سنگنگاره ساسانی که چندین سال پیش از ایران به بریتانیا قاچاق شده بود، شامگاه سهشنبه ششم تیر به ایران بازگردانده شد. به گفته وزارت میراث فرهنگی، قرار است این اثر باستانی در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شود.
این اثر تاریخی در روزهای اخیر به طور رسمی به سفارت ایران در بریتانیا تحویل داده شده بود و مسئولان وزارت میراث فرهنگی، این سنگنگاره را شامگاه سهشنبه در فرودگاه امام خمینی تهران تحویل گرفتند.
این مجسمه سنگی متعلق به دوره ساسانی و یادآور سنگنوشتههای کرتیر در استان فارس است و کارشناسان موزه بریتانیا نیز اصالت آن را تأیید و منشأ آن را منطقه فارس اعلام کردهاند.
سنت جان سیمپسون، باستانشناس بریتانیایی، پیشتر گفته بود که مبداء انتقال مجسمه سرباز باستانی به لندن، ایران بوده و در مسیر از بیش از یک کشور عبور کرده و بهشدت آسیب دیده بود.
بیشتر در این باره: مجسمه ساسانی به سفارت ایران در بریتانیا تحویل داده شدپس از قاچاق این شی، این اثر تاریخی در سال ۱۹۸۸ میلادی وارد امارات متحده عربی شده و سال ۲۰۰۶ از کشور امارات خارج شد. زمان توقیف اثر در بریتانیا سال ۲۰۱۶ بوده است. زمان دقیق خروج این سنگنگاره از ایران مشخص نیست، اما با توجه به زمان ورود آن به امارات که مصادف با ۱۳۶۷ است، به احتمال زیاد این اثر در زمان جنگ ایران و عراق به شکل غیرقانونی از کشور خارج شده است.
نخستین بار روزنامه گاردین از کشف و ضبط چنین سنگنگارهای توسط گشت مرزی بریتانیا و نگهداری آن در موزه بریتانیا اطلاع داد.
پس از انتشار این خبر، مدیرکل موزهها در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران، با تأیید اینکه ایران از وجود چنین شیئی در بریتانیا اطلاع داشته، بی آن که دربارهٔ علت مسکوت گذاشتن این موضوع به مدت هفت سال توضیح دهد، اظهار کرد که روند استرداد آن آغاز شده است.
قاچاق آثار تاریخی و باستانی ایران در دهههای گذشته بسیار افزایش یافته است. بسیاری از کارشناسان و باستانشناسان بارها درباره قاچاق سیستماتیک این آثار هشدار دادهاند.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی میگوید تاکنون موفق به استرداد ۳۰ شیء فرهنگی تاریخی به ایران شده است.