ده‌ها نیروی حافظ صلح ناتو در شمال کوزوو زخمی و مجروح شدند

صلح‌بانان مجروح‌شده

در پی تشدید درگیری‌ در منطقه خودمختار شمال کوزوو در نتیجه درخواست صرب‌های این منطقه که خواهان برکناری شهرداران آلبانیایی‌تبار در چهار شهر در شمال کوزوو هستند، ۳۴ تن از نیروهای حافظ صلح ناتو روز دوشنبه، هشتم خرداد، زخمی شدند.

به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، ۱۴ تن از مجروحان سربازان ایتالیایی عضو یگان حافظ صلح ناتو در این منطقه موسوم به «کِی‌فُور» بودند، امری که به واکنش جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا منجر شد.

خانم ملونی ضمن همدردی با سربازان زخمی‌ گفت «وضع پیش‌آمده مطلقا غیرقابل قبول و غیرمسئولانه است». وزیر دفاع مجارستان نیز گفت که هفت تن از سربازان کشورش که عضو «کی‌فور» هستند، شدیدا زخمی شده‌اند.

اما صربستان، که حامی صرب‌های ساکن کوزوو است، با ارائه روایتی متفاوت از رویدادی که به زخمی شدن صلح‎‌بانان ناتو منجر شد، آن‌ها را متهم کرد که در برخورد با معترضان صرب شمال کوزوو از نارنجک استفاده کرده و ده‌ها تن از معترضان «مسالمت‌جوی صرب را زخمی کرده‌اند».

خبرگزاری رویترز از منطقه گزارش کرده بود که صرب‌های معترض به سوی نیروهای ناتو گاز اشک‌آور و نارنجک صوتی پرتاب کرده بودند. ناتو از کوزوو خواسته بود تنش را از راه مذاکره، به پایان برساند.

بیشتر در این باره: ناتو به کوزوو در مورد کاهش «فوری» تنش با صربستان هشدار داد

تنش در شمال کوزوو از زمانی دوباره سربرآورد که آلبانیایی‌تبارها در انتخابات چهار شهرداری در روز سوم اردیبهشت امسال به مقام شهردار رسیدند.

صرب‌ها که مشارکت در انتخابات محلی را تحریم کرده بودند، در روزهای گذشته با پلیس کوزوو که نیروهای آلبانیایی‌تبار هستند و در صدد دفاع از ساختمان‌های شهرداری‌ها در شهرهای زوچان، لپوساویچ و زوبین پوتوک برآمدند، وارد درگیری شده‌اند.

صربستان با متهم کردن نیروهای ناتو که «به مسئولیت خود عمل نکرده‌اند»، با مجوز شورای امنیت ملی در بلگراد از آغاز این هفته ارتش خود را به حالت آماده‌باش درآورده است. ارتش صربستان در مرز با کوزوو مستقر شده و اعلام کرده که اجازه کشتار صرب‌ها را نخواهد داد.

کوزوو پس از رشته نبردهای خونین و طولانی، ۱۵ سال پیش استقلال خود را از صربستان اعلام کرد. صربستان خود در روند فروپاشی تدریجی کشور یوگسلاوی در سال‌های ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۸، رسما از سال ۲۰۰۶ به کشوری مستقل تبدیل شد.

حدود ۹۰ درصد از ساکنان کوزوو آلبانیایی‌تبار هستند اما صربستان و صرب‌های ساکن در شمال کوزوو، هنوز کوزوو را بخشی جدایی‌ناپذیر از خاک خود می‌دانند.

شماری از کشورها مانند آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و همچنین ترکیه استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته‌اند اما صربستان و حامی مهم آن، روسیه، با استقلال کوزوو کنار نیامده‌اند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز دوشنبه گفت تنش جاری میان کوزوو و صربستان ممکن است به «انفجاری عظیم» در مرکز اروپا منجر شود.

با استفاده از سی‌ان‌ان، رویترز/ ف. ر./ ف. دو.