دفتر نخستوزیری عراق در بیانیهای اعلام کرد تنها نتیجه حملات آمریکا به اهداف نظامی در عراق «وخیم کردن غیرمسئولانه» اوضاع و «نقض حاکمیت عراق» است.
بیانیه دفتر نخستوزیری عراق در روز چهارشنبه، چهارم بهمن، پس از آن منتشر شد که آمریکا اهداف وابسته به شبهنظامیان نزدیک به ایران در عراق را که عامل حملات روزهای گذشته به پایگاه عینالاسد در عراق و حوزه نفتی و گازی کونیکو در شرق سوریه بودند، هدف قرار داد.
بیانیه دفتر محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، افزوده که بغداد عملیات آمریکا را به چشم «اقدامی خصمانه» میبیند که سالها همکاری (بین عراق و آمریکا) را تضعیف میکند.
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، نیز گفت حملات آمریکایی کمکی به آرام کردن اوضاع نخواهد کرد.
رسانههای منطقه حملات آمریکا در بامداد چهارشنبه به اهداف وابسته به حشدالشعبی در عراق را گستردهتر از روزهای پیش توصیف کردند.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در بیانیهای در واشینگتن گفت به دستور جو بایدن، ارتش آمریکا سه سایت مورد استفاده شبهنظامیان کتائب حزبالله و چند گروه دیگر مورد حمایت ایران در عراق را با «حملات دقیق و مستقیم» هدف قرار داد.
مدرسه آموزش نظامی در جرف النصر (یا جرف الصخر) در استان بابِل در جنوب بغداد که محل استقرار بخشی از نیروهای حشدالشعبی محسوب میشود و همچنین شمار دیگری از این نیروها در گذرگاه قائم در مرز عراق و سوریه هدف قرار گرفتند. از مرگ دو کشته در این حملات خبر داده شد.
همزمان شماری از رسانههای خاورمیانه گزارش دادند که پس از حملات آمریکا نیز حوزه نفتی و گازی کونیکو در سوریه بار دیگر در روز چهارشنبه هدف حملات جدید موشکی نیروهای نیابتی ایران قرار گرفت.
بیشتر در این باره: آمریکا از حمله به مواضع شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق خبر دادبه گزارش شبکه المیادین که همسو با ایران، دولت سوریه و حزبالله لبنان است، «هشت فروند موشک» به کونیکو شلیک شده است.
آمریکا هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است. «مقاومت اسلامی عراق»، که یکی از گروههای شبهنظامیان مرتبط با جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود، مسئولیت حمله روز چهارشنبه به کونیکو را برعهده گرفت و آن را «پایگاه اشغالگران آمریکایی» نامید.
این رویداد ظاهرا پنجمین حمله به حوزه نفتی و گازی یادشده در شرق دیرالزور در روزهای گذشته است.
«مقاومت اسلامی عراق» در روزهای پیش از آن نیز مسئولیت چند مورد حمله به پایگاه عینالاسد در عراق را با این عنوان که محل استقرار نیروهای آمریکایی است، برعهده گرفته بود.
در چند موج حمله با راکت و پهپاد به عینالاسد در اوایل هفته چهار تن از نیروهای آمریکایی زخمی شدند.
جعفر الحسینی، سخنگوی کتائب حزبالله عراق، که آن نیز از گروههای نیابتی ایران در عراق است، در شبکه ایکس نوشت: «تا پایان حصر غزه از سوی اسرائیل که با حمایت آمریکا در جریان است، حمله به اهداف آمریکایی ادامه خواهد یافت.»
از آغاز جنگ میان ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس در باریکه غزه، شبهنظامیان مرتبط با ایران در منطقه بیش از ۱۵۰ بار به پایگاههای آمریکا و اهداف آمریکایی در عراق و سوریه حمله کردهاند. حدود دو سوم از این حملات در سوریه بوده است.
حماس که از طرف آمریکا و اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته شده مورد حمایت جمهوری اسلامی است.
به نوشته رویترز، تداوم حملات گروههای مسلح نیابتی ایران در منطقه به اهداف آمریکایی و متحدان آن، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را برای نشان دادن واکنش نظامی، با وجود حساسیتهای دولت بغداد، زیر فشار قرار داده است.