سه نفر به اتهام «همکاری» با جیش‌العدل در زاهدان اعدام شدند

قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی از اعدام سه نفر در زاهدان به اتهام «همکاری» با گروه جیش‌العدل خبر داد.

علی مصطفوی‌نیا رئیس اداره دادگستری استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد که این سه متهم به نام‌های محمد براهویی انجمنی، محمد کریم بارکزایی آکسون و ادریس بیلرانی صبح روز دوشنبه ۲۲ آبان «در چند منطقه» زاهدان، مرکز این استان، اجرا شد.

این مقام قضایی جمهوری اسلامی مدعی شد که این سه نفر در «بمب‌گذاری‌هایی» در زاهدان و زابل «اعتراف کردند».

Your browser doesn’t support HTML5

جزئیات اعدام سه نفر در زاهدان در گفتگو با شیراحمد شیرانی ناروئی

دستگاه‌های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی از سوی فعالان و سازمان‌های حقوق بشری متهمند که با گرفتن اعترافات اجباری تحت شکنجه‌های شدید از زندانیان و متهمان، این اعترافات را مبنای صدور حکم از جمله حکم اعدام قرار می‌دهند.

گروه جیش‌العدل، سازمانی شبه‌نظامی است که از سوی دولت ایران و چندین دولت غربی از جمله آمریکا به عنوان گروهی تروریستی شناخته می‌شود.

جیش‌العدل با نیروهای جمهوری اسلامی در حال مبارزه مسلحانه است و پیشتر مسئولیت حمله روز ۱۷ تیر امسال به کلانتری ۱۶ زاهدان در نزدیکی مسجد مکی را برعهده گرفته است.

با این حال، جمهوری اسلامی تلاش کرده که این گروه را مسئول برخی از حملات به نمازگزاران و معترضان استان سیستان و بلوچستان معرفی کند.

بیشتر در این باره: انتقاد گوترش از افزایش اعدام‌ها، اظهارات خامنه‌ای و احکام بازیگران زن در ایران

استان سیستان و بلوچستان یکی از محروم‌ترین استان‌های ایران است و زاهدان و برخی دیگر از شهرهای این استان در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته، صحنه تظاهرات هفتگی علیه حکومت بود.

اعدام این نفر در حالی است که هنوز هیچ کدام از عوامل کشتار «جمعه خونین» زاهدان معرفی و محاکمه نشده‌اند.

در جریان «جمعه خونین زاهدان» در روز ۸ مهر ۱۴۰۱ نیز نزدیک به یکصد تن از مردم و از جمله کودکان به دست نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی کشته شدند.

دبیرکل سازمان ملل متحد در تازه‌ترین گزارش خود به مجمع عمومی این سازمان درباره نقض حقوق بشر در ایران، نسبت به «سرعت نگران‌کننده» اجرای احکام اعدام در ایران هشدار داده و نوشته که دست‌کم ۴۱۹ نفر در هفت ماهه اول سال جاری میلادی از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اعدام شدند.

بر اساس این گزارش آنتونیو گوترش، این رقم نسبت به رقم اعدام‌ها در مدت مشابه سال ۲۰۲۲ افزایش ۳۰ درصدی را نشان می‌دهد.

تحقیقات و نظارت سازمان حقوق بشر در ایران نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲، حداقل ۱۷۴ زندانی بلوچ اعدام شده‌اند که ۳۰ درصد از کل اعدام‌ها در ایران را شامل می‌شود.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری میزان و رادیو فردا؛ م.ت/ک.ک