در ادامه تلاش جمهوری اسلامی برای عادیسازی روابط با کشورهای عربی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که تهران از برقراری دوباره رابطه با مراکش استقبال میکند.
حسین امیرعبداللهیان روز پنجشنبه، هشتم تیر، در جمع سفرای کشورهای اسلامی در تهران گفت: «از توسعه مناسبات و بازگشت عادی روابط با دیگر کشورهای منطقه و جهانی اسلام، از جمله جمهوری عربی مصر و کشور مسلمان و برادر مراکش نیز استقبال میکنیم.»
مقامهای جمهوری اسلامی در ماههای اخیر بارها از تلاش خود برای برقراری رابطه با مصر خبر دادهاند، اما این اولین بار است که وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی از قصد تهران برای برقراری مجدد رابطه با رباط سخن میگوید.
پنج سال پیش، مراکش روابط خود با ایران را به خاطر حمایت تهران و حزبالله لبنان از «جبهه پولیساریو» قطع کرد.
جبهه پولیساریو، سازمانی سیاسی نظامی در صحرای غربی است و با تشکیل جمهوری خودخواندهٔ دموکراتیک عربی صحرا، مدعی حکومت بر صحرای غربی است. کنترل بیشتر بخشهای صحرای غربی در اختیار دولت مراکش است.
بیشتر در این باره: وزیر خارجه مراکش، ایران را به تلاش برای نفوذ در شمال آفریقا متهم کردروابط مراکش و ایران پس از استقرار جمهوری اسلامی همواره پرتنش بوده است.
پانزده سال پیش نیز مراکش سفارت ايران در رباط را متهم به تلاش برای «تغییر بنیادهای مذهبی پادشاهی مراکش» کرده و روابط خود با ایران را قطع کرده بود.
در مقابل، مراکش در سالهای اخیر به اسرائیل نزدیک شده و توافق احیای روابط با این کشور را در چارچوب توافقهای صلح ابراهیم امضا کرد.
همچنین فروردین سال گذشته، مراکش یکی از شرکتکنندگان در نشست اسرائیل درباره ایران بود.
با این حال، پس از برقراری مجدد رابطه تهران و ریاض، و تقویت روابط تهران – ابوظبی، تلاشهای جمهوری اسلامی برای برقراری یا بهبود رابطه با دیگر کشورهای عربی شدت گرفته است.
چند روز پیش، الیزا بننون، مدیر سیاسی وزارت خارجه اسرائیل، در سفر به منامه پایتخت بحرین، بهبود رابطه تهران با آن دسته از دولتهای عربی را که با اسرائیل نیز پیمان صلح دارند، «نگرانکننده» دانست.
اما یک منبع دیپلماتیک اسرائیلی به روزنامه اسرائیلی جروزالم پست گفت مقامات بحرین به خانم بننون «اطمینان دادند که رابطه منامه با ایران بر مناسبات با اسرائیل اثر منفی نخواهد گذاشت» و همچنین «قول دادند» که تعاملات دیپلماتیک با اسرائیل را افزایش دهند.