مولوی عبدالحمید: شرط وحدت این است که تبعیض وجود نداشته باشد

مولوی عبدالحمید در نمازجمعه زاهدان

مولوی عبدالحمید رهبر سنی‌های ایران در آستانه هفته‌ای که در ایران به نام هفته «وحدت» میان شیعیان و سنی‌ها نامگذاری شده، گفت که شرط وحدت این است که تبعیض وجود نداشته باشد.

عبدالحمید اسماعیل‌زهی، معروف به مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان روز جمعه، ۳۱ شهریور در سخنرانی هفتگی خود گفت: «شرط وحدت این است که پشتوانه عملی داشته باشد و تبعیض وجود نداشته باشد.»

او در سخنرانی‌های پیشین خود بارها از تبعیض‌های جمهوری اسلامی علیه اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران انتقاد کرده است.

همچنین چند روز پس از یک دیدار و سخنرانی علی خامنه‌ای در ارتباط با سیستان و بلوچستان، هشدار داد که کسی نمی‌تواند بین علما و مردم این منطقه فاصله بیندازد.

بدون اشاره مستقیم به این دیدار خامنه‌ای گفت: «این نکته را متوجه باشند که علمای این دیار، ریش‌سفیدان این دیار و مردم این دیار با هم یکی هستند و انسجام دارند.»

او افزود: «اگر کسانی هستند که فکر می‌کنند می‌توانند در میان علما و ریش‌سفیدان و مردم فاصله ایجاد کنند، [بدانند] که نه، این فاصله را کسی نمی‌تواند ایجاد کند.»

این اظهارات مولوی عبدالحمید با شعارهای حمایت‌آمیز شرکت‌کنندگان در نمازجمعه زاهدان همراه شد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز بیستم شهریورماه در دیدار با کسانی که از سوی رسانه‌های حکومتی «مردم سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی» خوانده شدند، تلاش کرد که عدم رسیدگی حکومت به وضعیت سیستان‌ و بلوچستان را توجیه کند.

بیشتر در این باره: اختصاصی: «ارعاب و تهدید» مولوی عبدالحمید توسط حکومت ایران 

خامنه‌ای بار دیگر منتقدان حکومتش را تهدید کرد و گفت: «آن کسانی که امنیت ملی را تهدید می‌کنند، دشمن ملت‌اند برای دشمن کار می‌کنند چه بفهمند خودشان، چه نفهمند.»

همچنین خامنه‌ای در این سخنرانی خود مدعی شد که با علمای سیستان و بلوچستان آشنایی دارد، اما اسمی از مولوی عبدالحمید به میان نیاورد.

پیشتر در یک بولتن محرمانه افشا شده‌ خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، آمده بود که علی خامنه‌ای در واکنش به «جمع‌بندی» نهادهای امنیتی و نظامی مبنی‌ بر بازداشت امام جمعه اهل سنت زاهدان، «دستور» داده‌ مولوی عبدالحمید «نباید بازداشت شود، بلکه باید بی‌آبرو شود».

پیش از دیدار خامنه‌ای، وب‌سایت حال‌وش که اخبار اعتراضات سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، نوشته بود که تلاش‌هایی از سوی حکومت برای برقراری ارتباط با خانواده‌های کشته‌شدگان جمعه خونین زاهدان انجام شده تا در دیدار خامنه‌ای حاضر شوند.

حال‌وش نوشت که پیشتر مصطفی محامی، نماینده علی خامنه‌ای در استان سیستان و بلوچستان و دیگر مسئولان محلی برای اقناع چهره‌های مذهبی این شهر برای شرکت در این مراسم تلاش کرده‌اند.

بیشتر در این باره: مولوی عبدالحمید: در جمعه خونین زاهدان، مردمِ ما را نظام زد، نه مامور

اما مولوی عبدالحمید در سخنرانی روز جمعه خود با اشاره به کشتار مردم معترض در «جمعه خونین زاهدان» گفت که هر چیزی «راه و دروازه‌ای» دارد و برای پیگیری این کشتار باید از راه آن وارد شد.

مولوی عبدالحمید که در ماه‌های گذشته بارها از معترضان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» حمایت کرده بار دیگر حمایت خود از معترضان را تکرار کرد و افزود: «ما نه به ضرر حکومت هستیم و نه به ضرر مردم، بلکه در کنار مظلوم می‌ایستیم.»

او همچنین با اشاره به فشارهای حکومت بر خانواده‌های دادخواه برای جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد کشته‌شدگان اعتراضات گفت که این اقدامات جمهوری اسلامی «آزاردهنده» بود.

این چهره سنی‌های ایران گفت: «در عرف دنیا و سنت‌های اسلامی این است که با صاحب درد و عزا همدردی می‌کنند.»

فشارها علیه خانواده‌های دادخواه از جمله خانواده مهسا امینی همزمان با سالگرد آغاز اعتراضات ایران شدت گرفته و در تازه‌ترین مورد، نیروهای حکومتی عصر پنج‌شنبه ۳۰ شهریور با هجوم به آرامگاه محسن قیصری در ایلام، برادر این معترض کشته شده و چند تن از شهروندان را بازداشت کردند.

شامگاه پنج‌شنبه نیز ماموران با یورش دوباره به منزل خانواده جواد حیدری در روستای رحمت‌آباد قزوین، پدر هفتاد ساله و دو برادر این معترض کشته شده را بازداشت کردند.

مولوی عبدالحمید با اشاره به مناسبت‌های مذهبی پیش‌ رو در ایران به مقام‌های جمهوری اسلامی گفت که پیامبر مسلمانان هیچ کاری را به صورت «پلیسی» انجام نداد.

بیشتر در این باره: سخنرانی مولوی عبدالحمید در روز عاشورا: یزید به فکر بقای حکومت خود بود

او به تصویب قانون اخیر موسوم به «حجاب و عفاف» نیز اشاره کرد و این قانون را «خیلی پیچیده و سخت» خواند.

مولوی عبدالحمید اضافه کرد که جمهوری اسلامی در زمینه اعمال حجاب می‌خواهد «پلیسی» رفتار کند.

او خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی هشدار داد: «اگر حرمت زنان را رعایت می‌کردیم و زنان را در جایگاهشان قرار می‌دادیم و به [مسائل] جوانان درست رسیدگی می‌کردیم، نیاز به اعتراضات جوانان و زنان ایرانی در خیابان‌ها نبود.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان ادامه داد: « تنها راه این است که به زنان و جوانان احترام گذاشته شود و با ایجاد شغل جوانان از ناامیدی خارج شوند.»

بر اساس گزارش‌های شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ م. خ./ ف. دو.