رویترز: کتائب حزب‌الله تحت فشار ایران مجبور به تعلیق حملات خود شده‌است

نیروهای کتائب حزب الله عراق (عکس از آرشیو)

چهار منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که گروه شبه نظامی کتائب حزب‌الله که از مهرماه جاری چندین حمله قدرتمند را علیه نیروهای آمریکایی رهبری کرده‌است، تحت فشار ایران و احزاب حاکم در عراق مجبور به تعلیق حملات خود شده‌است.

این منابع آگاه دلیل این موضوع را عبور این گروه از خطوط قرمز یاد کرده‌اند.

آمریکا گروه شبه نظامی کتائب حزب الله را که تحت حمایت ایران است به عنوان عامل حمله پهبادی روز یکشنبه به نیروهای آمریکایی در اردن معرفی کرده‌ و می‌گوید به این حملات با قاطعیت پاسخ خواهد داد.

در حمله پهپادی به پایگاه «برج ۲۲» در مرز اردن دست‌کم سه نظامی آمریکایی کشته و ۴۰ تن دیگر نیز مجروح شدند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز روز سه‌شنبه گفت که در خصوص چونگی پاسخ دادن به این حمله تصمیم خود را اتخاذ کرده است.

گروه شبه‌نظامی عراقی کتائب حزب‌الله روز سه‌شنبه ۱۰ بهمن ماه اعلام کرد تمام عملیات‌های نظامی خود علیه نیروهای ایالات متحده را متوقف کرده است تا مانع «شرمندگی» دولت عراق بشود.

ابوحسین الحمیداوی، دبیرکل کتائب حزب‌الله، با انتشار بیانیه‌ای در پیام‌رسان تلگرام گفت: «در حالی که تعلیق عملیات‌های نظامی و امنیتی خود علیه نیروهای اشغالگر را اعلام می‌کنیم، تا مانع شرمندگی دولت عراق بشویم، همچنان به دفاع از مردمان خود در غزه از راه‌های دیگر ادامه خواهیم داد.»

کتائب حزب الله قدرتمندترین گروه در جریان موسوم به «مقاومت اسلامی» در عراق به حساب می‌آید که ائتلافی از گروه‌های مسلح شیعه تندرو است. این جریان از آغاز جنگ غزه تاکنون مسئولیت بیش از ۱۵۰ حمله به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه را بر عهده گرفته است.

حملات متعدد به نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق توسط گروه مقاومت اسلامی به آتش‌بس چند ماهه بین این گروه‌ها و نیروهای آمریکایی پایان داد و تلاش‌های دولت عراق برای ایجاد ثبات در کشور را پس از دهه‌ها برهم زد.

چهار منبع، از جمله یک سیاستمدار شیعه، یک مقام عراقی و فردی که در روزهای اخیر با جناح‌های تندرو در عراق ملاقات کرده است، به رویترز گفته‌اند که کشتن نیروهای آمریکایی در اردن، یک کشور عربی همسایه و متحد نزدیک ایالات متحده محسوب می‌شود، گذر از خطوط قرمز است.

به گفته این منابع، تهران از ترس انتقام‌جویی گسترده آمریکا، علناً اعلام کرده‌است که در این امر دخالتی ندارد و به طور خصوصی پیام‌هایی را به کتائب حزب‌الله ارسال کرده تا از قدرت کناره‌گیری کند. جناح‌های شیعه حاکم در عراق نیز، به میانجی‌گری برای پایان دادن به حملات کمک کردند.

رویترز می‌گوید سخنگوی گروه کتائب حزب الله برای اظهار نظر در این مورد در دسترس نبوده و مقامات ایرانی نیز به درخواست‌ها برای اظهار نظر در این مورد پاسخی نداده‌اند.

یک سیاستمدار شیعه آگاه به این موضوع می‌گوید:« این در نتیجه فشار داخلی و همچنین اراده همسایه ما (ایران) برای تنش‌زدایی است.»

یک منبع دیگر نیز به رویترز گفته است:«این یک تلاش گروهی واقعی با مشارکت کشور همسایه بود.» وی افزود که سایر گروه‌های عراقی نیز متعهد به توقف حملات شده‌اند، اما در صورت پاسخ قاطعانه ایالات متحده، این حملات می‌توانند دوباره از سر بگیرند.

این منبع گفت: «اگر ایالات متحده در روزهای آینده واکنش گسترده‌ای نشان دهد، ممکن است اوضاع را تغییر دهد.»

در سال ۲۰۲۰، آمریکا، قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران و ابومهدی المهندس رهبر گروه کتائب حزب الله را در یک حمله پهپادی در فرودگاه بین‌المللی بغداد کشت.

این حمله چند روز پس از آن صورت گرفت که ایالات متحده کتائب حزب الله را مسئول کشتن یک پیمانکار آمریکایی معرفی کرده بود.

برخی از مقامات عراقی نگران آن هستند که واکنش قدرتمند مشابهی از سوی آمریکا به چرخه جدیدی از خشونت منجر شود.

برخی از گروه‌های مذهبی و نظامی در عراق چون عصائب اهل الحق با حملات اخیر علیه نیروهای آمریکایی مخالفت کرده‌اند که این مساله منجر به یک اختلاف نظر عمومی نادر در میان جناح‌های تندروی عراقی شده‌است.

کتائب حزب الله در اعلام پایان حملات خود گفته‌است که ایران و سایر متحدان اغلب به فشار و تشدید تنش علیه نیروهای اشغالگر آمریکایی اعتراض دارند.