تأکید مقام استانداری تهران بر اخراج «اتباع خارجی غیرمجاز» به کشور مبدأ

شماری از شهروندان افغانستان در حال اخراج به این کشور از مرز اسلام‌قلعه در نیمه پایی سال گذشته

معاون امنیتی و انتظامی استانداری تهران گفته است که در مورد اتباع خارجی غیرمجاز، «ساماندهی معنایی ندارد و فقط باید بازگشت به کشورهای مبدأ صورت گیرد».

رئیس سازمان ملی مهاجرت برآورد کرده بودمعاون امنیتی و انتظامی استانداری تهران گفته است که در مورد اتباع خارجی غیرمجاز، «ساماندهی معنایی ندارد و فقط باید بازگشت به کشورهای مبدأ صورت گیرد».

در اظهاراتی در نشست اجرایی «قرارگاه» موسوم به «طرد اتباع غیرمجار استان تهران»، محسن نایبی گفته است که زمانی طرح موسوم به «طرد اتباع غیرمجاز» با موفقیت اجرا می‌شود که «همه فرمانداران پیگیر شناسایی و اخراج آنها از شهرستان حوزه خود باشند».

در همین نشست که روز ئنجشنبه ۱۲ بهمن برگزار شده، سرپرست اداره کل اتباع و مهاجراین خارجی وزارت کشور نیر گفته است که افراد فاقد «مدارک اقامتی معتبر»، برابر قوانین اجازه اقامت نخواهند داشت و به‌کارگیری «اتباع غیرمجاز» در واحدهای صنفی، تخلف محسوب خواهد شد.

خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، در گزارشی در این زمینه یادآور شده که «بیشترین حضور اتباع غیرمجاز در شهرستان‌های جنوب شرقی استان تهران است».

بیشتر در این باره: فرمانده مرزبانی خراسان رضوی: ۶۰ هزار افغان ظرف یک ماه از ایران اخراج شدند

در ماه‌های اخیر بارها گزارش‌هایی از بازداشت و اخراج اتباع خارجی از ایران در رسانه‌های داخلی منتشر شده و گرچه در این گزارش‌ها به تابعیت این افراد اشاره نمی‌شود، اما جمع‌بندی دیگر گزارش‌ها در این زمینه نشان می‌دهد که بیشتر این افراد شهروندان افغانستان هستند.

افغانستان از چند دهه قبل و با آغاز جنگ داخلی در این کشور، شاهد موجی از مهاجرت شهروندان خود به دیگر کشورها، از جمله دو کشور همسایه ایران و پاکستان بود، ولی این مهاجران به‌ویژه در ایران با محدودیت‌های زیادی در زمینه اقامت، تحصیل و اشتغال روبه‌رو هستند.

مهاجرت افغان‌ها به خارج از کشور، پس از قدرت‌گیری دوباره طالبان بار دیگر اوج گرفت، و یک ارزیابی از سوی معاون امنیتی وزارت کشور در تیرماه سال گذشته، مجموع مهاجران و پناهجویان افغان ساکن ایران را تا سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برآورد کرده بود.

در آن زمان معاون امنیتی وزارت کشور ایران گفته بود حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار اتباع مجاز افغانستان در ایران هستند، و دست کم دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر نیز وضعیت غیرمجاز دارند و تا نیم میلیون نفر در سرشماری‌های مرتبط شرکت نکرده‌اند.

اما در آذرماه امسال، رئیس سازمان ملی مهاجرت برآورد کرده بود که بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار اتباع غیرمجاز افغان در ایران هستند.