با گذشت نزدیک به سه هفته از شورش نافرجام گروه مزدوران نظامی واگنر، ارزیابی تازه وزارت دفاع آمریکا حاکی از این است که این گروه دیگر نقش چندانی در جنگ اوکراین ندارد.
پات رایدر سخنگوی پنتاگون روز جمعه، ۲۳ تیرماه، در نشست رسانهای خود گفت مزدوران واگنر دیگر «در هیچ ظرفیت قابل توجهی» در نبرد اوکراین مشارکت ندارند.
او گفت اگرچه بخش بزرگی از گروه واگنر کماکان در اراضی اشغال شده اوکراین حضور دارند، فعلا هیچ ظرفیت قابل توجهی در حمایت آنها از تهاجم نظامی ارتش روسیه نمیبینیم.
اظهارات او یک روز بعد از سخنان رئیس جمهوری روسیه درباره لزوم تغییر شکل و «قانونی» شدن گروه واگنر از طریق تصمیم پارلمان درباره سرنوشت آن منتشر میشود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز پنجشنبه در مصاحبه با روزنامه روسی کومرسانت گفته بود پنج روز بعد از شورش واگنر، در دیدار با یوگنی پریگوژین، رئیس واگنر و ۳۵ عضو آن، چندین پیشنهاد برای ادامه فعالیت این گروه داده که یکی آنها، ادامه نبرد آنها در کنار ارتش روسیه در اوکراین بود.
پیشتر سخنگوی کرملین از دیدار سه ساعته آقای پوتین با اعضای واگنر و رهبر آن خبر داده بود.
آقای پوتین میگوید ادامه فعالیت واگنر در چهارچوب کنونی خلاء قانونی دارد و باید کرملین و پارلمان روسیه روی روند قانونی کردن فعالیت این گروه نظامی خصوصی کار کنند؛ پیشنهاد دیگر این بود که واگنر میتواند تا ۱۶ ماه آینده بدون هیچ تغییری به فعالیت خود ادامه دهد.
بیشتر در این باره: یک فرمانده ارتش روسیه: پس از بازگو کردن حقایق جبهه بلافاصله برکنار شدمبه گفته ولادیمیر پوتین، پیشنهاد دیگر ادامه فعالیت واگنر «تحت رهبری همان شخصی است که همواره فرمانده واقعی آنها بوده است».
رویترز مینویسد با توجه به این که ولادیمیر پوتین فرمانده کل نیروهای نظامی روسیه است، به نظر میرسد پیشنهاد او تبدیل گروه واگنر به بخشی از ارتش رسمی کشور است؛ اگرچه صراحتا این موضوع را اظهار نکرده است.
آقای پوتین در ادامه گفته است بسیاری از اعضای واگنر که با آنها ملاقات کرده، رضایت خود از این پیشنهاد را اعلام کردند، اما یوگنی پریگوژین رئیس این گروه با پیشنهادش مخالفت کرده است.
به گفته او، آقای پریگوژین میگوید نیروهایش با این تصمیم موافقت نخواهند کرد.
مزدوران واگنر که شمار آنها تا ۳۰ هزار نفر عنوان شده، نقش اساسی در اشغال خاک اوکراین از زمان تهاجم نظامی فوریه پارسال روسیه را داشته و در ماه مه نیز، مهمترین عامل اشغال شهر باخموت بعد از چندین ماه نبرد سنگین بودند.
اما از آن زمان آقای پریگوژین وزارت دفاع روسیه را به عدم حمایت تسلیحاتی از مزدوران واگنر و «کشتار گسترده» اعضای این گروه متهم کرد و بعد از انتشار چندین ویدئوی انتقادی شدید، نهایتا سوم تیرماه دست به شورش زد و با بخشی از نیروهای واگنر وارد خاک روسیه شد.
این شورش با «میانجیگری بلاروس» پایان یافت.
یوگنی پریگوژین گفته بود که هدف او صرفا محاکمه ژنرالهای «نالایق» روسیه است که به باور او، مرتکب اشتباهات متعدد و مرگباری در اداره جنگ روسیه در اوکراین شدهاند. او دو روز پس از تمرد نیز گفت که هدفش ساقط کردن حکومت ولادیمیر پوتین یا وارد کردن ضربه به نظام حاکم بر روسیه نبود.