مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با بررسی پایاننامههای دانشگاهی در ایران در فاصله سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱، خبر میدهد که بخش بزرگی از این پایاننامهها از طریق تقلب، کپیبرداری از متن دیگران، دیگرسپاری (سفارش تألیف و تدوین به افراد غیر) و خرید و فروش پایاننامه و رساله و مقاله تهیه شده است.
آمار پایاننامههای تهیهشده از طریق کپیبرداری توسط دانشجویان ایرانی در مقطع کارشناسی ارشد طی سالهای یادشده نزدیک به نیمی از پایاننامهها بوده است.
روزنامه «اعتماد» در شماره روز دوشنبه ۲۲ خرداد خود با ارائه جزئیات این گزارش نوشت که طبق جدولهایی که در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس منتشر شده، در فاصله سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ در مجموع ۷۲ هزار و ۵۷ رساله و پایاننامه دانشجویان مقطع دکترا در سامانه مربوطه ثبت شده که ۲۱ هزار و ۲۶۴ مورد از این متون (۲۹ درصد) بیش از ۳۰ درصد مشابهت با متن علمی مشابه داشته و کپیبرداری بوده است.
همچنین در همین بازه زمانی، ۶۷۵ هزار و ۷۱۳ رساله و پایاننامه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در سامانه مربوطه بارگذاری شده که طبق بررسیهای همانندجویی، ۳۱۱ هزار و ۶۴۸ مورد از این متنها (۴۶ درصد) کپیبرداری با بیش از ۳۰ درصد مشابهت بوده است.
در این گزارش عنوان شده علاوه بر اینکه طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، بیش از ۹۰ درصد آثار علمیِ حاوی تقلب مربوط به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی غیردولتی بوده، طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ و به تفکیک هر سال، در سال ۱۳۹۸، بیش از ۴۵.۴ درصد، در سال ۱۳۹۹، بیش از ۴۷.۵ درصد، در سال ۱۴۰۰ بیش از ۴۶.۱ درصد و در سال ۱۴۰۱، بیش از ۴۱.۱ درصد مجموع پایاننامهها و رسالههایی که دانشجویان مقطع دکترا و کارشناسی ارشد ارائه دادهاند، کپیبرداری بیش از ۳۰ درصد از متون مشابه داشته و از مرحله بررسی نهایی حذف شده است.
پیش از این در روز ۵ دی ۱۳۹۶ خبر رسیده بود که به دنبال افشای تخلفات علمی جدید محققان ایرانی، مؤسسه انتشارات «الزویر»، ۲۶ مقاله علمی از نویسندگان ایرانی را که به دانشگاه آزاد وابسته بودند به دلیل تقلب در داوری از فهرست مقالات مجلات خود حذف کرد.
بیشتر در این باره: نتایج آزمون «پرلز»: سواد دانشآموزان ایرانی جزو ضعیفترینها در جهان استپیش از آن هم خبرهای مشابهی گزارش شده بود و ازجمله خبرگزاری ایسنا در ۱۲ آبان ۱۳۹۵ به استناد اعلام دو مؤسسه بیومد سنترال و اسپرینگر و به نقل از مجله علمی نیچر نوشت که ۵۸ مقاله منتشرشده در ۷ نشریه علمی جهان و به قلم ۲۸۲ پژوهشگر ایرانی ساکن ایران، به دلیل «سرقت علمی، تقلب و تبانی دربارهٔ مؤلف و در روند بررسی علمی» حذف شده و ۴۹ مقاله دیگر هم برای تقلبهای احتمالی تحت بررسی قرار دارند.
با وجود اینکه کارشناسان مختلف در ایران بارها بر لزوم بالا بردن کیفی تولیدات علمی در ایران بهجای «تولید انبوه» مقاله و رساله تأکید داشتهاند، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانیهای متعددی همواره از تعداد بالای «تولید مقالات علمی» در ایران تمجید کرده و آن را نشانه «قدرت» نامیده است.
هفته گذشته نتایج آزمون «انجمن بینالمللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی» (پرلز) نشان داد که دانشآموزان ایرانی از نظر تواناییهای آموزشی جزو «ضعیفترینها» در جهان هستند.