همزمان با اظهارات وزیر دفاع و رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در این زمینه که تجهیز اوکراین به جنگندههای اف ۱۶ به مفهوم پایان سریع جنگ این کشور و روسیه نیست، رئیسجمهور پیشین روسیه و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین ارزیابی کرد که جنگ کشورش در اوکراین سالهای طولانی ادامه یابد.
ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز پنجشنبه، چهارم خرداد، در نشست مجازی با «گروه تماس دفاعی اوکراین» از آغاز اجرای توافق اعلام شده چندهفته پیش در پایگاه رامشتاین، برای آموزش خلبانان اوکراینی با جتهای آمریکایی اف ۱۶ خبر داد.
او در این نشست که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا و وزیران دفاع کشورهای عضو «گروه تماس دفاعی اوکراین» حضور داشتند، گفت دانمارک و هلند ائتلافی از کشورهای متحد را برای آموزش خلبانان اوکراینی هدایت خواهند کرد.
وزیر دفاع آمریکا افزود نروژ، بلژیک، پرتغال و لهستان نیز پیشتر برای آموزش خلبانان اوکراینی ابراز آمادگی کردهاند و انتظار میرود که کشورهای دیگری نیز به این برنامه بپیوندند.
با این حال، لوید آستین در پایان این جلسه مجازی، در یک نشست خبری در پنتاگون گفت آموزش نیروی هوایی اوکراین و آماد جنگندهها مأموریتی پیچیده و گران است.
ژنرال مارک میلی نیز در نشست خبری وزارت دفاع آمریکا گفت تجهیز اوکراین به اف ۱۶ را نباید «راهحل معجزهآسا» برای جنگ تلقی کرد. او افزود: تجهیز ده فروند از این جتهای جنگی و آماد آنها دو میلیارد دلار هزینه دارد.
بیشتر در این باره: هشدار فرمانده ارتش مزدور واگنر در مورد احتمال «انقلاب دوم» در روسیهژنرال میلی در نشست مجازی «گروه تماس دفاعی اوکراین» نیز گفته بود حتی اگر آموزش خلبانان اوکراینی خیلی سریع آغاز شود، برای مقابله هوایی مؤثر با روسیه، اوکراین به جتهایی از نسلهای چهارم و پنجم نیز نیاز دارد زیرا روسها هزار جنگنده نسل چهارم دارند. لذا، «عاقلانهترین راه» تجهیز اوکراین به سامانههای دفاع هوایی بوده است.
رئیس ستاد نیروهای مسلح آمریکا در نشست خبری پنتاگون همچنین گفت تسلط اوکراین بر تمامی مناطقی که از دست داده، در آینده نزدیک امکانپذیر نیست و دورانی خونین و دشوار پیش رو است.
فرانک کندال، وزیر نیروی هوایی آمریکا، اوایل هفته با بدبینی صریحتری گفته بود که دادن شمار کمی جت اف ۱۶ به اوکراین «تغییردهنده بازی نخواهد بود».
اوکراین از آغاز جنگ روسیه در این کشور در ۱۵ ماه پیش، خواهان دریافت جنگندههای آمریکایی شده اما جو بایدن تازه هفته گذشته در نشست سران هفت کشور صنعتی در ژاپن، با اعلام موافقت با آموزش خلبانان اوکراینی با این جتها، با تجهیز این جنگندههای ساخت آمریکا از سوی کشورهای متحد واشینگتن به کییف، بهطور تلویحی موافقت کرد.
روسیه هفته پیش تهدید کرد که تجهیز اوکراین به این جتها، «برای خود غرب عواقبی مهیب خواهد داشت».
در این میان، دیمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین و معاون شورای امنیت ملی روسیه، که به ویتنام سفر کرده، روز چهارم خرداد گفت «عملیات ویژه» کشورش در اوکراین وضعیتی است که ممکن است «دهها سال» ادامه یابد.
آقای مدودف گفت این نزاعی است که اگر دو سال هم در آن آتشباری فروکش کند، باز سربرخواهد آورد، تا به ادعای او، «رژیم نازی اوکراین از بین برود».
بیشتر در این باره: ژنرال میلی: روسیه پیروز جنگ در اوکراین نخواهد بود، روزهای خونینی در راه استاولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در گفتوگوی رسانهای در کشورش که روز جمعه، پنجم خرداد منتشر شد، ابراز آمادگی کرد که «در فرصت مناسب» دوباره با ولادیمیر پوتین در تماس باشد تا راهکاری برای پایان جنگ در اوکراین را ارائه کند.
آقای شولتس گفت عقبنشینی روسیه از اراضی اشغالی اوکراین، شرط یک صلح عادلانه است.
طبق تاکید صدراعظم آلمان، تبدیل خط مقدم کنونی جبهه به عنوان مرز جدید بین روسیه و اوکراین، «مشروعیتبخشی به جنایات پوتین خواهد بود».
اولاف شولتس که کشورش تا پیش از شروع جنگ روسیه در اوکراین مناسبات نسبتا نزدیکی با مسکو داشت، آخرین بار شش ماه پیش با رئیسجمهور روسیه تلفنی گفتوگو کرده بود.
به گزارش گاردین، روسیه از شامگاه پنجشنبه تا بامداد جمعه، پنجم خرداد، کییف را با ۱۷ راکت و ۳۱ پهپاد هدف حمله قرار داد. وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد ده راکت و ۲۵ پهپاد روسی را سرنگون کرد، که ۲۳ فروند آن «از نوع ایرانیِ شاهد» بود.
اوکراین یک شب پیش از آن نیز از ساقط کردن «تمامی ۳۶ پهپاد شاهد ایرانی» خبر داده بود که روسیه علیه زیرساختهای حیاتی و تأسیسات نظامی اوکراین به پرواز درآورد.
آقای زلنسکی در سفر به اروپا در میانه اردیبهشت به رسانههای ایتالیا گفت اوکراین «اطلاع دقیق» دارد که ایران به تجهیز روسیه به یک هزار پهپاد دیگر متعهد شده است.
رئیسجمهور اوکراین این هفته در یک کلیپ بیسابقه خطاب به ایران این پرسش را مطرح کرد که چرا در سمت تاریک تاریخ ایستاده و از تجهیز روسیه به سلاحهای مرگبار چه نفعی میبرد و آیا با کشتن مردم اوکراین و ویرانی زیرساختهای این کشور، منافع مردم ایران تأمین میشود؟