سازمان حقوق بشر ایران روز جمعه، ۳۱ شهریورماه، در گزارشی جدید با ارائه مستندات بیشتر، بر «سیستماتیک و هدفمند» بودن شلیک مأموران امنیتی جمهوری اسلامی به چشم معترضان تأکید کرد.
این سازمان پیشتر در بهمنماه سال گذشته در گزارشی با اشاره به موارد متعدد شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به صورت و چشم معترضان چنین ارزیابی کرده بود که اقدام مأموران حکومت «سیستماتیک» و «هدفمند» بوده است.
ارزیابی این نهاد مستقر در اسلو نروژ در آن زمان بر مبنای روایتهایی بود که مجروحان و آسیبدیدگان اعتراضات اخیر بازگو کرده و گفته بودند که مأموران امنیتی به شکل «هدفمند» صورت و چشمهای آنها را نشانه میگرفتند.
پیش از این نیز یکی از آسیبدیدگان به نام بهزاد همراهی در گفتوگو با رادیو فردا تأکید کرده بود که مأموران نظامی و امنیتی «عامدانه» به چشم او شلیک کردهاند.
حال این سازمان حقوق بشری مستقر در نروژ در گزارشی که همزمان با سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» منتشر شده، بهویژه بر دو نکته تأکید کرده است: یکی این که «جنایات بیرحمانه حکومت جمهوری اسلامی در اعتراضات سال گذشته با برنامهریزی، هماهنگی و محاسبه صورت گرفته»، و دیگر آن که بنا بر بررسیهای آماری «احتمالاً نیروهای سرکوبگر ترجیح دادهاند به جای شلیک مرگبار به سمت زنان معترض، عامدانه چشمان آنها را هدف قرار دهند».
در گزارش این سازمان آمده است: «در حالی که ۹ درصد از کشتهشدهها در جریان اعتراضات سراسری زن و بقیه مرد بودند، درصد زنانی که در اعتراضات آسیب چشمی دیدهاند، ۲۸ درصد است.»
بیشتر در این باره: سازمان حقوق بشر ایران: شلیک مأموران امنیتی به چشم معترضان «سیستماتیک و هدفمند» بوده استدر گزارش همچنین آمده است: «نسبت زنان آسیبدیده چشمی به کل آسیبدیدگان، بیش از سه برابر نسبت زنان کشتهشده به کل جانباختگان است، یعنی احتمالاً نیروهای سرکوبگر در بسیاری از موارد ترجیح دادهاند که بهجای شلیک مرگبار بهسمت زنان معترض، عامدانه چشمان آنها را هدف قرار دهند.»
سازمان حقوق بشر ایران که پیشتر اعلام کرده بود درصدد مستندسازی آسیب به چشم معترضان در ایران است، روز جمعه خبر داد که تاکنون توانسته ۱۳۸ مورد از آسیبها به چشم را راستیآزمایی کند که از این میان نام و تصویر ۹۵ آسیبدیده را همراه با اطلاعات مربوط به مصدومیت چشمی، زمان و چگونگی رخ دادن آن در گزارش خود آورده است.
بیشتر در این باره: روایت بهزاد همراهی؛ معترضی که «عامدانه» چشمش را نشانه رفتنداین سازمان توضیح داده است که ۴۳ نفر دیگر «اطلاعات و مدارک پزشکی خود را تنها به شرط حفظ محرمانگی نامشان در اختیار این سازمان گذاشتهاند».
در فهرست آسیبدیدگان چشمی که این سازمان تهیه کرده، نام هشت کودک نیز ثبت شده است که «چهار نفرشان پسر و چهار نفر دخترند؛ کمسنترین آنها دختری ۵ سال و دهماهه بهنام بنیتا کیانی فلاورجانی است که در بالکن منزل پدربزرگش در طبقه دوم آپارتمانی در ملکشهر اصفهان هدف گلوله ساچمهای قرار گرفته و چشم راست خود را از دست داد».
اوایل آذر پارسال در بحبوحه اعتراضات سراسری، دهها پزشک متخصص چشم در ایران با انتشار نامهای نسبت به استفاده از گلولههای ساچمهای و پینتبال در سرکوب معترضان و از دست رفتن بینایی آنها هشدار داده بودند.