سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در گزارش جدیدی از افت ۱۷ درصدی قیمت و رشد ۱۲ درصدی حجم تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۳ خبر داد.
بر اساس این گزارش، متوسط قیمت نفت سنگین صادراتی ایران در سال گذشته میلادی حدود ۸۳ دلار بوده، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۰۰ دلار بود.
رقم یاد شده هزینههای دور زدن تحریمها و تخفیفهای گسترده ایران به پالایشگاههای چینی را در نظر نگرفته است.
ایران پارسال به طور متوسط روزانه ۲ میلیون و ۸۵۵ هزار بشکه تولید نفت داشته است که حدود ۳۰۰ هزار بشکه، معادل ۱۱.۷ درصد، بیشتر از سال ۲۰۲۲ است.
بخش اعظم این رشد مربوط به تابستان است که صادرات نفت ایران به چین اوج گرفت. با افت صادرات نفت ایران در پاییز و به خصوص ماه گذشته، ایران دوباره مقداری از تولید نفت خود را کاهش داده است.
اوپک میگوید تولید نفت ایران در دسامبر پارسال به سه میلیون و ۱۴۳ هزار بشکه رسید که ۱۱ هزار بشکه کمتر از نوامبر ۲۰۲۳ است.
ایران قبل از تحریمهای آمریکا روزانه بیش از ۳.۸ میلیون بشکه تولید نفت خام داشت که دو میلیون بشکه از آن صادر میشد. ایران روزانه نیم میلیون بشکه نیز صادرات میعانات گازی (نوعی نفت خام فوق سبک) داشت.
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد متوسط صادرات نفت و میعانات گازی ایران در سال گذشته میلادی یک میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه بوده که معادل نصف حجم صادرات نفت ایران در دوران قبل از تحریمهای آمریکا است.
ایران در بودجه سال جاری خورشیدی قیمت هر بشکه نفت را ۸۵ دلار در نظر گرفته که تنها ۲ دلار کمتر از قیمت نفت سنگین ایران در سال ۲۰۲۳ است. همچنین صادرات ۱.۵ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی را در نظر گرفته که ۱۷ درصد کمتر از حجم صادرات نفت ایران در سال گذشته میلادی است.
بدین ترتیب در عمل میباید بیش از ۸۰ درصد از درآمدهای صادرات نفت بودجه محقق میشد، اما آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد در هفت ماه سال جاری خورشیدی تنها ۵۵ درصد از بودجه نفتی هفتماه تحقق یافته است.
این موضوع نشان از هدررفت سنگین درآمدهای نفتی کشور به خاطر هزینه دور زدن تحریمها و تخفیفهای نفتی به پالایشگاههای چینی دارد.
رویترز اخیرا اعلام کرد که ایران در سال گذشته به طور متوسط ۱۳ دلار در هر بشکه به پالایشگاههای چینی تخفیف داده است.
با استفاده از گزارشهای اوپک، رادیو فردا. د.خ