زهرا رهنورد: مأموران گفتند برای سبزی‌ خریدن و زیارت آزادید، اما برای فعالیت اجتماعی نه

زهرا رهنورد در کنار میرحسین موسوی

زهرا رهنورد، از رهبران «جنبش سبز» ایران، فاش کرد که مأموران امنیتی جمهوری اسلامی به او گفته بودند می‌تواند آزادی «فردی» داشته باشد و مثلاً به «زیارت» برود یا «سبزی بخرد»، اما حق فعالیت اجتماعی ندارد.

خانم رهنورد که همراه با همسرش میرحسین موسوی و دیگر رهبر جنبش سبز، مهدی کروبی، ۱۳ سال است در حصر خانگی به‌سر می‌برد، به فشارها بر ۵۷۰ فعال سیاسی، مدنی و فرهنگی که با امضای بیانیه‌ای خواستار آزادی آنها شده بودند، واکنش نشان داد.

او در بیانیه‌ای که در کانال تلگرامی «کلمه»، نزدیک به میرحسین موسوی، منتشر شده، تأکید کرد که «البته این آزادی پیش‌کش خودشان. آزادی من، در گرو آزادی کشورمان ایران است.»

خانم رهنورد درباره افرادی که خواستار آزادی این سه تن از ۱۳ سال حصر خانگی و «انزوای بی‌امان» شده‌اند، اضافه کرده: «مأموران آنان را تهدید و گاه اهانت کرده‌اند و برای‌شان خط و نشان کشیده‌اند. حتی به دروغ گفته‌اند که «محصوران یا آزادی‌هایی دارند یا خود ‌حصرخواه هستند مثل رهنورد که خودش نمی‌خواهد آزاد باشد!… و البته این ادعا قصه‌ایست که سر دراز دارد.»

او در توضیح این «قصه طولانی» نوشته که مأموران در سال ۱۳۹۷ به او گفتند می‌تواند به قم یا مشهد به زیارت برود، اما حق سخنرانی و فعالیت در امور زنان و فعالیت تحقیقاتی را ندارد.

به نوشته رهنورد، مأموران حتی از نشان دادن حکم در این زمینه به وی خودداری کردند و به همین دلیل این فعال سیاسی نوشته: «می‌دانستم که حکومت همیشه در پی ادعاهای کم‌هزینه است به‌خصوص در مورد قتل زندانی‌ها و معترضان خیابانی مبنی بر این که: خودشان نمی‌خواهند آزاد باشند، خودکشی کردند، از بلندی پرت شدند، مریض بودند… پیر شدند و مردند.»

در روزهای اخیر، بیش از ۵۷۰ فعال سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مدنی در نامه سرگشاده‌ای ضمن اعتراض به «حصر ۱۳ ساله‌ مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد»، ادامه آن را «قتل تدریجی» خوانده و خواهان پایان حصر آنها شدند.

این نامه سرگشاده پس از آن منتشر شد که وب‌سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، روز ۱۴ شهریور در اطلاعیه‌ای نسبت به شرایط سلامت میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در حصر خانگی هشدار داد و از «تغییرات واضح در وضعیت سلامتی» آنها گزارش داد.

در نامه سرگشاده ۵۷۰ تن از فعالان سیاسی، مدنی و فرهنگی که روز شنبه اول مهرماه منتشر شد، به سالگرد اعتراضات زن، زندگی، آزادی اشاره شده و آمده است که با گذشت یک سال از آغاز این اعتراضات هم‌چنان «شاهد استمرار اسارت‌ها، مرگ‌های ناگهانی و اعتصاب غذای زندانیان سیاسی‌عقیدتی هستیم و سوءِ‌ مدیریت بحران‌ها و سیاست سرکوب اعتراض‌ها هم‌چنان از سوی حاکمیت ادامه دارد.»

پس از این نامه سرگشاده، شماری از امضاکنندگان آن اعلام کردند نیروهای وزارت اطلاعات آنها را تهدید کرده‌اند که باید امضای خود را از پای این نامه پس بگیرند.

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این اذعان کرده‌اند که حصر رهبران جنبش سبز به دستور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی صورت گرفته اما با این حال پرونده حصر در دست شورای عالی امنیت ملی است.

بیشتر در این باره: فشارهای امنیتی برای پس گرفتن امضاهای نامه اعتراضی ۵۷۰ کنشگر به ادامه حصر رهبران جنبش سبز

میرحسین موسوی که از ۲۵ بهمن سال ۱۳۸۹ تاکنون در حصر است، بهمن‌ماه سال گذشته در بیانیه‌ای خواستار «برگزاری همه‌پرسی آزاد و سالم» برای «تدوین قانون اساسی جدید، تشکیل مجلس موسسان و استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون» شد.

این بیانیه آقای موسوی با استقبال فعالان و حتی زندانیان سیاسی در ایران قرار گرفت، اما فشارها و محدودیت‌ها علیه آخرین نخست‌وزیر جمهوری اسلامی بیش از پیش شد.

بر اساس گزارش‌های کلمه و رادیوفردا/ م. خ./ ف. دو.