رئیس ام‌آی سیکس شی جین‌پینگ را شریک پوتین در حمله به اوکراین معرفی کرد

ریچارد مور

رئیس آژانس اطلاعات خارجی بریتانیا، ام‌آی‌سیکس، گفت دولت چین و رئیس ‌جمهور این کشور، شی جین پینگ، «شریک کامل» حمله روسیه به اوکراین هستند.

به گزارش روزنامه گاردین در روز پنج‌شنبه، ۲۹ تیر، ریچارد مور در یک سخنرانی کم‌سابقه در پراگ، پایتخت جمهوری چک، گفت از آغاز حمله روسیه به اوکراین، چین به طرزی روشن از مسکو حمایت کامل دیپلماتیک کرد که ایستادن در کنار روسیه در سازمان ملل متحد از نشانه‌های آن بود.

او افزود: توازن قدرت بین روسیه و چین به نفع پکن تغییر کرده و این امر به اعتبار ولادیمیر پوتین در روسیه «لطمه زده است».

این مقام ارشد اطلاعاتی بریتانیا معتقد است بخت کمی وجود دارد که روسیه دوباره در جنگ در اوکراین به مرحله «پویایی» و «ابتکار» برسد. او وضعیت اوکراین را نیز به رویدادهای «بهار پراگ» در سال ۱۹۶۸ میلادی تشبیه کرد.

ریچارد مور درخصوص شورش نیروهای تحت فرمان یوگنی پریگوژین در روز سوم تیر علیه نحوه اداره جنگ روسیه در اوکراین نیز گفت قدرت ولادیمیر پوتین تحت تأثیر آن رویداد قرار گرفت.

با این حال، به گفته آقای مور، پریگوژین که روزش را با شورش آغاز کرد، در شامگاه آن روز از سوی ولادیمیر پوتین «عفو» و چند روز بعد هم برای صرف چای به کرملین دعوت شد.

بیشتر در این باره: رئیس ام‌آی سیکس: ارسال تسلیحات به روسیه به اختلاف در بالاترین سطح حکومت ایران دامن زده است

ولادیمیر پوتین هفته گذشته به روزنامه روسی کُمرسانت گفت که پنج روز پس از شورش نیروهای «واگنر» با فرمانده این نیروها و شمار دیگری از مهره‌های ارشد این سازمان دیدار و به آن‌ها پیشنهاد کرد که به عنوان یک یگان متحد باقی مانده و همچنان خدمت کنند اما آقای پریگوژین این پیشنهاد را «درجا رد کرد».

سخنان ریچارد مور در روز چهارشنبه در پراگ دومین حضور عمومی او از سال ۲۰۲۰ بود که ریاست ام‌آی سیکس را به‌دست گرفته است.

چین به اظهارات آقای مور واکنش نشان نداده اما به نوشته گاردین، پاسخ پکن خشمگینانه خواهد بود.

دراین میان، روسیه پیشنهاد رئیس تشکیلات مخفی بریتانیا به «روس‌های ناراضی از جنگ در اوکراین» برای همکاری اطلاعاتی با غرب جهت پایان دادن به جنگ را محکوم کرد.

همزمان با سخنرانی رئیس ام‌آی سیکس در اروپا درخصوص تغییر توازن قوا به سود چین و تضعیف روسیه، رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا نیز این هفته هم در یک مقاله و هم در یک سخنرانی گفت چین «تنها کشوری است که درصدد تغییر نظم‌ بین‌الملل است و قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری برای تحقق این هدف را دارد».

ویلیام برنز با توصیف تجاوز روسیه به اوکراین به عنوان «یک آزمون بزرگ»، روز پنج‌شنبه در نشست امنیتی «اَسپِن» گفت سی‌آی‌ای از شورش «واگنر» مطلع بود و از آن تعجب نکرد. اما او از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد.

به گفته آقای برنز، ولادیمیر پوتین همچنان در صدد حذف یوگنی پریگوژین است و ضمن تهیه مقدمات عملی کردن هدف خود، دارد برای آن «زمان می‌خرد».