گروسی خواستار دیدار با رئیسی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل شد

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که برای منصرف کردن ایران از تصمیم به لغو مجوز فعالیت شماری از بازرسان این آژانس، خواستار دیدار با رئیس جمهور ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد شده است.

رافائل گروسی تاکید کرد که با حذف دوربین‌ها و ابزارهای نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران، هیچ راهی برای تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه اتمی آن دیگر وجود ندارد.

وی عنوان کرد که در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی گفته است که دیدار با او و گفت‌وگو درباره تصمیم تهران برای لغو مجوز فعالیت بازرسان آژانس که برخی از آنها «بهترین و باتجربه‌ترین» کارشناسان این نهاد بین‌المللی هستند، «اهمیت بسیاری دارد».

گروسی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «منتظر پاسخ هستم.»

بیشتر در این باره: قدرت‌های غربی خواستار تجدید نظر ایران درباره لغو مجوز بازرسان آژانس شدند

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های ایران و گفته‌های یک دیپلمات غربی، تصمیم اخیر ایران در رابطه با فعالیت ۸ بازرس این آژانس اتخاذ شده است که جملگی اهل فرانسه و آلمان هستند.

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت که ایران این حق را دارد که تصمیم بگیرد چه کسی وارد این کشور بشود، اما او نمی‌فهمد که چرا تهران مجوز «تعداد قابل توجهی» از بازرسان را لغو می‌کند و این امر کار وی را «به مراتب دشوارتر خواهد ساخت».

آقای گروسی این اقدام ایران را گامی در جهت اشتباه توصیف کرد. وی گفت: «کسب مهارت و تخصص برای بازدید از تاسیسات بسیار پیشرفته غنی‌سازی اورانیوم با هزاران آبشار (سانتریفیوژ) و آن همه لوله‌ و لوله‌کشی، بسیار دشوار است و به تجربه زیادی نیاز دارد... از این رو وقتی اقدام به محدود کردن شمار بازرسان می‌کنید... مجبورم که بگویم کار درستی نیست. تمامش کنید.»

ایران ممانعت از کار بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تکدیب کرده است، هرچند سال‌هاست که کارشناسان این کشور قادر به بررسی فیلم‌های دوربین‌های نظارتی در تاسیسات اتمی ایران نبوده‌اند.

آمریکا و سه کشور اروپایی باقی‌مانده در توافق برجام، با اعلام حمایت از آژانس تأکید کرده‌اند لغو مجوز بازرسان در شرایطی صورت گرفته است که این نهاد ناظر بین‌المللی، «پرسش‌های جدی، دیرینه و حل‌نشده‌ای» در رابطه با فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده در ایران دارد و جمهوری اسلامی «بیش از چهار سال است که نتوانسته به آن‌ها رسیدگی کند.»

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری آسوشیتدپرس و رادیو فردا؛ س.ن