در پی ابقای رجب طیب اردوغان در مقام رئیس جمهور ترکیه در انتخابات روز هفتم خرداد، بانک سرمایهگذاری مورگان استنلی در آمریکا پیشبینی کرد که در صورت ادامه سیاستهای اقتصادی دوره اخیر او، ارزش لیر ترکیه بیش از پیش سقوط میکند.
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، اگر آقای اردوغان همچنان نرخ بهره بانکی را پایین نگاه دارد، ارزش لیر ممکن است تا پایان سال جاری میلادی، ۲۰۲۳، به ۲۶ تا ۲۸ لیر در برابر هر دلار هم کاهش یابد.
بانک آمریکایی ولزفارگو نیز کاهش ارزش لیر تا سه ماه دیگر به ۲۳ لیر در برابر هر دلار را ارزیابی کرده است.
کارشناسان اقتصادی در شرکتهای سرمایهگذاری آمریکایی گفتهاند در شرایطی که تورم ترکیه بالاست، نرخ بهره بانکی باید افزایش یابد و در شرایطی که ذخیره ارزهای خارجی ترکیه بهشدت کاهش یافته، وخیمتر شدن شرایط اقتصادی ترکیه امری محتمل است.
ارزش لیر ترکیه از دو سال پیش که آقای اردوغان از روی پایبندی به ملاحظات مذهبی مانع از افزایش نرخ بهره بانکی شد، رو به کاهش نهاد.
استفاده وسیع از ذخایر ارزی بانک مرکزی برای جلوگیری از کاهش ارزش لیر در دوره اخیر مؤثر نبود.
بیشتر در این باره: آیا «اقتدار» اردوغان از پس چالشهای ترکیه برمیآید؟ارزش لیر در روز سهشنبه، نهم خرداد، دو روز پس از دور دوم انتخابات ریاست جمهوری که در آن آقای اردوغان این مقام را برای پنج سال دیگر در دست خود تضمین کرد، حدود ۲۰.۳ لیر در برابر هر دلار و ۲۱.۸۱ لیر در مقابل هر یورو بود.
خبرگزاری بلومبرگ نوشته بود که پیروزی آقای اردوغان ممکن است او را به ادامه سیاستهای سیاسی و اقتصادی پیشین راسختر کند، زیرا با وجود عواقب تلخ تصمیمات او برای معیشت مردمش، او باز هم از رای بیش از ۵۲ درصد برخوردار شد.
از سوی دیگر، برخی از مقامات مالی در ترکیه احتمال دادهاند که آقای اردوغان که سابقه چرخشهای ۱۸۰ درجهای و ناگهانی در سیاستهای خارجی خود را داشته، اکنون با درک نتایج فاجعهبار تصمیمات مالی گذشته، در دوره جدید رهبری خود سیاستی متفاوت در عرصه مالی و بانکی در پیش بگیرد و از جمله امکان افزایش بهره را فراهم کند.
آقای اردوغان در سخنرانی پیروزی خود تأکید کرد که مشکلات ناشی از افزایش قیمتها و تورم را برطرف خواهد کرد. او گفت حل این مشکلات «برای ما کاری سخت نیست».
در پی انتخابات، اقتصاد ترکیه اکنون در انتظار انتصاب افراد جدید در پستهای کلیدی است و اسامی تکنوکراتهایی که حامی سیاست بازار و اقتصاد آزاد و دوری کردن از کنترل بانک مرکزی هستند، مطرح شده است.
درآمد سرشار ترکیه از گردشگری، بهویژه در آستانه تابستان جاری، برای اقتصاد این کشور یک راه جدی تنفس در امر مالی تلقی شده است.