بایدن: رویکرد نتانیاهو به اسرائیل لطمه می‌زند؛ قطر سران حماس را «تهدید به اخراج کرد»

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز شنبه ۱۹ اسفند گفت که معتقد است رویکرد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در جنگ علیه گروه افراطی حماس در غزه، «بیش از آن که به اسرائیل کمک کند به آن لطمه می‌زند.»

رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه «ام‌اس‌ان‌بی‌سی» بار دیگر بر حمایت خود از حق اسرائیل برای مقابله با حماس پس از حمله ۷ اکتبر تاکید کرد، اما درباره رویکرد بنیامین نتانیاهو در جنگ غزه اظهار داشت: «او باید توجه بیشتری به تلفات بی‌گناهان در نتیجه عملیات انجام شده، داشته باشد.»

جو بایدن ماه‌ها است که هشدار می‌دهد که اسرائیل به دلیل رویکردش در جنگ غزه و به خاطر افزایش تلفات غیرنظامیان، با خطر از دست دادن حمایت بین‌المللی است.

بیشتر در این باره: بایدن: اسرائیل مسئولیت تأمین امنیت اسکله کمک‌رسانی به غزه را به عهده خواهد داشت

رئیس جمهور آمریکا در خصوص شمار تلفات غیر نظامیان در غزه گفت: «این برخلاف اصول اسرائیل است و فکر می‌کنم این یک اشتباه بزرگ است.»

جو بایدن همچنین تصریح کرد که حمله احتمالی اسرائیل به شهر رفح در جنوب غزه، جایی که بیش از۱.۳ میلیون فلسطینی در آن پناه گرفته‌اند، برای او «خط قرمز» محسوب می‌شود.

با این حال، رئیس جمهور آمریکا تصریح کرد که دولت او تامین تسلیحاتی را مانند موشک‌ گنبد آهنین برای دفاع از غیرنظامیان اسرائیلی در برابر حملات موشکی محافظت می‌کند، قطع نخواهد کرد.

جو بایدن در پاسخ به پرسش در خصوص حمله احتمالی اسرائیل به رفح گفت: این یک خط قرمز است.اما اصلا قصد ندارم اسرائیل را کنار بگذارم. دفاع از اسرائیل هنوز هم امری حیاتی است. بنابراین، خط قرمزی وجود ندارد که بخواهم ارسال همه تسلیحات را قطع کنم، چرا که گنبد آهنین وجود نخواهد داشت که از آنها حفاظت کند.»

رئیس جمهور آمریکا در ادامه تصریح کرد که آماده است با حضور در پارلمان اسرائیل این دیدگاه‌های خود را با مقامات این کشور در میان بگذارد.

جو بایدن به دنبال حمله گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به‌عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده‌، به اسرائیل سفر کرد و با مقامات این کشور اعلام همبستگی کرد.

رئیس جمهور آمریکا امیدوار بود که تا پیش از آغاز ماه رمضان در غزه آتش‌بس برقرار شود. اما به نظر می‌رسد گروه حماس کماکان از توافق آتش‌بس برای آزادسازی حدود ۱۳۴ گروگان باقی‌مانده اسرائیلی اجتناب می‌کند و میانجی‌گری مصر، قطر و آمریکا تاکنون نتیجه‌ای نداده است.

در همین زمینه، هیئت حماس روز پنج‌شنبه مذاکرات آتش‌بس در مصر را ترک کرد؛ موضوعی که امیدها به دستیابی به آتش‌بس در کوتاه‌مدت را کم‌رنگ کرد.

گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اروپا سازمان تروریستی شناخته می‌شود، با حمله به خاک اسرائیل در نیمه مهرماه، ۱۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۴۰ تن نفر را گروگان گرفت. در پی آن، حملات گسترده اسرائیل به نوار غزه آغاز شد.

مقامات حماس می‌گویند طی پنج ماه گذشته ۳۱ هزار فلسطینی کشته و ۷۲ هزار و ۵۰۰ نفر زخمی شده‌اند. حدود ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان غزه نیز آواره شده‌اند.

قطر رهبران حماس را «تهدید به اخراج کرد»

قطر رهبران حماس را که ساکن آن کشور هستند، «تهدید» کرده که اگر با معامله آزادی گروگان‌های اسرائیلی و آتش‌بس موافقت نکنند، «اخراج خواهند شد».

