چند روز پس از اذعان ولادیمیر پوتین به نقش مهم نیروهای مسلح مزدورِ «واگنر» در «تسلط کامل» روسیه بر باخموت پس از نبرد سنگین هشت ماهه در این شهرک راهبردی، فرمانده این سازمان در مورد احتمال وقوع «یک انقلاب دوم» در روسیه هشدار داد.
یوگنی پریگوژین روز چهارشنبه، سوم خرداد، گفت اگر رهبری روسیه مدیریت خود را در قبال جنگ بهبود ندهد و تمامی اقتصاد خود را در خدمت جنگ قرار ندهد، ممکن است با انقلاب دیگری روبهرو شود.
فرمانده «واگنر» با اشاره به نابرابری اجتماعی در اداره جنگ روسیه در اوکراین گفت: «فرزندان فقرا در تابوت از جبهههای جنگ برگردانده میشوند اما فرزندان "نخبگان" در سواحل آفتاب میگیرند.»
او گفت «معماران جنگ» مانند وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش «به خاطر خیانت به وطن» باید برکنار شوند، زیرا اهداف جنگی در اوکراین محقق نشده و «اگر جوزف استالین زنده بود، این شکست را تحمل نمیکرد». او افزود سرگئی شویگو، وزیر دفاع، باید «محاکمه شود».
او در مصاحبهای که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، گفت شکاف طبقاتی در قبال مشارکت در جنگ میتواند با انقلابی مانند سال ۱۹۱۷ میلادی پایان یابد. اشاره او به سرنگونی حکومت تزاری روسیه در انقلاب بلشویکی بود.
به گفته پریگوژین، ابتدا سربازان قیام خواهند کرد و بعد، عزیزانشان به آنها خواهند پیوست و هماکنون نیز دهها هزار تن از بستگان کشتهشدگان و احتمالا صدها هزار تن از این خانوادهها (با احساس خشم نسبت به حاکمیت) وجود دارند و این امر اجنتابناپذیر است.
او افزود که نمیتواند مانند مقامات روس خوشبین باشد که میگویند سرانجام غرب خود از حمایت از اوکراین خسته خواهد شد و توافقی را که به سود روسیه باشد، به اوکراین تحمیل کند.
رئیس جمهور روسیه روز یکشنبه در «تبریک آزادسازی آرتیوموفسک» ابتدا به یگانهای «واگنر» اشاره کرد و سپس این رخداد را به نیروهای ارتش روسیه شادباش گفت. اشاره او به آرتیوموفسک، نام باخموت در زمان اتحاد شوروی بود.
اوکراین هنوز میگوید که کنترل کامل باخموت را از دست نداده و مقاومت در آنجا در جریان است. این اظهارات کییف از سوی ناظران مستقل تأیید نشده است.
یوگنی پریگوژین اعلام کرد که ۲۰ هزار تن از ۵۰ هزار نیروی سازمان او در عملیات باخموت کشته شدهاند اما افزود که شمار کشتهها از ارتش روسیه در این منطقه چند برابر بود.
بیشتر در این باره: روسيه میگوید رخنه مسلحانه از مرز اوکراين به خاک اين کشور را در هم شکسته استشمار تلفات روسیه در لشکرکشی به اوکراین که روز دوم خرداد وارد پانزدهمین ماه شد، اعلام نشده است. به گفته رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا کشتههای روسیه در ۹ ماه اول جنگ، دستکم صد هزار نفر بوده است.
ولادیمیر پوتین چند ماه پیش با شماری از مادران سربازان کشتهشده وفادار به کرملین دیدار کرد، اما گزارشهای متعدد غربی حاکی است که خشم مردم طبقات متوسط و ضعیف روسیه نسبت به جنگ، در پی افزایش شمار تابوتهای بازگشته به خانه از سربازان کشته شده، عمیقتر شده زیرا تنها فرزندان آنها در جبههها هستند.
ایلیا پونومارف، یک روسی مخالف کرملین که «شاخه سیاسی لژیون آزادی روسیه» را از خاک اوکراین اداره میکند، به گاردین گفت پریگوژین یک تحلیلگر باهوش اوضاع روسیه است و هشدارش در خصوص احتمال بروز انقلاب، از روی رصد شرایط کشورش بیان شده است.
آقای پونومارف افزود هرچند ظاهرا شواهدی از خیزش مردم روسیه در برابر کرملین وجود ندارد، اما در سال ۱۹۱۷ ولادیمیر لنین گفته بود شک دارد که نسل او تا سقوط حکومت تزاری زنده بماند ولی یک ماه بعد با وقوع انقلاب بلشویکی، تزار سقوط کرده بود.
فرمانده «واگنر» در گفتوگوی منتشره که یک وبلاگنویس امور جنگی طرفدار مسکو با او انجام داده، در رویکردی متضاد با مواضع مسکو، توان نظامی ارتش اوکراین را تمجید کرده و آن را «یکی از قویترین ارتشهای جهان، که سازماندهی شده، آموزشدیده و دارای سطح اطلاعات بالا است» نامید.
به گفته فرمانده «واگنر»، اگر مسکو شدت حملات جنگی در اوکراین را بیشتر نکند و «حکومت نظامی» و «بسیج جدید نیرو» در روسیه اعلام نکند، با مشکلات جدی، طولانیتر شدن و پرهزینهتر شدن جنگ روبهرو خواهد شد.
یوگنی پریگوژین با اشاره به عملیات چریکی انجام شده اخیر از سوی گروه «ارتش داوطلبان روس» که از اوکراین وارد روسیه شدهاند، گفت نیروهای روسیه آمادگی مقاومت در برابر این نیروها در داخل خاک کشور را ندارند.
دنیس کاپوستین، فرمانده «ارتش داوطلبان روس» مسئولیت حملات انجام شده در روز اول خرداد در خاک روسیه را برعهده گرفته و گفته است که این عملیات تکرار خواهد شد. روسیه مدعی است که حمله در منطقه بلگورود را خنثی و بیش از «۷۰ خرابکار» را کشته است.
کرملین در برابر اظهارات جدید آقای پریگوژین که از سالهای دور رابطه بسیار نزدیک با ولادیمیر پوتین داشته، سکوت کرده است.
اما مقامات آمریکا روز سوم خرداد شمار تلفات اعلام شده از سوی فرمانده «واگنر» را منطبق با برآورد آمریکا اعلام کردند.
به گفته ناظران غربی، هشدارهای آشکار فرمانده «واگنر» بیانگر عمیقتر شدن رقابت در میان نظامیان ارشد روسی در جنگ است.
فرمانده «واگنر»، ۶۱ ساله، در گفتوگو با وبلاگنویس طرفدار مسکو با اشاره به لقب «سرآشپز» که برای او به کار میرود، گفت نه آشپزی کرده و نه هرگز سرآشپز بودهام و اگر از روز اول به من میگفتند، «قصاب پوتین»، با آن مشکلی نداشتم.