شرکت مایکروسافت صفحهکلید کامپیوترهای خود را با افزودن کلید ویژهای برای استفاده از سیستمعامل هوش مصنوعی تغییر خواهد داد و با توجه به گسترهٔ قابلتوجه فعالیت این شرکت در عرصهٔ تولید کامپیوتر در آیندهٔ نزدیک شاهد ظهور صفحهکلیدهای جدیدی خواهیم بود.
در ماه جاری میلادی (ژانویه) تعدادی از کامپیوترهای شخصی جدیدی که شرکت مایکروسافت به بازار عرضه خواهد کرد و با سیستمعامل ویندوز کار میکنند، به یک دکمهٔ کمکی (Copilot) مجهز خواهند بود که «چتبات» یا بات مکالمهٔ محصول مایکروسافت را فعال میکند.
ترغیب دیگر شرکتهای تولیدکنندهٔ کامپیوتر به افزودن دکمهٔ هوش مصنوعی به لپتاپهایی که میسازند، وجه دیگری از برنامهٔ گستردهٔ مایکروسافت برای توسعهٔ کاربری از محصول مشترک این شرکت با شرکت اوپنایآی (سازندهٔ «چتجیپیتی») و جا انداختن خود بهعنوان یکی از مهمترین شاهراههای استفاده از فناوری هوش مصنوعیِ مولد است.
با توجه به اینکه امروزه اکثر مردم برای دسترسی به شبکهٔ اینترنت و اپلیکیشنهای هوش مصنوعی از تلفن همراه استفاده میکنند، افزودن دکمهٔ هوش مصنوعی به صفحهکلید کامپیوترها را میتوان یک اقدام نمادین در آغاز سال جدید میلادی تلقی کرد؛ سالی که رقابت غولهای صنعت دیجیتال در عرصهٔ هوش مصنوعی مهمترین رویداد آن در عرصهٔ فناوری خواهد بود.
بیشتر در این باره: شکایت نیویورک تایمز از «اوپنایآی» و «مایکروسافت» به دلیل استفاده از مقالاتشحرکت شتابان شرکتهای بزرگ ازجمله مایکروسافت برای توسعهٔ این فناوری در شرایطی ادامه دارد که سؤالات و نگرانیها در مورد جنبههای فنی و حقوقی هوش مصنوعی کماکان حل نشده است.
روزنامهٔ نیویورکتایمز روز هفتم دی بهدلیل «نقض قوانین مالکیت معنوی از طریق کپیبرداری مضامین نوشتاری این روزنامه توسط ابزارهای هوش مصنوعیِ مولد» از شرکتهای مایکروسافت و اوپنایآی، خالق «چتجیپیتی»، شکایت کرد.
از دههٔ ۹۰ میلادی که مایکروسافت صفحهکلید کامپیوترهای محصول خود را با دکمهٔ ویژه ویندوز به بازار عرضه کرد، افزودن دکمهٔ ویژهٔ هوش مصنوعی به صفحهکلید بزرگترین تغییر در این زمینه تلقی میشود.
هرچند لوگوی شرکت مایکروسافت بهمرور تکامل یافته، ولی دکمهٔ ویژهٔ سیستمعامل ویندوز حدود سه دهه یکی از پایدارترین ویژگیهای صفحهکلیدها بوده است.
کلید جدید هوش مصنوعی (Copilot) با لوگوی شبیه یک روبان به رنگهای لوگوی رسمی مایکروسافت مشخص خواهد شد و نزدیک کلید فاصله (اسپیس) قرار میگیرد. در برخی از کامپیوترها نیز جایگزین کلید «کنترل» سمت راست و در برخی دیگر جایگزین کلید «منیو» یا فهرست اپلیکیشنها خواهد شد.
مایکروسافت تنها شرکت سازندهٔ کامپیوتر نیست که صفحهکلیدها را بهشکلی متناسب با کاربری محصولات خود طراحی میکند. شرکت اپل در دههٔ ۸۰ میلادی با گنجاندن کلید «فرمان» (Command) که در مواردی لوگوی این شرکت روی آن نقش بسته بود، اولین بار ایدهٔ مفهومی صفحهکلیدهای متناسب با ویژگی کامپیوترهای خود را عرضه کرد.
گوگل نیز در صفحهکلید «کرومبوک» محصول خود دکمهٔ «جستجو» را دارد و اولین شرکتی بود که کلید ویژهٔ هوش مصنوعی را برای استفاده از ابزار صوتی کمکی در «پیکسلبوک» گنجاند، هرچند این محصول پس از مدتی از دور خارج شد.
ولی مایکروسافت بهدلیل قرارداد با شرکتهای بزرگ سازندهٔ کامپیوتر نظیر«دل» و «اچپی» در مقایسه با شرکتهای دیگر در بازار تولید کامپیوتر سهم بسیار بزرگتری دارد.
حدود ۸۲ درصد از کامپیوترهای رومیزی، لپتاپها و کامپیوترهای اداری با سیستمعامل ویندوز کار میکنند، درحالیکه فقط ۹ درصد کامپیوترهایی که به بازار عرضه میشوند به سیستمعامل محصول شرکت اپل و ۶ درصد نيز به سیستمعامل گوگل مجهزند.
شرکت مایکروسافت تاکنون اعلام نکرده که بهجز محصولات خودش کدامیک از تولیدکنندگان دیگر کامپیوتر کلید ویژهٔ هوش مصنوعی را به صفحهکلیدها خواهند افزود. بهگفتهٔ این شرکت، تعدادی از صفحهکلیدهای جدید در نمایشگاه بینالمللی وسایل دیجیتال که هفتهٔ آینده در لاسوگاس برگزار میشود، رونمایی خواهند شد.
دنیای هوش مصنوعی
پیدا و پنهانِ جدال داخلی پنجروزه در شرکت هوش مصنوعی اوپنایآیپژوهش: دسترسی هوش مصنوعی خلق تصویر به هزاران عکس از آزار جنسی کودکانتوافق رهبران جهان بر لزوم کنترل خطرات هوش مصنوعی برای بشریتاتحادیه اروپا اولین قانون کنترل هوش مصنوعی در جهان را تصویب کرد