وکیل خانواده مهسا (ژینا) امینی که توانسته از ایران خارج شود به همراه افسون نجفی خواهر یکی از قربانیان اعتراضات ایران و مرسده شاهینکار از آسیبدیدگان چشمی اعتراضات با حضور در پارلمان اروپا جایزه ساخاروف را دریافت کردند.
صالح نیکبخت روز سهشنبه بیست و یکم آذر در مقابل رئیس و اعضای پارلمان اروپا و همچنین مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که از طرف همه زنان ایران از اهدای این جایزه ساخاروف به مهسا امینی قدردانی میکند.
وکیل خانواده امینی کمی پیش از دریافت این جایزه گفت که «ژینا» تجسم زندگی بود.
اواخر مهرماه اعلام شد که پارلمان اروپا جایزه حقوق بشری اتحادیه اروپا را به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران اهدا میکند.
مهسا (ژینا) امینی، زن جوان ۲۲ ساله اهل سقز روز ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ در بازداشت گشت ارشاد در تهران به کُما رفت و سه روز بعد در بیمارستان کسری در تهران جان باخت.
بیشتر در این باره: جایزه عالی حقوق بشری اتحادیه اروپا به مهسا امینی و جنبش «زن، زندگی، آزادی» اهدا شدکشته شدن او آغازگر موجی از اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی شد که به دلیل شعار اصلی آن، جنبش «زن، زندگی، آزادی» نام گرفت و همچنان ادامه دارد.
وکیل خانواده امینی به نمایندگی از این خانواده این جایزه را دریافت کرد، زیرا پیشتر امجد امینی، پدر مهسا امینی اعلام کرد او و خانوادهاش که هنگام سفر برای دریافت جایزه حقوق بشر ساخاروف اتحادیه اروپا ممنوعالخروج شدند.
پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه واقع است.
بیشتر در این باره: پدر مهسا امینی وزارت اطلاعات را مسئول ممنوعالخروجی خود و خانوادهاش معرفی کردروبرتا متسولا رییس پارلمان اروپا در سخنانی پیش از اهدای جایزه، از اینکه جمهوری اسلامی مانع سفر خانواده مهسا امینی برای دریافت جایزه دخترشان شد، ابراز ناخشنودی کرد و گفت این چیزی است که مردم ایران به طور روزانه با آن مواجه میشوند.
او افزود که با این حال شجاعت و مقاومت زنان ایران در مبارزه خود برای عدالت و آزادی و حقوق بشر، متوقف نخواهد شد و صدای زنان ایران خاموش نمیشود.
متسولا نام افسون نجفی خواهر حدیث نجفی را به زبان آورد و با گرامیداشت یاد آن معترض کشتهشده، گفت که اتحادیه اروپا از او در مبارزه برای اجرای عدالت حمایت خواهد کرد.
او نام مرسده شاهینکار را نیز بر زبان آورد و گفت که عزم او در مبارزهاش را علیرغم تأثیری که جراحت بر روح او گذاشته، تقدیر میکند.
خانم متسولا افزود که دختر ۱۱ ساله مرسده شاهینکار او را تماشا میکند و قطعا به مادرش افتخار میکند.
همچنین در این مراسم، آقای نیکبخت پیام مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی را برای حضار قرائت کرد.
خانم افتخاری در این پیام گفت امیدوار بود که در این جلسه به عنوان نماینده همه زنان سرزمینش حضور داشته باشد اما این فرصت از دست رفت.
او افزود: «ژینا تجلی زندگانی و زندگی است. هماو که نامش رمز رهایی شد و رویای آزادی را از زادگاهش کردستان به تمام ایران و خاورمیانه و جهان گسترانید. مظلومانه جانش را ستاندند و در خیال خود چنین پنداشتنند که با ستادن جان از کالبد، از بودن بازخواهد ایستاد. آنان نمیدانستند از خاکستر ژینا روحی تسخیرناپذیر و الهامبخش متولد خواهد شد.»
مادر مهسا امینی ابراز امیدواری کرد که هیچ صدایی از بیان کلمه آزادی هراس نداشته باشد.
جایزه آزادی تفکر و عقیده ساخاروف عالیترین جایزهای است که اتحادیه اروپا سالانه به فعالان حقوق بشر یا مجموعهای از فعالیتهای حقوق بشری اهدا میکند. جایزه نقدی ساخاروف ۵۰ هزار یورو است.
کمی پیش از برگزاری مراسم اهدای جایزه ساخارف در پارلمان اروپا، نشست خبری این مراسم برگزار شد.
آقای نیکبخت در این نشست خبری گفت اروپا از اعتراضات در ایران حمایت کرد و خانواده مهسا هم همین را میدانند.
او از ممنوعیت خروج از کشور علیه خانواده امینی و دیگر فشارهای حکومت علیه این خانواده و نیز مشکل فقدان آزادی، فقدان آزادی پس از بیان و مشکلات کمرشکن اقتصادی در ایران سخن گفت.
جمهوری اسلامی علاوه بر محدودیتها علیه خانواده امینی، علیه وکیل این خانواده نیز فشارها را افزایش داده است.
در مهرماه اعلام شد که صالح نیکبخت در دادگاه انقلاب اسلامی تهران به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» که مصداق آن مصاحبه با رسانههای خارج کشور از جمله رادیوفردا اعلام شده، به یک سال زندان و مجازات تکمیلی محکوم شده است.
آقای نیکبخت پارسال به نظر پزشکی قانونی که علت مرگ مهسا امینی را «حمله قلبی» و «بیماری زمینهای» اعلام کرده بود اعتراض کرد و خواستار تشکیل هیئتی با حضور پزشکان مورد اعتماد شد.
امجد امینی بارها در گفتوگو با رسانههای داخل و خارج ایران ادعاهای مطرح شده از سوی مقامات و رسانههای حکومتی مبنی بر بیمار بودن دخترش را رد کرده است.
هر چند مقامات حکومت جمهوری اسلامی ایران ادعا کردند که مهسا امینی بر اثر عارضه قلبی درگذشته است، ولی از سخنان اعضای خانواده و تحقیقات گروههای حقوق بشری چنین برمیآید که او هنگام بازداشت بهدلیل عدم رعایت قانون حجاب اجباری و در مسیر انتقال به بازداشتگاه گشت ارشاد مورد ضربوشتم قرار گرفته بود و دلیل بیهوشی و سپس جان باختن او خشونت مأموران بوده است.