تاکید مولوی عبدالحمید بر پرهیز از خشونت؛ دفاع از عملکرد دارالعلوم زاهدان در برابر اتهام‌های حکومت

مولوی عبدالحمید

مولوی عبدالحمید رهبر پرنفوذ سنی‌های ایران با اشاره به حمله مسلحانه اخیر در زاهدان، بار دیگر بر پرهیز از خشونت و کشتار در استان سیستان و بلوچستان تاکید و همچنین از عملکرد دارالعلوم زاهدان در برابر اتهام‌های حکومت دفاع کرد.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی روز جمعه ۲۳ تیر در سخنرانی هفتگی خود در نمازجمعه زاهدان به حمله مسلحانه اخیر به یک کلانتری در این شهر اشاره کرد و کشتار و قتل را در هر شکل آن «به شدت تمام» محکوم کرد.

او گفت که پس از «جمعه خونین زاهدان» که در جریان آن حدود صد نمازگزار به دست نیروهای امنیتی کشته شدند، همه تلاش‌هایش را به کار گرفت تا خشونت و ناامنی ادامه پیدا نکند.

مولوی عبدالحمید همچنین به بیانیه خود در روز حمله به کلانتری ۱۶ زاهدان اشاره کرد و گفت که از این حمله اعلام برائت کرده است.

بیشتر در این باره: حمله رسانه‌های حکومتی به مولوی عبدالحمید؛ نورنیوز: حمله زاهدان بدون تقاص نخواهد ماند

رسانه‌ها در ایران صبح روز شنبه، ۱۷ تیر، خبر دادند که «افراد مسلح» به کلانتری ۱۶ زاهدان در نزدیکی مسجد مکی حمله کرده‌اند. در این حمله دو مأمور نیروی انتظامی و هر چهار مهاجم کشته شدند.

ساعاتی بعد گروه مسلح جیش‌العدل مسئولیت حملۀ روز شنبه به کلانتری ۱۶ زاهدان را برعهده گرفت و این کلانتری را «یکی از عوامل اصلی وقوع جمعه خونین» خواند.

همزمان مولوی عبدالحمید در پیامی از مردم منطقه، به‌ویژه زاهدان، خواست که «ضمن حفظ آرامش و خویشتن‌داری، از هر نوع حرکت و عملی که باعث ناامنی می‌شود پرهیز کنند».

او نوشت: «اگرچه تاکنون ابعاد این جریان برای بنده مشخص نیست و از کیفیت این حمله و اینکه چه گروه یا افرادی پشت آن هستند بی‌اطلاع هستم، اما پیشاپیش نگرانی و برائت خویش را از هر نوع خشونت و حملۀ مسلحانه و هر حرکتی که باعث ناامنی باشد اعلام می‌دارم.»

اما رسانه‌های حکومتی از فرصت حمله به یک کلانتری در زاهدان برای تشدید انتقادهای خود از مولوی عبدالحمید بهره بردند و رسانه نزدیک به شورای امنیت ملی ایران تهدید کرد که این حمله «بدون تقاص نخواهد ماند».

امام جمعه زاهدان همچنین در سخنرانی روز جمعه با اشاره به این که برخی گروه‌ها در استان سیستان و بلوچستان نظرات او مبنی بر گفت‌وگو با حکومت را قبول ندارند، گفت که او مسئول اقدامات دیگران نیست.

او بار دیگر تاکید کرد که به افراط و تفریط اعتقاد ندارد و معتقد به میانه‌روی و آزادی‌های مشروع است. او گفت: «زمانی مشکلات ما حل می‌شوند که مسئولان تن به تغییرات بدهند.»

مولوی عبدالحمید همچنین به دارالعلوم زاهدان اشاره کرد و گفت که این مدرسه، یک مدرسه سیاسی نیست.

پیشتر در روز چهارشنبه، ۲۱ تیر، دفتر مدیریت دارالعلوم زاهدان که زیر نظر مولوی عبدالحمید اداره می‌شود، با انتشار بیانیه‌ای نوشت: «ادعای رسانه‌های حکومتی مبنی بر جعل هویت توسط برخی اساتید و طلاب دارالعلوم زاهدان خلاف واقع و کذب محض است.»

بیشتر در این باره: انتقاد مدرسه مولوی عبدالحمید از «اصالت غیر ایرانی» برخی مقام‌های حکومتی در پاسخ به اتهام جدید

رسانه‌های حکومتی همچون خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران و صداوسیمای جمهوری اسلامی روز چهارشنبه گزارش یکسانی را مبنی بر شناسایی ۱۳۲ نفر از اساتید و طلاب مدرسه دارالعلوم دارای «هویت جعلی» منتشر کردند.

این گزارش در راستای فشارهای حکومت علیه اطرافیان و هواداران مولوی عبدالحمید است که در هفته‌های گذشته افزایش یافته است.

مولوی عبدالحمید در جریان اعتراضات سراسری ایران، یکی از حامیان اصلی معترضان بوده و اظهارات او در قالب خطبه‌های نماز جمعه که هفته‌هاست ادامه دارد خشم مقام‌ها و رسانه‌های حکومتی را برانگیخته است.