چالش اتخاد موضع مشترک درباره جنگ غزه در آستانه نشست وزرای خارجه گروه هفت

سران «گروه هفت» درباره جنگ اوکراین موضع متحد و یکسانی داشتند

وزرای خارجه هفت کشور صنعتی موسوم به «گروه هفت» این هفته در توکیو برای بحث درباره جنگ غزه گردهم می‌آیند، اما اختلاف نظر میان اعضای این بلوک توافق احتمالی برای موضع واحد را مبهم کرده است.

تحلیلگران معتقدند اگر وزرای خارجه «جی۷» بر سر یک بیانیه رسمی به تفاهم برسند، احتمالاً درباره جنگ میان اسرائیل و حماس به شکل کلی اظهارنظر می‌کنند که نشانه نگرانی‌های متفاوت و واگرایی سیاسی در میان این کشورها است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشته است که موضع محتاطانه ژاپن به عنوان رئیس دوره‌ای گروه هفت پیچیدگی‌ها درباره سرنوشت اجلاس وزاری خارجه این گروه را بیشتر کرده است.

ژاپن از ابتدای آغاز جنگ غزه سعی کرده است موضعی «معتدل» اتخاذ کند که بخشی از این سیاست به دلیل اتکای این کشور به نفت تولیدشده در کشورهای خاورمیانه است.

اما دو منبع مطلع به رویترز خبر داده‌اند که از سوی دیگر دیپلمات‌های اسرائیلی لابی شدیدی با توکیو را در قالب تماس‌های تلفنی، ایمیل و دیدارهای حضوری با مقام‌های این کشور آغاز کرده‌اند.

یک سخنگوی وزارت خارجه ژاپن گفته است که انتظار می‌رود کشورهای صنعتی گروه هفت مواضع متفاوتی داشته باشند، اما این مسئله را که آنها برای رسیدن به تفاهم دچار چالش می‌شوند، رد کرده است.

بیشتر در این باره: جو بایدن: حمله حماس «اقدام شیطانی محض» بود، آمریکا پشتیبان اسرائیل است

از سوی دیگر مقام‌هایی از فرانسه و کانادا که نخواسته‌اند نام‌شان فاش شود، به رویترز گفته‌اند حمایت جدی آمریکا از اسرائیل و نگرانی‌ها درباره واکنش شدید جمعیت عرب یا یهودی کشورهای عضو این گروه رسیدن به موضع مشترک را دشوارتر کرده است.

از روز ۱۵ مهر و حمله حماس به اسرائیل که باعث حملات شدید تلافی‌جویانه اسرائیل به نوار غزه شد، کشورهای گروه جی۷ تنها یک بیانیه مشترک چندجمله‌ای صادر کرده‌اند.

اختلاف میان این کشورها در سازمان ملل نیز آشکار شد، وقتی فرانسه به قطعنامه درخواست آتش‌بس رأی مثبت داد، آمریکا آن را وتو کرد و سایر کشورهای جی۷ به آن رأی ممتنع دادند.

در حالی که نخست‌وزیر اسرائیل درخواست‌های بین‌المللی برای آتش‌بس را رد کرده و گفته است حملات کشورش به نوار غزه تا نابودی کامل حماس ادامه پیدا خواهد کرد، وزیر امور خارجه آمریکا آتش‌بس را باعث تجدید قوای حماس دانسته است و دولت آمریکا خواستار وقفه‌های کوتاه برای امدادرسانی شده است.

یک مقام جی۷ به رویترز گفته است اعضای این گروه عامدانه اختلاف‌های خود را پنهان می‌کنند تا «مطابق میل روسیه عمل نکنند.»

بیشتر در این باره: گروه هفت کشور صنعتی: چین از حمایت روسیه خودداری کند

این کشورها درباره حمله نظامی روسیه به اوکراین موضع واحدی داشتند که به تحریم مسکو انجامید و درباره تحرکات چین نیز متحد بوده‌اند.

آنها همچنین کمک‌ مالی ۲۴ میلیارد دلاری به اوکراین در سال جاری اختصاص دادند و به روسیه هشدار دادند که تهاجم به اوکراین را متوقف کند، وگرنه تلاش‌های جهانی برای انزوای بیشتر مسکو از طریق جایگزینی منابع انرژی و هدف قرار دادن اولیگارش‌ها و هم‌دستان کرملین با اعمال تحریم‌های بیشتر شدت خواهد یافت.

این در حالی است که چین و روسیه از جنگ غزه استفاده کرده‌اند تا علاوه بر مخالفت با آمریکا، اعتبار خود به عنوان «پیشتازان جهان در حال توسعه» را به رخ بکشند.

تحلیلگران می‌گویند هرگونه نمایش تفرقه میان هفت کشور صنعتی یا شکست در کاهش منازعه در خاورمیانه تنها باعث جشورتر شدن این دو کشور مخالف و رقیب جی۷ شود.

شرایط اولیه آتش‌بس

روزنامه گاردین در آستانه نشست وزرای خارجه هفت کشور صنعتی به نقل از یک مقام ارشد اتحادیه اروپا خبر داده است که وقفه بشردوستانه در بمباران غزه در قبال آزادی گروگان‌های تنها درصورتی محقق می‌شود که ابتدا صلیب سرخ اجازه یابد برای کمک به تضمین آزادی این گروگان‌ها از محفیگاه‌های حماس وارد نوار غزه شود.

این منبع که نامش ذکر نشده است، این اتفاق را نخستین گام برای توقف درگیری و ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه دانسته است.

مقام‌های اتحادیه اروپا به گاردین گفته‌اند آمار ۱۰ هزار کشته اعلام شده توسط حماس «کمترین میزان ممکن» است و هنوز هیچکس نمی‌داند تعداد واقعی قربانیان فلسطینی بر اثر حملات هوایی اسرائیل چقدر است.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، گاردین و رادیو فردا؛ ع.م/ م.ا