حمله موشکی حوثی‌ها به کشتی آمریکایی؛ سنتکام: قطعات موشکی ارسالی ایران به یمن را ضبط کردیم

حوثی‌ها طی دو ماه گذشته نزدیک به ۳۰ حمله در مسیر کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ و خلیج عدن انجام داده‌اند

یک روز پس از آن که یک کشتی تجاری در آب‌های نزدیک خلیج عدن مورد اصابت موشک قرار گرفت، ارتش آمریکا سه‌شنبه ۲۶ دی اعلام کرد پنج روز پیش‌، از یک شناور در نزدیکی سواحل سومالی «قطعات موشکی» ارسال جمهوری اسلامی برای حوثی‌ها را کشف کرده است.

کشتی هدف قرار گرفته در روز دوشنبه به نام «جبل‌الطارق ایگل» با پرچم جزایر مارشال حرکت می‌کرد و مالکیت آمریکایی دارد.

شرکت بریتانیایی امبری اعلام کرد به‌رغم برخورد موشک، کشتی یادشده خسارت چندانی ندیده و هیچ‌یک از کارکنانش نیز مجروح نشده‌اند.

مرکز عملیات تجارت دریایی بریتانیا (UKMTO) که بر آب‌های منطقه خاورمیانه نظارت دارد، دوشنبه اعلام کرد این حمله در حدود ۱۸۰ کیلومتری جنوب شرق بندر عدن یمن صورت گرفته است.

بیشتر در این باره: رئیس‌جمهور آمریکا از رساندن «پیام خصوصی» به ایران درباره حوثی‌ها خبر داد

گزارش نهاد بریتانیایی می‌گوید ناخدای کشتی یاد شده گفته است آن بخش از کشتی که رو به ساحل بوده است «از بالا با موشک هدف قرار گرفت».

ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده که در خاورمیانه مستقر است، مسئولیت این حمله را متوجه حوثی‌ها دانست و گفت:‌ «هیچ خسارت یا تلفات ناشی از حمله به این کشتی مخابره نشده است و آن در حال ادامه دادن مسیر خود است».

حوثی‌های مورد حمایت ایران نیز هنوز مسئولیت این حمله را برعهده نگرفتند، هرچند که آن‌ها بعد از حملات جمعه و شنبه اخیر آمریکا و متحدانش به مواضع خود، وعده تلافی داده بودند.

کشف قطعات موشکی ارسالی جمهوری اسلامی

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده،، سنتکام، سه‌شنبه در بیانیه‌ای تأیید کرد که نیروهای ارتش آمریکا روز ۲۱ دی با توقیف یک شناور در آب‌های دریای عربی، قطعات موشکی ارسالی جمهوری اسلامی به حوثی‌ها را کشف کرده‌اند.

در این بیانیه آمده است نیروهای ویژه دریایی آمریکا با پشتیبانی پهپادها و هلی‌کوپترها وارد این شناور در نزدیکی سواحل سومالی شدند و «قطعات موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز ساخت ایران» را ضبط کردند.

بر مبنای این گزارش، موارد ضبط شده شامل «قطعات پیش‌ران، هدایت و سرِ جنگی موشک‌های میان‌برد بالستیک و موشک‌های کروز ضدکشتی» و همچنین «قطعات پدافند هوایی» بوده است.

سنتکام می‌گوید بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد حوثی‌ها از همین نوع سلاح‌ها برای حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ استفاده کرده‌اند.

این بیانیه همچنین می‌گوید بعد از ضبط محموله و بازداشت ۱۴ سرنشین این شناور، به‌دلیل وضعیت ناامن آن، نیروهی آمریکایی شناور را غرق کردند.

سنتکام همچنین تأیید کرده دو نیروی ویژه ارتش آمریکا در جریان همین عملیات ناپدید شده‌اند و فرمانده این ستاد گفته جست‌وجوی دقیق برای یافتن آنها در جریان است.

بیشتر در این باره: «ناپدید شدن» دو عضو یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا در سواحل سومالی

روزنامه واشینگتن پست پیش‌تر به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داده بود دو سرباز آمریکایی که در سواحل سومالی ناپدید شده‌اند، در پی یافتن تسلیحاتی بودند که ایران برای حوثی‌های یمن ارسال کرده بود.

