دادگاهی در مسکو، پایتخت روسیه، روز پنجشنبه، هفتم دیماه، دو مخالف جنگ با اوکراین را تنها به دلیل شعرخوانی در میدانی در این شهر در مجموع به نزدیک به ۱۳ سال حبس محکوم کرد.
همزمان با تشدید حملات روسیه علیه اوکراین، تعقیب مخالفان جنگ در داخل روسیه هم شدت گرفته است.
در تازهترین تحول، دو شاعر که در میدانی در مسکو شعرهای خود را در مخالفت با جنگ خوانده بودند به زندان طولانیمدت محکوم شدند.
پس از یک سال و نیم بازداشت، دورهٔ تحمیلی روانپزشکی، شکنجه، ضرب و شتم و تجاوز توسط نیروهای امنیتی، آرتیوم کاماردین به هفت سال و یگور اشتووبا به پنج و نیم سال زندان محکوم شدند.
ساختمان دادگاه در محاصرهٔ نیروهای پلیس بود که در نهایت بیش از ده نفر را که در واکنش به ابلاغ حکم کلمهٔ «ننگ» را فریاد زدند بازداشت کردند.
آرتیوم کاماردین، ایگور اشتوربا و نیکلای دینکو که او نیز چند ماه پیش به چهار سال زندان محکوم شد اعضای جریانی موسوم به «شعرخوانی مایاکوفسکی» هستند.
ریشهٔ این جریان به اواخر دههٔ ۵۰ میلادی بازمیگردد؛ در آن زمان شاعران و طرفداران آنها در آخرین یکشنبه هر ماه در میدانی در مسکو نزدیک مجسمهٔ ولادیمیر مایاکوفسکی شاعر معروف اوایل قرن بیستم گردهم میآمدند و شعرهایی میخواندند که اغلب انتقاد از حکومت به خوبی در آن حس میشد.
این رسم از حدود پانزده سال پیش احیا شد و هرچند شرکتکنندگان در آن همواره مورد بدبینی حکومت بودند، تا یک سال پیش هم این شعرخوانیها ادامه داشت.
اما در آخرین یکشنبهٔ ماه سپتامبر سال گذشته سه شاعر در شعرهای خود شهروندان روس را فراخواندند تا از حمایت از جنگ دست بکشند.
این شعرخوانی تنها ۴۰ دقیقه ادامه یافت و پس از آن پلیس همهٔ حاضران را بازداشت کرد.
روز بعد نیروهای گارد ویژه به خانه سه شاعر هجوم بردند. پس از ضرب و شتم شدید، آرتیوم کاماردین «مورد تجاوز قرار گرفت»؛ دوستدخترش را مجبور کردند این صحنه را تماشا کند و به صورت او چسب پاشیدند.
خود نیروهای امنیتی از این خشونتها فیلمبرداری کردند، اما دادگاه از بررسی این فیلم خودداری کرد. در عوض بر مبنای ویدئوی شامل اعتراف و عذرخواهی اجباری شرکتکنندگان در شعرخوانی ضدجنگ در مسکو، سه شاعر به تشکیل نهضت افراطگرایانه و فعالیت مخرب علیه امنیت روسیه متهم شدند.
اتهامات دیگر آنها همچون تحریک نفرت علیه طرفداران روسیه در مناطق اشغال شدهٔ اوکراین و فراخوان عمومی به انصراف از سربازگیری برای نخستین بار در روسیه جرم اعلام شدهاند.
مِموریال از مهمترین سازمانهای مدافع حقوق بشر که سال گذشته برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل شد اما در روسیه فعالیت آن ممنوع است این سه شاعر را زندانی سیاسی میداند.