پاسخ مهران تمدن به یک پرسش؛ چرا به جشنواره حیفای اسرائیل می‌روم

مهران تمدن

دوره سی و نهم جشنواره فیلم حیفا از روز پنج‌شنبه ششم مهرماه در این شهر کشور اسرائیل آغاز به کار می‌کند. جشنواره حیفا در کنار جشنواره اورشلیم مهم‌ترین رویدادهای سینمایی سال در اسرائیل هستند و امسال در این جشنواره شش فیلم ساختۀ سینماگران ایرانی یا مرتبط با ایران نیز به نمایش درمی‌آید.

در بخش مسابقۀ این جشنواره فیلم‌های بلند «مرزهای بی‌پایان» ساخته عباس امینی، «منطقه بحرانی» ساخته علی احمدزاده و فیلم کوتاه «من، خود، من هم می‌رقصم» ساخته محمد ولی‌زادگان به نمایش در می‌آیند.

در بخش پانوراما فیلم «فرمونت» ساخته بابک جلالی و در بخش مستند هم فیلم‌های «بزرگ‌ترین دشمن من» ساختۀ مهران تمدن و «هفت زمستان در تهران» ساخته اشتفی ندرزول حضور دارند.

Your browser doesn’t support HTML5

گفت‌وگو با مهران تمدن درباره شرکت در جشنواره حیفا در اسرائیل

این تعداد فیلم‌ دورۀ سی و نهم جشنواره حیفا را تبدیل به دوره‌ای تاریخی می‌کند که در آن بیشترین تعداد فیلم از سینماگران ایرانی یا مربوط به ایران در این رویداد سینمایی تاکنون نمایش داده می‌‌شود.

قرار است چند نفر از سازندگان این فیلم‌ها در این دوره جشنواره حیفا حضور پیدا کنند.

یکی از سینماگرانی که قرار است همراه نمایش فیلمش در جشنواره حیفا حاضر شود، مهران تمدن است. فیلم آقای تمدن که مضمونی درباره تجربۀ شکنجه گر شدن و شکنجه شدن دارد، نخستین بار چند ماه پیش در بخش فوروم جشنواره برلین نمایش داده شد.

مهران تمدن و زر امیرابراهیمی در نمایی از فیلم «بزرگ‌ترین دشمن من»

زر امیرابراهیمی، بازیگر سرشناس خارج از کشور، ازجمله افرادی است که در این فیلم به خواست کارگردان نقش بازجو و شکنجه‌گر را برعهده می‌گیرد.

مهران تمدن که ساکن شهر پاریس در فرانسه است، در گفت‌وگو با مجله هفتگی «صحنۀ» رادیوفردا می‌گوید جشنواره حیفا پیشتر از او در سال‌های گذشته برای شرکت دعوت کرده بود اما آن زمان به دلیل آن‌که «قصد سفر به ایران داشته»، از شرکت در جشنواره حیفا خوداری کرده بود، اما حالا به این جشنواره می‌رود.

او می‌گوید دلایل آن زمانش «ناموجه» و به خاطر ترس بود. به‌گفتۀ مهران تمدن، «ترس از جمهوری اسلامی نباید باعث تأثیرگذاری بر تصمیم افراد برای انجام یک سفر شود».

آقای تمدن با بیان این‌که همیشه دوست داشته کرانه باختری را ببیند و در صورت امکان در آنجا فیلم بسازد، در عین حال می‌گوید تردیدهایی برای انجام سفر و حضور در دوره اخیر جشنواره حیفا داشته و تصمیم نهایی‌اش را پس از مشورت با دوستان و همکاران فلسطینی و یهودیان مخالف سیاست‌های دولت اسرائیل گرفته است.

او می‌گوید چون خودش از همکارانش خواسته بود در جشنواره فیلم فجر شرکت نکنند و آن را بایکوت کنند، به همین دلیل با این تردید مواجه بود که آیا باید حضور در جشنواره حیفا را هم بایکوت کند یا نه.