معاون وزیر نیرو با اشاره به ناترازی ۱۲ هزار مگاواتی برق در تابستان امسال، پیشبینی کرد که تابستان سال آینده این ناترازی به میزان ۵ درصد افزایش یابد.
محمود کمانی روز جمعه ۲۴ آذر گفت در پیک تابستان امسال، مصرف برق به ۷۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسید که دو ماه تداوم داشت، در حالی که عملاً تولید حداکثر نیروگاههای کشور حدود ۶۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات بود، بنابراین در حدود ۱۲ هزار مگاوات ناترازی برق رخ داد.
او همچنین خبر داد در دو سال گذشته در بخش خانگی افزایش مصرف برق وجود نداشت و دیگر بخشها عامل افزایش مصرف و کسری برق کشور بودند.
اظهارات این مقام وزارت نیرو در حالی است که مقامهای دولتی معمولا مردم را مقصر کسری برق کشور معرفی میکنند و تعرفههای برق را برای خانوارهایی که بیشتر از سقف اعلام شده دولت مصرف برق دارند، به شدت افزایش دادهاند.
بیشتر در این باره: تابستان گرم و بحران تأمین انرژی در ایرانآمار ماهانه وزارت نیرو نشان میدهد سهم مصرف خانوارهای ایرانی از کل برق تولیدی کشور تنها ۲۱ درصد است.
خانوارهای ایرانی تا پایان شهریور امسال کمتر از ۵۴ تراوات ساعت برق مصرف کردهاند؛ در حالی که تولید برق کشور در همین دوره ۲۵۲ تراوات ساعت بود.
از سوی دیگر، آمارهای رسمی وزارت نیرو، همچنین مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد ۱۳ درصد از برق تولیدی ایران در شبکه فرسوده و کهنه انتقال و توزیع هدر میرود؛ به عبارتی، تلفات برق در شبکه انتقال و توزیع در ایران، معادل بیش از نصف کل مصرف برق خانوارها است.
وقفه در توسعه نیروگاههای جدید
آمار هشت ماهه وزارت نیرو درباره وضعیت تولید برق کشور نشان میدهد در حالی که ابتدای امسال بیش از شش هزار مگاوات راهاندازی نیروگاه برقی جدید هدفگذاری شده بود، اما تا پایان آبان ماه تنها ۱۷ درصد آن تحقق یافته و کمی بیش از یک هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده است.
آقای کمانی با اشاره به کسری گاز و کمبود سوخت نیروگاههای حرارتی برقی گفته است، باید به نیروگاههای تجدیدپذیر توجه بیشتری شود.
در میان نیروگاههایی که امسال راهاندازی شده، سهم انرژیهای پاک خورشیدی و بادی تنها چهار درصد بوده است و ۱۵ درصد از کل نیروگاههایی که امسال راهاندازی شده از نوع «چرخه ترکیبی» با راندمان نسبتا بالا بوده است.
در حالی که ایران ۳۰۰ روز آفتابی دارد، اما سهم انرژیهای خورشیدی و بادی از تولید برق ایران حدود نیم درصد و سهم انرژی اتمی کمی بیش از یک درصد است.
برق آبی نیز سهمی شش درصدی در تولید برق ایران دارد و بقیه برق کشور کلا از نیروگاههای برقی حرارتی تولید میشود که با گاز، مازوت و گازوئیل کار میکنند.
در مقام مقایسه، ترکیه ۳۵ برابر ایران تولید برق خورشیدی و بادی دارد و ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر این کشور ۲۲ برابر نیروگاه اتمی بوشهر است. بیش از یک چهارم برق ترکیه نیز از منابع آبی تولید میشود.