط‌زیست اقدام خاصی در این زمینه انجام نداده‌ است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان علت این اتفاق را صرفاً متوجه رانندگان و «عدم لزوم رعایت سرعت مطمئنه» عنوان کرد.

معاون تنوع زیستی محیط‌زیست خرداد پارسال گفته بود که کلِ بودجه حفاظت از یوزها نهایتاً شش میلیارد تومان است. این در حالی است که فنس‌کِشی حریم پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران در استان سمنان به بیش از ۳۰ میلیارد تومان نیاز دارد.

در همین روز اما پایگاه خبری رکنا در مورد ادامه تهدید نسل یوزپلنگ آسیایی در ایران نوشت که «ایمن‌سازی جاده به کمک نصب دوربین‌های کنترل‌کننده سرعت، تابلوهای هشداردهنده، تأمین روشنایی محور و فنس‌کشی حاشیه زیرگذرها سال‌هاست که از مطالبات اصلی سازمان حفاظت محیط زیست از وزارت راه و پلیس راهور بوده که متأسفانه هنوز همکاری در این زمینه صورت نگرفته است».

این پایگاه خبری با بیان این‌که «مدیر عامل انجمن یوزپلنگ ایرانی می‌گوید کمتر از ۳۰ قلاده از یوز ایرانی باقی مانده است» نوشت که «وزارت راه متهم اصلی قتل و عام یوزپلنگ آسیایی در جاده است».

مسیر تردد یوزپلنگ آسیایی در محل تلاقی با جاده عباس‌آباد- میاندشت در محور تهران- مشهد است و در ۱۰ سال اخیر در همین محدوده هشت قلاده یوز به دلیل تصادف جاده‌ای تلف شده‌اند.

اردیبهشت سال ۱۴۰۰ سازمان محیط زیست قول پیگیری حصارکشی حاشیه این جاده به طول پنج کیلومتر را داده بود و شهروندان به منظور مطالبه‌گری در خصوص این موضوع حتی مرداد سال گذشته کارزار اینترنتی نیز راه‌اندازی کردند، اما این قول‌ها و تلاش شهروندان تاکنون بی‌نتیجه مانده است.

در کشورهای پیشرفته جهان از چندین دهه پیش از حصارکشی جاده‌ها به این منظور خودداری می‌شود و در مسیرهای طبیعی عبور حیوانات، روگذرهای وسیعی برای عبور ایمن جانداران ساخته شده است که به آن‌ها «گذرگاه حیات وحش» یا «پل حیوانات» گفته می‌شود.

ایران یکی از آخرین زیستگاه‌های یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرده است.