این مطلب را روزنامه آمریکایی وال‌استریت جورنال روز یکشنبه ۲۰ اسفند، به نقل از «یک مقام حماس» و یک مقام مصری، بدون بردن نام آن‌ها گزارش کرده است.

گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی با ماهیت تروریستی شناخته شده ولی شمار زیادی از سران حماس، شامل اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی این گروه افراطی و خالد مشعل، رئیس پیشین این شاخه حماس همراه با خانواده خود سال‌های طولانی است که در قطر زندگی می‌کنند.

این در حالی است که قطر با داشتن روابط نزدیک با آمریکا، میزبان ناوگان پنجم دریایی آمریکا در منطقه نیز هست.

نظر به نقش قطر در میزبانی سران حماس در خارج از اراضی فلسطینی، مقامات و تحلیلگران متعددی در رسانه‌های اسرائیل در پنج ماهی که از جنگ کشورشان با حماس در غزه سپری شده، اصرار داشته‌اند که آمریکا باید قطر را از طریق تهدید سران حماس در آن کشور، برای آزاد کردن بقیه گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس، زیر فشار بگذارد.

قطر در کنار مصر و آمریکا از میانجی‌گران مذاکراتی است که با هدف دستیابی اسرائیل و حماس به یک معامله جدید در دست تنظیم است اما هیئت حماس روز جمعه گذشته قاهره را که محل گفت‌وگوها بود، با وعده «بازگشت» پس از «مشورت با سران» گروه، ترک کرد.

حسام بدران، از مهره‌های حماس، که خود ساکن دوحه است، با رد گزارش وال‌استریت جورنال، هشدار داد که در نبود توافق، خشونت در ماه رمضان که از این هفته آغاز می‌شود، افزایش خواهد یافت.

حماس برای پذیرش معامله، شرایط خود را تکرار کرده است: آتش‌بس دائمی، خروج همه نظامیان اسرائیلی از باریکه غزه، بازگشت تمامی آوارگان رانده‌شده از شمال این باریکه و افزایش کمک‌های بشردوستانه.

اسرائیل چارچوب آتش‌بس موقت و محدود را به امید بازگشت شماری از ۱۳۲ گروگان باقی‌مانده خود در دست حماس، پذیرفته است.

مذاکرات قاهره پیرامون آتش‌بس در طول ۴۰ روز از آغاز ماه رمضان در برابر آزادی حدود ۴۰ تن از گروگان‌های اسرائیلی بود.

به‌رغم کاهش امید به دستیابی به توافق برای آتش‌بس در ماه رمضان، سازمان موساد اسرائیل، شنبه شب ۱۹ اسفند در یک بیانیه اعلام کرد داوید برنئا، رئیس موساد، روز جمعه گذشته با ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای دیدار کرده و همکاری با میانجی‌گران را برای کاهش شکاف که به توافق منجر شود، ادامه داده است.

موساد حماس را متهم کرد که با اصرار بر شرایط خود و سر باز زدن از پذیرش توافق، به دنبال افزایش خشونت در منطقه در طول ماه رمضان است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بیانیه کم‌سابقه موساد برای روشنگری جهت خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی است که شنبه شب نیز در تل‌آویو تجمع اعتراضی برگزار کرده و تأکید داشتند که اسرائیل موظف است به هر کاری دست بزند تا بستگان آن‌ها پس از ۵ ماه تحمل شرایط «طاقت‌فرسا و تهدیدهای خطرناک مانند خشونت جنسی با زنان» آزاد شوند.

به نوشته تایمز اسرائیل، تجمع‌کنندگان شامل گروگان‌های نوجوان پیشین که سه ماه پیش در معامله با حماس آزاد شدند، در تجمع شنبه شب سخنرانی کردند.

حماس شنبه مدعی شد که ۴ گروگان دیگر نیز «بر اثر اقدامات اسرائیلی» جان دادند. حسام بدران هم به وال‌استریت جورنال گفته بود ۶۰ تن از گروگان‌های اسرائیلی کشته شده‌اند.

اسرائیل تا ماه گذشته مرگ ۳۲ گروگان خود را که جسد آن‌ها نزد گروگان‌گیرها است، تأیید کرده و گفته بود در مورد سرنوشت ۲۰ تن دیگر نیز که ادعای مرگ آن‌ها مطرح است، تحقیق می‌کند.