بورل: اسرائیل با هدف تضعیف تشکیلات خودگردان خود حماس را تأمین مالی می‌کرد

جوزپ بورل

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه اسرائیل را متهم کرد که خود با هدف «تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی»، گروه افراطی حماس را تأمین مالی کرده بود.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی توصیف شده است.

جوزپ بورل روز جمعه، ۲۹ دی، در اظهارات تندی در یک سخنرانی در دانشگاه وایادولید در اسپانیا همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل، را متهم کرد که «شخصا» هرگونه تلاش برای حل نزاع دیرینه اسرائیلی- فلسطینی را از مسیر خود خارج کرده است.

آقای بورل با اشاره به سخنان بنیامین نتانیاهو در روز ۲۸ دی که با تشکیل کشور فلسطین مخالفت کرد، گفت او شخصا در ۳۰ سال گذشته از پذیرش راهکار دو کشوری (تشکیل کشوری برای فلسطینیان در کنار اسرائیل) خودداری کرده است.

جوزپ بورل گفت ما معتقدیم که برای برقراری صلح، راه حل دو کشوری «باید از بیرون تحمیل شود».

رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت اما من تأکید دارم که اسرائیل با اصرار بر رد این راه حل، تا آن‎‌جا پیش رفت که خود در تلاش برای تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری (جنبش) فتح، حماس را ایجاد و تأمین مالی کرد.

او ابراز تأسف کرد که «همه جز دولت اسرائیل» خواستار این راهکار هستند.

به گفته این دیپلمات ارشد اروپایی، «اگر ما به صورت قوی مداخله نکنیم، دور تسلسل نفرت و خشونت از نسلی به نسل دیگر... ادامه خواهد یافت و بذر نفرتی که امروز در غزه کاشته می‎‌شود، رشد می‌کند».

بیشتر در این باره: بایدن می‌گوید هنوز راه حل‌هایی برای تشکیل کشور فلسطینی در دوره نتانیاهو وجود دارد

آقای بورل پیشتر نیز راه حل دو کشوری را «بهترین تضمین امنیتی» برای اسرائیل پس از جنگ جاری ارتش اسرائیل و حماس در غزه نامیده است.

بنیامین نتانیاهو روز پنج‌شنبه گذشته در مخالفت با تشکیل کشور فلسطین که دولت آمریکا نیز بر آن اصرار دارد، گفت او به عنوان رهبر اسرائیل باید در مواقع لازم به دوست و متحد خود نیز «نه» بگوید.

با این حال، جو بایدن روز جمعه پس از یک گفت‌وگوی تلفنی با آقای نتانیاهو گفت هنوز راه‌ حل‌هایی برای تشکیل کشور فلسطین در دوره رهبری بنیامین نتانیاهو وجود دارد.

بسیاری از مقامات کنونی و پیشین اسرائیل اذعان کرده‌اند که موساد، تشکیلات اطلاعات و مأموریت‌های ویژه اسرائیل، با موافقت بنیامین نتانیاهو در طول سال‌ها چمدان‌های مملو از دلارهای اهدایی قطر را برای حماس از مقامات قطر تحویل می‎‌گرفت و آن را به نوار غزه تحویل می‌داد.

این گروه از مقامات اسرائیلی معتقدند که بنیامین نتانیاهو تزریق پول‌های کلان به حماس را راهی برای آرام کردن این گروه و جلوگیری از دست زدن به حمله به اسرائیل تصور کرده بود.

آقای نتانیاهو در نشست‌های اطلاعاتی کشورش مانند جلسه‌های کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی کنست، تا پیش از حمله حماس به این کشور در روز ۱۵ مهر، با استناد به گزارش‌های مجموعه تشکیلات اطلاعاتی کشورش، گفته بود که حماس از دست زدن به حمله و راکت‌پرانی دور شده و به اداره زندگی مردم غزه مشغول است.

بتسال‌ال اسموت‌ریچ، رهبر حزب «صیونیسم مذهبی» که متحد کنونی ائتلاف دولت آقای نتانیاهو است، تا پیش از حمله حماس به اسرائیل گفته بود وجود حماس برای اسرائیل در برابر تشکیلات خودگردان فلسطینی «یک سرمایه است».

راهکار دو کشوری که به دلیل مخالفت‌های قاطع دولت بنیامین نتانیاهو از اولویت دولت آمریکا و کوشش‌های جهانی خارج شده بود، در جریان مباحثات دوره اخیر به عنوان راهی که اداره غزه پس از جنگ جاری را فراهم کند، دوباره مطرح شده است.