افزایش هشدارها درباره تصمیم اسرائیل برای حمله زمینی به رفح

حمله هوایی اسرائیل به رفح در جنوب غزه

در پی اعلام تصمیم اسرائیل برای عملیات زمینی در شهر رفح، در جنوب نوار غزه، صدور هشدار از سوی کشورها و نهادهای بین‌المللی درباره لزوم حفاظت از غیرنظامیان در این منطقه و پیامدهای این عملیات ادامه دارد.

اسرائیل با اشاره به وجود «چهار گردان حماس در رفح»، بر انهدام کامل نیروهای گروه افراطی حماس تاکید کرده و در عین حال گفته است به دنبال خارج کردن غیرنظامیان از این شهر است.

گروه حماس که از طرف آمریکا و اروپا هم سازمان تروریستی تلقی می‌شود، روز شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که حمله اسرائیل می‌تواند «ده‌ها هزار» زخمی و مجروح بر جای بگذارد.

عربستان سعودی هم در بیانیه‌ای ضمن آن که خواستار مداخله شورای امنیت سازمان ملل در این امر شد، هشدار داد که پیاده شدن طرح اسرائیل برای حمله زمینی به «فاجعه‌ای بشردوستانه» منجر خواهد شد.

پیش از آن وزارت خارجه آمریکا، بزرگ‌ترین حامی اسرائیل، هم از واژه «فاجعه» در این باره استفاده کرده بود.

ادامه واکنش‌ها

پیشتر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه ۲۰ بهمن تأکید کرده بود که گزارش‌ها درباره عملیات احتمالی اسرائیل در رفح «هشداردهنده» است.

او در توئیتی نوشت: «این امر می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری را به همراه داشته باشد که وضعیت انسانی وخیم و تلفات غیرقابل تحمل غیرنظامیان را بدتر می‌کند.»

بیشتر در این باره: نتانیاهو خواستار تخلیه جمعیت «رفح» در غزه قبل از تهاجم زمینی اسرائیل شد؛ مصر در نوار مرزی تانک مستقر کرد

این مقام اتحادیه اروپا همچنین هشدار داد که در حال حاضر ۱.۴ میلیون فلسطینی در رفح هستند که «جای امنی برای رفتن ندارند» و «با گرسنگی روبه‌رو هستند».

پیشتر ایالات متحده هشدار داده بود از حمله‌ای که حاوی حفاظت از جان غیرنظامیان نباشد حمایت نمی‌کند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز جمعه حملات نظامی اسرائیل در نوار غزه را «بیش از حد» خواند و ساعاتی بعد با امضای یک فرمان اجرایی، از کشورهای خریدار سلاح‌های آمریکایی خواست که تضمین بدهند در استفاده از این تسلیحات به قوانین بین‌المللی پایبند هستند.

به گفته کارین ژان‌پیر، سخنگوی کاخ سفید، موضوع این تضمین کتبی به مقام‌های اسرائیل نیز اطلاع داده شده و «آنها تمایل خود را برای ارائه این نوع تضمین‌ها تکرار کردند».

کانادا نیز درباره حمله احتمالی اسرائیل به رفح هشدار داده است.

ملانی ژولی، وزیر خارجه این کشور، با ابراز نگرانی عمیق در این باره، در یک رشته‌توییت هشدار داد که عملیات زمینی در رفح پیامدهای مخربی خواهد داشت و فلسطینی‌ها و همچنین شهروندان خارجی از جمله اتباع کانادا را در معرض خطر قرار می‌دهد.

در همین حال استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد،‌ روز جمعه تصریح کرد که باید از غیرنظامیان در شهر رفح محافظت شود اما این سازمان موافق کوچاندن اجباری فلسطینی‌ها از رفح نیست.

شماری از سازمان‌های امدادی نیز درباره پیامدهای عملیات احتمالی اسرائیل در رفح هشدار داده‌اند و از جمله فیلیپه لازارینی، رئیس آژانس ویژه سازمان ملل در زمینه امداد و کاریابی برای فلسطینیان (اونروا) با اشاره به «وحشت فزاینده در رفح» نوشت: «مردم نمی‌دانند که کجا بروند».

سازمان گزارشگران بدون مرز نیز هشدار داد عملیات زمینی اسرائیل در رفح «فاجعه‌بار خواهد بود» و «نباید انجام شود».

دفتر محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، هم انجام چنین عملیاتی را «تهدید امنیت و صلح در منطقه و جهان» خواند و تصریح کرد: ««این اقدام از همه خطوط قرمز عبور می‌کند».

طرح ترکیبی اسرائیل

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، شامگاه چهارشنبه ۱۸ بهمن اندکی پس از آنکه پاسخ حماس به طرح پیشنهادی وقفه در جنگ را «توهم‌آمیز» خواند و رد کرد، گفت به ارتش دستور داده خود را برای ورود به شهر رفح آماده کند.

پس از اظهارات بنیامین نتانیاهو درباره آمادگی ارتش اسرائیل برای عملیات زمینی در رفح، انتقادها از این اقدام احتمالی بالا گرفت.

بیشتر در این باره: انتقاد گروه‌های حقوق بشری فلسطینی از سازمان ملل؛ بایدن پاسخ نظامی اسرائیل را «بیش از حد» خواند

با این حال دفتر نخست وزیر اسرائیل روز جمعه ۲۰ بهمن در بیانیه‌ای اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو از ارتش این کشور خواسته است که طرح ترکیبی، شامل خارج کردن جمعیت از رفح و عملیات برای انهدام «چهار گردان حماس که در رفح هستند»، را به کابینه ارائه کند.

اسرائیل می‌گوید رفح آخرین پایگاه باقی‌مانده حماس است و باید برای تکمیل طرح جنگی خود علیه این گروه افراطی عملیات در رفح ضروری است.

وضعیت شهر رفح

شهر رفح در جنوب نوار غزه و در مرز با مصر واقع شده و بنابر برآوردها نزدیک به ۱.۵ میلیون فلسطینی که از خانه‌های خود در سایر قسمت‌های نوار غزه گریخته‌اند به این شهر پناه آورده‌اند.

حملات هوایی اسرائیل به مناطقی در این شهر از بامداد جمعه آغاز شد و رسانه‌های فلسطینی که زیر کنترل گروه افراطی حماس هستند از ادامه حملات و کشته شدن ۱۱ تا ۱۸ نفر بر اثر آنها خبر داده‌اند.

در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع امنیتی مصر گزارش داده است که این کشور حدود ۴۰ تانک و نفربر زرهی در مرز خود با غزه، که به رفح نزدیک است، مستقر می‌کند.

عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه پس از یورش گروه افراطی حماس به خاک این کشور که نزدیک به ۱۲۰۰ کشته برجای گذاشت آغاز شد.

به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تعداد قربانیان فلسطینی در نوار غزه به حدود ۲۸ هزار نفر رسیده است.

عکس‌هایی از رفح پس از حملات هوایی، در آستانۀ عملیات احتمالی اسرائیل