نگرانی‌ها از احتمال اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، زندانی دو تابعیتی

دختر جمشید شارمهد، شامگاه یکشنبه از تماس تلفنی این زندانی ایرانی‌-آلمانی محکوم به اعدام پس از مدت‌ها «محرومیت از تماس تلفنی» خبر داد و با طرح این پرسش که «آیا این تماس خداحافظی او بوده»، نسبت به اجرای احتمالی حکم اعدام پدرش ابراز نگرانی کرد.

غزاله شارمهد در صفحه توییتر خود نوشت: «بعد از ۵ ماه امروز برای اولین بار از پدرم جمشید شارمهد تماس تلفنی گرفتیم» اما این «نگران کننده است که جمشید شارمهد پس از دو سال محرومیت از تماس با من اجازه صحبت با من را» نیز پیدا کرده است.

غزاله شارمهد گفت: تماس تلفنی ناگهانی پدرم از بازداشتگاهی در ایران «من را بسیار ترسانده است» و این نگرانی را ایجاد کرده که « آیا این می‌تواند تماس خداحافظی او باشد؟»

دختر جمشید شارمهد در ادامه با اشاره به اینکه صدای پدرش در جریان این تماس «ضعیف بود» و او «به شدت بیمار» است، افزود که جمشید شارمهد بیش از «هزار روز در سلول انزوا با درد و وحشت» تنها بوده است و «سینه‌اش در گرمای تابستان درد می‌کند.»

به گفته غزاله شارمهد، پدرش در جریان این تماس تلفنی برای اولین بار از زمان ربوده شدن و انتقال به ایران عنوان کرده که «خسته‌» است.

جمشید شارمهد همچنین در جریان این تماس تلفنی خطاب به دخترش گفته است: «غزال، الان تقریباً ۳ سال است، به اندازه طول عمر دخترت، مرا از اینجا بیرون بیاورید.»

غزاله شارمهد گفت: نگران کننده این است که در جریان این تماس تلفنی متوجه شده که پدرش «از دنیای بیرون و حکم اعدام خود که ۵ ماه پیش اعلام شد بی‌خبر» بوده و این «بی اطلاعی از حکم» نیز دلیل دیگری است بر اینکه «این حکم ناعادلانه صرفا سیاسی است.»

دختر جمشید شارمهد در ادامه با بیان اینکه «آخرین سخنان پدرش، درود به همه» و البته پیامی به صدراعظم آلمان بوده است، از قول خود و پدرش خطاب به صدراعظم آلمان نوشت: «آقای شولز، شهروند شما، پس از هزار روز در سلول انفرادی و محاکمه‌های نمایشی ربوده، شکنجه و به اعدام محکوم شد، برای نجات او چه می‌کنید؟»

غزاله شارمهد افزود، در جریان این تماس وقتی به پدرش گفته که «بعد از سه سال گروگانگیری و حکم اعدام قریب الوقوع، دولت آلمان خواهان آزادی او نیست، بلکه فقط خواستار یک حکم جدید است، جمشید شارمهد مات و مبهوت ماند و خندید» و سپس گفت که «امید من به اروپا و آمریکاست، هیچ کس دیگری نمی‌تواند جان من را نجات دهد.»

همزمان محمد مقیمی، وکیلی که تاکنون وکالت بسیاری از زندانیان سیاسی و معترضان را بر عهده داشته است، با بازنشر توییت غزاله شارمهد درباره تماس تلفنی پدرش بعد از سه سال و ابراز نگرانی نسبت به اجرای احتمالی حکم اعدام او، نوشت: «متاسفانه این [تماس تلفنی] می‌تواند، نشانه خوبی نباشد. نه به اعدام در همه موارد و اشکال آن.»

جمشید شارمهد فعال سیاسی و مجری رادیویی، متولد سال ۱۳۳۴، شهروند دو تابعیتی ایرانی‌آلمانی است که از سال ۱۳۸۱ در شهر لس‌آنجلس آمریکا سکونت داشت. او مرداد سال ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات متحده عربی، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در دبی ربوده و به ایران منتقل شد.

رسانه‌های رسمی و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی این شهروند دوتابعیتی را به عنوان رئیس «گروه تندر»، رسانه منتسب به انجمن پادشاهی ایران در آمریکا، معرفی کردند. او در دادگاه‌های جمهوری اسلامی به «فساد فی‌الارض» متهم شد و دو سال و نیم پس از ربوده شدن و انتقال به ایران در اسفند ۱۴۰۱ با حکم دادگاه انقلاب تهران به «اعدام» محکوم شد.

قوه قضاییه در اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرد که حکم اعدام آقای شارمهد از سوی دیوان عالی کشور تأیید شده است.

اتحادیه اروپا جمعه هشتم اردیبهشت با صدور بیانیه‌ای تایید حکم اعدام جمشید شارمهد، شهروند ایرانی‌آلمانیِ محبوس در زندان جمهوری اسلامی را «به‌شدت» محکوم کرد.

در این بیانیه، اتحادیه اروپا از حکومت ایران خواست تا اجرای اعدام جمشید شارمهد را متوقف و حکم او را لغو کند و اطمینان دهد که آقای شارمهد بر اساس موازین بین‌المللی به حقوق اولیه‌ دفاع از خود در برابر اتهامات انتسابی «فوراً» دسترسی یابد.

آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، نیز با «غیرقابل قبول» خواندن این حکم از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود تا اجرای حکم را متوقف کند.

وزیر خارجه آلمان همچنین در توئیتی نوشت: «جمشید شارمهد در هیچ مقطعی از شرایط دادرسی عادلانه برخوردار نبوده است. ما از ایران می‌خواهیم که فوراً این حکم خودسرانه را لغو کند.»

جمهوری اسلامی سابقه طولانی در بازداشت و زندانی کردن شهروندان دو تابعیتی و مخالفاطی ن مقیم خارج از ایران دارد. با این حال چند سال اخیر دست‌کم در دو مورد که شامل روح‌الله زم و حبیب اسیود می‌شود، علاوه بر ربایش آنها از عراق و ترکیه، آنها را اعدام کرد.