ان‌بی‌سی: نتانیاهو طرح تشکیل ائتلاف عربی به رهبری ریاض برای بازسازی غزه را رد کرد

آنتونی بلینکن در دیدار با نتانیاهو

شبکه ان‌بی‌سی آمریکا گزارش داد که نخست‌وزیر اسرائیل طرح آمریکایی برای تشکیل ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی برای بازسازی غزه را «رد کرد»، زیرا این طرح مبتنی بر تشکیل کشور فلسطین است.

بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه، ۲۷ دی، منتشر شد، محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان، عادی‌سازی رابطه کشورش با اسرائیل را به عنوان بخشی از توافق بازسازی غزه، به شرط دریافت تعهد از سوی اسرائیل برای ایجاد مسیری جهت تشکیل کشور فلسطینی پیشنهاد کرده است.

به گفته ان‌بی‌سی، آمریکا نیز بر لزوم روی کار آمدن «رهبری جدید» فلسطینی تأکید دارد و طرح خود را بر اساس همکاری با پنج کشور عربی به رهبری عربستان تنظیم کرده است.

«سه مقام ارشد آمریکایی» به ان‌بی‌سی گفتند در سفر هفته گذشته وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل، بنیامین نتانیاهو به آنتونی بلینکن گفت آماده توافقی نیست که امکان تشکیل کشور فلسطینی را فراهم کند.

منابع آگاه از مذاکرات یادشده افزودند «توپ اکنون در زمین نخست‌وزیر اسرائیل است».

این گزارش حاکی است، دولت جو بایدن «درک می‌کند» که با بنیامین نتانیاهو «به توافق نخواهد رسید»، اما مقامات ارشد آمریکایی گفته‌اند آقای نتانیاهو برای همیشه مسند نخست‌وزیری اسرائیل را در دست نخواهد داشت و برای تحقق طرح‌های واشینگتن به منظور تغییر شکل خاورمیانه باید منتظر بود تا دولت دیگری در اسرائیل به روی کار آید.

بیشتر در این باره: یک مقام فلسطینی: دست‌کم ۱۵ میلیارد دلار برای بازسازی خانه‌های ویران‌شده در غزه نیاز است

به گفته این منابع، آنتونی بلینکن در سفر روزهای گذشته خود به اسرائیل، دیدارهای جداگانه‌ای با سایر اعضای کابینه جنگ اسرائیل داشته و همچنین با یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسبق این کشور که در حال حاضر رهبر اپوزیسیون است، دیدار کرد.

وزیر خارجه آمریکا در مأموریت اخیر خود، به عربستان و شمار دیگری از کشورهای عرب منطقه، که برخی از آن‌ها دارای رابطه کامل سیاسی با اسرائیل هستند، رفته بود و درباره آینده غزه پس از جنگ با سران این کشورها رایزنی کرد.

آقای بلینکن روز چهارشنبه در نشست داووس در سوئیس گفت که «معادله جدیدی در خاورمیانه» وجود دارد که در آن همسایگان عرب و مسلمان آماده ادغام یهودیان در منطقه هستند ولی به همان حد نیز به مسیری برای تشکیل کشور فلسطین تعهد دارند.

در پاسخ به این پرسش که آیا بنیامین نتانیاهو آماده استفاده از این فرصت هست یا نه، آقای بلینکن گفت این تصمیمی است که اسرائیلی‌ها باید بگیرند و این «یک نقطه عطف است».

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، روز سه‎‌شنبه در داووس گفت حکومت سعودی آماده است که صلح منطقه‎ای شامل صلح با اسرائیل نیز باشد. اما افزود: این هدف تنها از طریق صلح برای فلسطینیان و ایجاد یک کشور فلسطینی محقق خواهد شد.

ان‌بی‌سی از امارات و سایر «کشورهای میانه‌رو در خلیج فارس» برای کمک به بازسازی غزه نام برده، اما نوشته قطر، حامی بزرگ حماس، به دلیل از دست دادن نفوذ خود در غزه در وضعیتی که اسرائیل امکان سربرآوردن دوباره حماس در این باریکه را نخواهد داد، معلوم نیست که بخواهد دوباره به سرمایه‌گذاری در غزه ادامه دهد.

گروه حماس که از سوی آمریکا و اروپا نیز تروریستی شناخته شده، کماکان بر ادامه حکومت خود در غزه اصرار دارد و مدعی است که جنگ ارتش اسرائیل با این گروه که در ۱۰۴ روز اخیر در جریان بوده، از نفوذ سیاسی حماس بر افکار عمومی فلسطینیان ساکن این باریکه نکاسته است.