وقوع «بیش از ۱۶۰۰ سیل» در ایران در ده سال اخیر، با خسارت هزاران میلیاردی

سیل در یزد، سال گذشته

آمار سازمان منابع طبیعی ایران حکایت از آن دارد که در ده سال اخیر «بیش از ۱۶۰۰» سیل در کشور به راه افتاده که در مجموع هزاران میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشته است.

خبرگزاری تسنیم روز شنبه،‌ ۲۰ خردادماه، به نقل از سازمان منابع طبیعی نوشت که «در ده سال اخیر بیش از ۱۶۰۰ سیل در کشور اتفاق افتاده» و «هر سیل به طور متوسط بیش از ۴۰ میلیارد تومان خسارت اقتصادی برجای گذشته است».

به این ترتیب خسارت جاری شدن سیل در ایران تنها در ده سال گذشته بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

خبرگزاری تسنیم یادآوری کرده است که پس از سیل‌های سال ۱۴۰۱ که ده‌ها کشته نیز بر جای گذاشت، ابراهیم رئیسی «برای ارائه و تصویب لایحه اجرای گسترده عملیات آبخیزداری در نقاط بحرانی سیل» مهلتی ده هفته‌ای تعیین کرد، اما با گذشت نزدیک به یک سال هنوز این لایحه تصویب نشده است.

به گفته مدیرکل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی، با اجرای عملیات آبخیزداری «می‌توان شدت آسیب سیل‌ها را پایین آورد و از خسارات جانی و مالی پیشگیری کرد».

سیلی چند روزه که در مرداد سال ۱۴۰۱ در چندین استان ایران به راه افتاد علاوه بر آن که بیش از ۶۰ قربانی بر جای گذاشت، تنها به بخش کشاورزی هم بر اساس برآوردهای اولیه «بیش از شش هزار میلیارد تومان» خسارت زد.

به گفته حمیدرضا پیروان، رئیس گروه مهندسی حفاظت از آب و خاک پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، خشکسالی‌های پیاپی و تغییر الگوی بارش بر اثر گرمایش جهانی، تغییر کاربری اراضی، رعایت نکردن حریم رودخانه‌ها و عدم برنامه‌ریزی مدون برای منابع خاکی از جمله عوامل افزایش میزان فرسایش خاک و افزایش احتمال وقوع سیل‌های مخرب در کشور است.

خبر آمار چشمگیر از وقوع سالانه سیل در ایران کمتر از یک هفته پس از آن منتشر می‌شود که وقوع سیل و طوفان در مناطقی از استان‌های اصفهان، آذربایجان شرقی، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، مازندران، همچنین سرریز شدن سد گتوند در مسجدسلیمان، جان دست‌کم شش نفر را گرفت، بیش از ۵۳ تن را روانه بیمارستان کرد و ده‌ها خانه را تخریب کرد.

منابع: تسنیم، رادیوفردا/ ف. دو.