تنشها و کشمکشهای ناشی از «شکست اتحاد» گروههای جریان کومله کردستان ایران در روز یکم تیرماه به درگیری مسلحانه میان این دو حزب و کشته شدن دو تن از نیروهای کومله زحمتکشان کردستان به نامهای سامان ابراهیمی و هیوا صادقی منجر شد.
شماری از اعضای کمیته مرکزی حزب کومله کردستان ایران روز ۳۱ خرداد طی بیانیهای ضمن اعلام آنچه «شکست اتحاد» حزب کومله زحمتکشان کردستان و حزب کومله کردستان ایران خواندهاند، تأکید کردند که از این پس با نام «کومله زحمتکشان کردستان» به عنوان یکی از احزاب مخالف جمهوری اسلامی ایران به فعالیت سیاسی خود ادامه میدهند.
نویسندگان این بیانیه، «عدم پایبندی» طرف مقابل ( حزب کومله کردستان ایران به رهبری عبدالله مهتدی) به اقدامات و توافقات اتحاد میان دو حزب را دلیل پایان دادن به این اتحاد عنوان کردند.
اعضای ناراضی و خواهان جدایی دو حزب در بیانیه خود همچنین، رهبری حزب کومله کردستان ایران را به اتخاذ «سیاستهای نادرست و خلاف مصلحت مردم کُرد» متهم کردند.
بیشتر در این باره: منشور مهسا؛ حزب کومله با رد انتقادها از عبدالله مهتدی، خواستار اتحاد اپوزیسیون شداین افراد در سخنان و بیانیههای خود، «پیوستن رهبری حزب کومله کردستان ایران به جریانهای راست افراطی» را دلیل این مدعای خود میدانند که ظاهراً، منظور آنها پیوستن عبدالله مهتدی به اتحاد اپوزیسیون ایرانی و حضور وی در نشست جرج تاون با رضا پهلوی و سایرین باشد.
با وجود این، عمر ایلخانیزاده، رهبر پیشین حزب کومله زحمتکشان کردستان که پس از اتحاد به عنوان معاون عبدالله مهتدی منصوب شده بود، با همحزبیهای پیشین خود موافق و همراه نبوده و همچنان به اتحاد پایبند است. از برجستهترین افراد حامی این جدایی میتوان از رضا کعبی و امجد حسین پناهی نام برد.
حزب کومله زحمتکشان کردستان به رهبری عمر ایلخانیزاده، در سال ۲۰۰۷ با انشعاب از حزب کومله کردستان ایران و به دلیل تشدید اختلافات میان رهبران حزب کومله، پا به عرصه سیاست گذاشت.
پس از حدود یکسال و نیم مذاکره و سپس آغاز اعتراضات اخیر و جنبش «زن زندگی آزادی» این دو گروه اعلام کردند که اختلافات ۱۵ ساله خود را کنار گذشته و با تأکید بر لزوم اتحاد در شرایط کنونی، اتحاد خود و فعالیت تحت نام حزب کومله کردستان ایران به رهبری عبدالله مهتدی و معاونت عمر ایلخانیزاده، را اعلام کردند.
این اتحاد روز چهارشنبه در پی صدور بیانیۀ یاد شده از سوی برخی اعضای کمیته مرکزی، رسماً در هم شکست. در پی درگیری مسلحانه دو گروه، و کشته و زخمی شدن چهار تن در روز پنجشنبه، به نظر میرسد بر عمق اختلافات افزوده شده و روابط اعضای دو حزب وارد فاز جدیدی شود.