همزمان با نزدیک شدن به سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و آغاز سال تحصیلی در دانشگاههای ایران، رسانههای دانشجویی از احضار صدها دانشجو به نهادهای امنیتی و انضباطی در دانشگاههای سراسر کشور خبر دادهاند.
کانال خبرنامه امیرکبیر، که رویدادهای مرتبط با دانشجویان این دانشگاه را پوشش میدهد، روز چهارشنبه ۲۶ مرداد فهرستی از دو هزار و ۸۴۳ دانشجو را در سراسر ایران که به کمیتههای انضباطی احضار شدهاند، منتشر کرده است.
در این فهرست نام افراد با رنگ سیاه پوشانده شده اما نام پدر٬ شماره دانشجویی٬ مقطع و رشته تحصیلی آنها درج شده است.
بیشتر در این باره: ادامه فشار در دانشگاه با محرومیت ۲۰۰ دانشجو از خوابگاه «بدون اخطار قبلی»طبق این گزارش، بیشترین تعداد دانشجویان احضار شده را دانشگاه علم وصنعت ایران با ۳۲۴ نفر دارد.
دانشگاههای باهنر کرمان ۲۸۲ نفر٬ صنعتی امیرکبیر ۱۵۷ نفر٬ تهران ۱۵۳ نفر٬ علامه طباطبایی ۱۴۹نفر٬ خوارزمی ۱۳۸ نفر٬ بهشتی ۱۲۶ نفر٬ صنعتی شریف ۱۱۴ نفر٬ هنر تهران ۹۱ نفر٬ کردستان ۸۹ نفر و فردوسی مشهد ۷۶ نفر بیشترین احضار دانشجو را داشتهاند.
در همین زمینه شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز گذشته گزارش داد که دست کم ۱۳ دانشجو در دانشگاه جندیشاپور اهواز، ۱۰ دانشجو در دانشگاه امیرکبیر و چند دانشجو هم در دانشگاه صنعتی اصفهان، تماسهایی تهدیدآمیز دریافت کردهاند و به دفاتر پیگیری احضار شدهاند.
این نهاد صنفی دانشجویی میگوید تعدادی از دانشجویان گزارش کردهاند که «پس از احضار ساعتها مورد بازجویی و تهدید قرار گرفتهاند.»
شوراهای صنفی دانشجویان کشور تصریح میکند: «با نزدیک شدن به سالگرد مهسا امینی و بازگشایی دانشگاهها، به موازات احضارهای حراست و نهادهای امنیتی جهت تهدید و اخذ تعهدنامههای غیرقانونی، کمیتههای انصباطی نیز دانشجویان را تهدید و احضار کردهاند.»
به گفته این نهاد دانشجویی، این احضارها در راستای پروندهسازیهای جدید برای دانشجویان و «ایجاد رعب و تهدید آنان صورت میگیرد.»
کانال دانشجویان متحد نیز اوایل هفته جاری از آغاز موج «احضار تلفنی» دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در تهران خبر داده بود.
شورای صنفی دانشگاه خواجه نصیر هم ضمن «محکومیت» احضار تلفنی دانشجویان آن را «غیرقانونی» خواند و تاکید کرد که «به صورت رسمی پیگیریهای خود را از نهاد حراست دانشگاه انجام میدهد تا روند تماسهای مشکوک قطع و امنیت دانشجویان تضمین شود.»
همزمان گزارشهایی نیز از فشارر بر فعالان زنان منتشر شده است. در پی بازداشت ۹ فعال حقوق زنان در چهار شهر استان گیلان در روز چهارشنبه، منصوره شجاعی که خود فعال حقوق زنان است به رادیو فردا گفت که دلیل بازداشتها «نزدیک شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی است».
بنابر گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی در سال گذشته دستکم در بیش از ۱۴۰ دانشگاه بزرگ ایران به طور مکرر تجمعهای اعتراضی برگزار شد و بیش از ۷۵۰ دانشجو به خاطر شرکت در اعتراضات دانشجویی برای مدتی بازداشت شدند که تعدادی از آنها با احکام سنگین زندان مواجه شدهاند.
علاوه بر این صدها تن از دانشجویان معترض و همچنین دانشجویانی که تن به حجاب اجباری نمیدهند از سوی نهادهای امنیتی و حراست دانشگاهها، با احکام قضایی و انضباطی، تعلیق از تحصیل، محرومیت از خدمات دانشگاهی و اخراج مواجه شدهاند.