اوپک: برای رسیدن به کاربرد گسترده انرژی‌های پاک راه حل واحد وجود ندارد

مقر اوپک در وین، پایتخت اتریش

سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در واکنش به فشار کشورهای غربی برای گذر از سوخت‌های فسیلی و رسیدن به کاربرد گسترده انرژی‌های پاک با هدف جلوگیری از گرمایش زمین می‌گوید راه ‌حل واحدی برای گذر از سوخت فسیلی وجود ندارد.

هیثم القیس، دبیرکل اوپک، روز شنبه، ۱۸ آذرماه، در اجلاس مقابله با تغییرات اقلیمی، کاپ ۲۸، سازمان ملل که در دبی برگزار می‌شود، مدعی شد هیچ راه حل یا مسیر واحدی برای دستیابی به انرژی پایدار (سوخت‌های پاک تجدیدپذیر) وجود ندارد.

پیشتر خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که آقای القیس با ارسال نامه به کشورهای عضو اوپک و هم‌پیمان به رهبری روسیه، از آنها خواسته است هرگونه توافقی را که در اجلاس اقلیمی «کاپ ۲۸» با هدف محدود کردن تولید سوخت‌های فسیلی ارائه می‌شود رد کنند.

در همین زمینه عائض القحطانی، رئیس مرکز تحقیقات اوپک، نیز گفته است ما «نیاز به رویکردی واقع‌گرایانه داریم که به رشد اقتصادی، ریشه‌کن کردن فقر و افزایش تاب‌آوری کمک می‌کند».

اوپک پس از افشای نامه آقای القیس، دبیرکل کویتی این سازمان، به ۱۳ عضو و ده کشور هم‌پیمان به رهبری روسیه درباره مخالفت با محدود کردن تولید انرژی‌های فسیلی با انتقادات گسترده‌ای مواجه شده است.

او از این کشورها خواسته بود در متن توافق‌های احتمالی در کاپ ۲۸، هر واژه و عبارتی را که سوخت‌های فسیلی را به جای انتشار گازهای گلخانه‌ای هدف می‌گیرد، فعالانه رد کنند.

این در حالی است که پژوهش‌های دانشمندان و تحقیقات بین‌المللی بی‌شمار نشان می‌دهد که مهم‌ترین عامل گرمایش زمین، انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی توسط انسان است.

بیشتر در این باره: «کنار گذاشتن سوخت فسیلی»، پرمناقشه‌ترین موضوع در کاپ ۲۸

اوپک و کشورهای هم‌پیمان این سازمان به رهبری روسیه، روزانه ۴۳ میلیون بشکه تولید نفت دارند که معادل بیش از ۴۰ درصد مصرف نفت جهان است.

آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد که نفت و گاز به تنهایی سهمی ۱۵ درصدی در کل تولید گازهای گلخانه‌ای جهان دارند و سالانه بیش از پنج میلیارد تن گاز گلخانه‌ای تولید می‌کنند.

این در حالی است که بخش اعظم کشورهای عضو اوپک و کشورهای هم‌پیمان آن به‌شدت به درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز وابسته‌اند.

مخالفت اوپک با هدف قرار دادن تولید نفت و گاز در حالی است که در پیش‌نویس توافق نهایی اجلاس «کاپ ۲۸» گزینه‌های مختلفی از جمله توافق بر سر «از دور خارج کردن سوخت‌های فسیلی متناسب با بهترین نتایج مطالعات علمی در دسترس» و «کاهش بی‌وقفه سوخت‌های فسیلی» پیشنهاد شده است.

از طرفی، چین و آمریکا که عضو اوپک و کشورهای هم‌پیمان نیستند به ترتیب سهمی ۲۷ درصدی و ۱۱ درصدی در تولید گازهای گلخانه‌ای جهان دارند؛ این دو کشور همزمان بیشترین سهم را در رشد انرژی‌های پاک خورشیدی و بادی در جهان دارند.

در مجموع، چین، آمریکا، هند، روسیه، ژاپن و ایران بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهان دارند.

گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی یکی از بحران‌های حیاتی پیش روی جامعه جهانی و، از نظر عده‌ای از دانشمندان و کارشناسان، بزرگ‌ترین بحران برای حیات بشر روی کره زمین هستند.

منابع: خبرگزاری‌های فرانسه، رویترز/ د. خ./ ف. دو.