مقام‌های آمریکایی که نامشان فاش نشده، افزودند این دو سرباز در حال آماده شدن برای سوار شدن به کشتی در آب‌های ناآرام خلیج عدن بودند که یکی از آن‌ها از نردبان لیز خورد و موجب شد که دیگری نیز به دنبال او سقوط کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه گفت این عملیات بخشی از تلاش‌های واشینگتن برای برهم زدن حمایت جمهوری اسلامی از حوثی‌ها بوده است.

او افزود این اقدام با حملات هوایی آمریکا و بریتانیا به چندین شهر یمن «بی‌ارتباط» است.

سه مقام آمریکایی روز ۲۳ دی‌ماه به آسوشیتدپرس گفتند که دو ملوان پنج‌شنبه شب طی عملیاتی بازدارنده در حال بالا رفتن از یک شناور بودند که یکی از آن‌ها با برخورد موجی به آب افتاد و ملوان دیگر در تعقیب او به آب پرید.

نیروی دریایی ایالات متحده به‌طور منظم مأموریت‌های بازدارنده در این آب‌ها انجام می‌دهد تا کشتی‌های حامل سلاح به حوثی‌های یمن را رهگیری و توقیف کند یا از حملات دزدان دریایی به کشتی‌ها جلوگیری کنند.

سنتکام همچنین روز دوشنبه خبر داده بود که یک فروند موشک حوثی‌های یمن را که به سوی یک ناو آمریکایی در دریای سرخ شلیک شده بود سرنگون کرده است.

بنابر اعلام سنتکام در بامداد دوشنبه، این موشک کروز ضدکشتی از مناطق تحت کنترل حوثی‌های مورد حمایت ایران به سمت کشتی یو.اس.اس لابون در جنوب دریای سرخ شلیک شده بود و در ساعت ۱۶:۴۵ یکشنبه توسط جنگنده‌های آمریکایی منهدم شد.

بنابر این گزارش، انهدام این موشک تلفات و خساراتی در بر نداشته است.

آمریکا و هم‌پیمانانش بامداد جمعه حملاتی علیه مواضع حوثی‌ها انجام دادند و بامداد شنبه نیز ارتش آمریکا یک مرکز راداری حوثی‌ها را هدف قرار داد.

بیشتر در این باره: نیویورک تایمز: حدود ۳۰ درصد از توانایی تهاجمی حوثی‌ها در حمله آمریکا و متحدانش آسیب دید

شبکه تلویزیونی اسکای‌نیوز عربی به نقل از منابعی گزارش می‌دهد در حمله منسوب به نیروهای مشترک آمریکا و بریتانیا به استان حُدیده یمن، دست‌کم شش تن از افراد حوثی در روز یکشنبه کشته شدند.

علاوه بر این، دو مشاور حزب‌الله لبنان که همراه با ایران از حوثی‌ها در داخل خاک یمن پشتیبانی نظامی و فنی می‌کنند نیز در حمله یادشده به تأسیسات حوثی‌ها در حدیده جان باخته‌اند.

حوثی‌ها طی دو ماه گذشته نزدیک به ۳۰ حمله در مسیر کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ و خلیج عدن انجام داده‌اند.

اظهارات وزیر دفاع بریتانیا

وزیر دفاع بریتانیا روز دوشنبه گفت این کشور برای تصمیم‌گیری درباره حملات نظامی جدید به حوثی‌های یمن منتظر تحولات خواهد ماند.

گرنت شپس در گفت‌وگو با اسکای نیوز گفت: «باید منتظر بمانیم و ببینیم چه رخ خواهد داد، چون نمی‌خواهیم درگیر اقدامات در دریای سرخ شویم. اما آزادی کشتیرانی یک حق بین‌المللی است که باید از آن دفاع کرد.»

او همچنین گفت که بریتانیا وضعیت حوثی‌ها را زیرنظر دارد و اگر آن‌ها حملات خود به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ را متوقف نکنند، «ما تصمیمات لازم را خواهیم گرفت».

بریتانیا در حملات بامداد جمعه گذشته به رهبری آمریکا به مواضع حوثی‌ها در یمن مشارکت داشت اما در حملات روز بعد آمریکا نقشی نداشت.