علیاکبر صالحی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران، میگوید که چین از جمهوری اسلامی خواسته بود که مناسبات خود «با آمریکا را تنظیم کند تا چین بتواند به راحتی با ایران تعامل داشته باشد».
او در گفتوگو با سایت «انتخاب» در تهران که روز شنبه، ۳۱ تیر منتشر شد، افزود که «روسها نیز همینها را به ما گفتهاند».
آقای صالحی اظهار داشت که درخواست چین و روسیه از ایران «خیلی جالب و قابل تأمل است».
به گفته علیاکبر صالحی، جمهوری اسلامی ایران در چالش با آمریکا «همواره روی موضوعات خاص، مانند مسائل عراق، افغانستان، بحث آزادی زندانیان یا برجام تمرکز کرده اما هیچگاه یک مذاکره گسترده و وسیع سیاسی که دربرگیرنده ابعاد دیگر هم باشد، نداشته است».
به گفته او، «با توجه به مجموعه شرایط منطقهای و بینالمللی کنونی، مقطع جاری فرصت خوب و مناسبی است تا یک گفتوگوی همهجانبه سیاسی با غرب، اعم از اروپا و آمریکا داشته باشیم».
بیشتر در این باره: ایران مذاکره «غیرمستقیم» با آمریکا در عمان را تأیید کرد؛ کنعانی: دنبال همان «برجام قبلی» هستیماین مقام ارشد پیشین در حکومت ایران داشتن رابطه با آمریکا را برای کمک به حل معضلات اقتصادی کشور ضروری دانست و در این ارتباط از جمله به معضل آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران نزد بانکهای کره جنوبی اشاره کرد.
او گفت حتی اگر این پول آزاد شود، باید اول به سوییس برود و از آنجا بهدست خود ما بازگردد که در این صورت «دوباره کلی پول از دست میدهیم».
او در ادامه اذعان میکند که «بهتر بود» ایران اظهارات مادلین آلبرایت، وزیر خارجه در دولت بیل کلینتون که مداخلات آمریکا در امور ایران در زمان حکومت پهلوی را تأیید کرد، به عنوان پوزشخواهی میپذیرفت و آن را اساس مذاکراتی فراگیر با واشینگتن قرار میداد.
اظهارات علیاکبر صالحی در شرایطی بیان شده که رهبر جمهوری اسلامی، کماکان با دشمن انگاشتن آمریکا، رابطه با آن کشور را منع کرده است.
علی خامنهای دو ماه پیش تأکید کرد که تنها ضمن شرط حفظ زیرساختهای هستهای ایران، مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا برای احیای برجام را مجاز میداند. او ادعا کرد که آمریکا پشت پرده اعتراضات یک سال اخیر ایران بوده است.
معترضان در تجمعها و اعتراضات یک سال گذشته ایران بارها شعار دادند: «دشمن ما همینجاست، دروغ میگن آمریکاست».
معلوم نیست که اظهارات علی اکبر صالحی با چه هدفی بیان شده اما نظر به نزدیک بودن موعد انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران در اسفند امسال، ممکن است او با اهداف انتخاباتی خود را حامی مذاکره و تعامل با آمریکا نشان میدهد.
مذاکرات محرمانه طولانی که سرانجام در سال ۱۳۹۴ به دستیابی آمریکا، ایران و قدرتهای دیگر به توافق هستهای برجام منجر شد، با پیشنهاد علیاکبر صالحی و با میانجیگری عمان انجام شده بود.
اظهارات تازه آقای صالحی نیز زمان کوتاهی پس از سفر هفته گذشته وزیر خارجه عمان به تهران بیان شده است.