شرکت نفتی دولتی روسیه، «روسنفت»، آغاز به فروش داراییهای خود، از جمله سه پالایشگاه بزرگ، در آلمان کرد.
وزارت دارایی آلمان روز جمعه ۱۱ اسفند با اعلام این خبر گفت که قرار است فروش داراییهای روسنفت در این کشور تا سپتامبر امسال به پایان برسد.
دولت آلمان برای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی روسنفت از پالایشگاههایش برای اخلال در سیستم انرژی این کشور، سپتامبر ۲۰۲۲ داراییهای این شرکت روسی را تحت قیمومت دولت آلمان درآورد و از آن زمان، هر شش ماه یکبار این وضعیت را تمدید میکند.
قرار است دور جدید شش ماهه قیمومت آلمان بر داراییهای روسنفت در این کشور ۱۰ مارس امسال تمدید شود.
سه پالایشگاه روسنفت در آلمان سهمی ۱۲ درصدی در مصرف سوخت این کشور دارد.
شرکت نفت روسی از آن زمان در تلاش بوده تا کنترل داراییهای خود را از طریق شکایت به دادگاههای آلمان به دست گیرد، اما موفقیتی نداشت و دادگاه فدرال آلمان نیز اخیرا اعلام کرد که روسنفت از شکایت خود دست برداشته است.
آلمان پیش از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، بزرگترین مشتری گاز و نفت روسیه بود، اما به همراه اتحادیه اروپا واردات نفت و گاز از روسیه را به شدت کاهش داده و خرید زغالسنگ روسیه را کلا متوقف کرده است.
آمارهای گمرک روسیه حاکی است که صادراتش به اروپا از بالای ۲۶۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ به حدود ۸۴ میلیارد دلار در سال گذشته میلادی سقوط کرده است. بازارهای آسیایی نتوانسته افت صادرات روسیه به اروپا را جبران کند و در مجموع، کل صادرات روسیه در سال ۲۰۲۳ با افتی ۱۶۷ میلیارد دلاری به ۴۲۵ میلیارد دلار سقوط کرده است.
آمارهای نهاد «ردیابی صادرات سوختهای فسیلی روسیه»، وابسته به مرکز بینالمللی «مطالعات انرژی و هوای پاک» نشان میدهد صادرات روزانه گاز روسیه به اتحادیه اروپا از ۷۴۵ میلیون متر مکعب در ابتدای تهاجم به اوکراین، به کمتر از ۷۰ میلیون متر مکعب در روزهای گذشته سقوط کرده است.
خرید نفت و محصولات نفتی از روسیه نیز به شدت کم شده و اتحادیه اروپا از ابتدای ۲۰۲۳ تا فوریه ۲۰۲۴ کلا ۱۶.۵ میلیارد دلار نفت و محصولات نفتی از روسیه خریده، در حالی که این رقم از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (آغاز تهاجم روسیه به اوکراین) تا پایان همان سال ۸۷ میلیارد دلار بود.
اتحادیه اروپا به همراه آمریکا همچینن حدود ۳۵۰ میلیارد دلار از داراییهای دولت روسیه، همچنین اولیگارشهای نزدیک به کرملین را مسدود کرده است.