هزاران کُرد بهمناسبت صدمین سالگرد معاهدهٔ لوزان، که مرزهای ترکیه امروزی را تعیین کرد، در این شهر سوئیس با شرکت در تظاهرات به پیامدهای این معاهده برای کُردها اعتراض کردند.
بر اساس گزارش منابع پلیس سوئیس و رسانههای این کشور، حدود شش هزار نفر در این تجمع اعتراضی کُردها در روز شنبه ۳۱ تیر شرکت کردند.
هر سال اقلیت کردهای ساکن در کشورهای اروپایی در حوالی این تاریخ تجمع برگزار میکنند، اما خبرگزاری فرانسه نوشت که تظاهرات امسال بسیار پرجمعیتتر از تجمعهای چند صد نفرهٔ سالهای قبل بود.
کنفرانس لوزان در نوامبر ۱۹۲۲ برای مذاکرهٔ مجدد دربارهٔ معاهدهٔ سِور در سال ۱۹۲۰ آغاز شد و در ۲۴ ژوئیه ۱۹۲۳ با امضای توافقی به پایان رسید. یکی از پیامدهای این توافق پیوستن آناتولی شرقی به ترکیه امروزی بود که در ازای دست کشیدن ترکیه از ادعاهای مربوط به سوریه و عراق، که در سرزمین امپراطوری عثمانی بود، صورت گرفت.
همچنین در این توافق، دعاوی ارضی ارمنیها و کردها نادیده گرفته شد.
بیشتر در این باره: انتقاد بارزانی از عدم حمایت بینالمللی از همهپرسی اقلیم کردستانیک عضو مرکز فرهنگی کردستان به رسانههای سوئیسی دربارهٔ تظاهرات امسال گفت: «ما میخواهیم از این صدمین سالگرد استفاده کنیم تا به همهٔ جهان نشان دهیم مسئلهٔ کردها حلنشده باقی مانده است.»
بهعقیدهٔ این نهاد متعلق به کردها، معاهدهٔ لوزان «به جدایی کردها بین چهار کشور ترکیه، عراق، ایران و سوریه تحقق بخشید که از نظر دموکراتیک تا حد زیادی با شکست مواجه شده است».
چند سال پیش، برگزاری یک همهپرسی دربارهٔ استقلال اقلیم کردستان عراق از دولت فدرال این کشور موجی از واکنشها را برانگیخت.
آمریکا با این همهپرسی مخالفت کرد، اما دولت وقت اسرائیل به نخستوزیری بنیامنین نتانیاهو گفت از تشکیل «دولت کُرد» در شمال عراق و «دستیابی کردها به دولت مستقل» حمایت میکند.
ایران و ترکیه نیز علیه اقدام اقلیم کردستان عراق در سال ۲۰۱۷ برای برگزاری همهپرسی استقلال شدیداً واکنش نشان دادند.