دبیرکل انجمن کارفرمایی صنایع پتروشیمی ایران میگوید صادرات اوره و متانول به خاطر قطعی گاز در فروردین سال جاری، ۲.۵ میلیون تن کاهش پیدا کرده است.
احمد مهدوی ابهری روز شنبه، دوم اردیبهشت، به خبرگزاری ایلنا گفت هزینه ارزی این افت صادرات ۷۰۰ میلیون دلار است و «اینها باعث شده ما نسبت به فروردین سال قبل ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش عرضه ارز داشته باشیم».
ایران از ابتدای پاییز پارسال تاکنون با کسری گاز مواجه بوده و حتی حجم کسری گاز ایران در زمستان به ۳۰۰ میلیون متر مکعب در روز رسید. این کسری حتی بیش از کل مصرف گاز ترکیه در همان فصل و معادل دو برابر متوسط مصرف روزانه گاز ترکیه در سال ۲۰۲۲ است.
چنین حجم عظیمی از کسری گاز در حالی است که بر اساس گزارشهای بانک جهانی و آژانس بینالمللی انرژی، روزانه حدود ۶۵ میلیون متر مکعب گاز تولیدی ایران در همان مرحله تولید یا انتقال به خاطر تجهیزات ناقص و فرسوده بودن شبکه تلف میشود.
بیشتر در این باره: افزایش ۱۲ درصدی مصرف گاز در ایران همگام با ادامه موج سرماهمچنین راندمان نیروگاههای برقی و صنایع ایران بسیار نازل است و هدررفت انرژی عظیمی دارند.
عدم توسعه میادین جدید گازی نیز باعث شده است که ایران طی چند سال گذشته در ماههای سرد سال کسری هنگفت گاز داشته باشد.
پتروشیمی بعد از صنعت نفت بزرگترین منبع درآمد صادراتی ایران است و بخش عمده مجتمعهای پتروشیمی ایران با خورک گاز فعالیت میکند.
ایران پارسال ۱۴ میلیارد دلار صادرات پتروشیمی داشت که سهمی نزدیک به ۳۰ درصد در کل صادرات غیرنفتی کشور داشت.
بر اساس گزارش وزارت نفت، از سال جاری میدان پارس جنوبی که ۷۰ درصد گاز ایران را تامین میکند، وارد نیمه دوم عمر خود خواهد شد و هر سال ده میلیارد متر مکعب از تولید آن کاسته خواهد شد. بدین ترتیب میتوان انتظار داشت که کسری گاز ایران از سال جاری شتاب بیشتری بگیرد.