کمیسیون مستقل بینالمللی مأمور تحقیق در مورد وضعیت سوریه اعلام کرد حدود ۳۰ هزار تن از فرزندان اعضای گروه داعش و حامیان این گروه از ملیتهای مختلف در اردوگاهها، زندانها و مراکز بازپروری در شمال شرقی سوریه به اشکال گوناگون مورد آزاد قرار میگیرند و حقوق آنها نقض میشود.
این کمیسیون مورد حمایت سازمان ملل در گزارش خود که روز دوشنبه ۲۱ اسفند منتشر شد، افزود که اکثر این کودکان توسط داعش در سال ۲۰۱۴ همراه با والدین خود به سوریه و عراق آمدند و از کشورهایی که این کودکان اتباع آنها هستند، خواست آنها را به کشور محل تولد خود بازگردانده و زمینه ادغام آنها در جامعه را فراهم کنند.
بیشترین تعداد از این کودکان اکنون در اردوگاه «الهول» (به معنای باتلاق) واقع در استان حسکه، در شمال شرقی سوریه زندگی میکنند که محل نگهداری همسران و کودکان شبهنظامیان و حامیان گروه «حکومت اسلامی» است.
از زمان شکست این گروه در سوریه در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ خانوادههای آنها در این اردوگاهها زندگی میکنند.
تعداد کمتری در یک اردوگاه دیگر به نام «روژ» ساکن شدهاند و پسران نوجوان در زندانها و یا اردوگاههای بازپروری نگهداری میشوند که اداره آنها را نیروهای دمکراتیک سوریه، یک گروه به رهبری کردهای این کشور که متحد آمریکاست، برعهده دارند.
بیشتر در این باره: فرزندان داعش؛ کودکانی که وطن ندارند
لین ولچمن، یکی از اعضای این کمیسیون گفت: «این کودکان در دوران حاکمیت گروه «حکومت اسلامی» به اشکال گوناگون قربانی شدهاند و اکنون چندین سال است که نقض حقوق و آزار آنها حتی پس از شکست این گروه ادامه دارد.»
او افزود که اکثر این کودکان در سالهای حکمرانی گروه حکومت اسلامی ۱۲ ساله یا کوچکتر بودند و با اشاره به این که آنها جرمی مرتکب نشدهاند، خواستار پایان بازداشت و نگهداری اجباری آنها شد.
این کمیسیون در بخش دیگری از گزارش خود میگوید: «شرایط زندگی در اردوگاههای پرازدحام الهول و روژ مصداق رفتار بیرحمانه و غیرانسانی و هتک حرمت فردی این کودکان است.»
در اردوگاه روژ حدود سه هزار نفر زندگی می کنند.
در سالهای قبل جمعیت ساکن این اردوگاه حدود ۷۳ هزار نفر بود و اکثر ساکنان آنها اهل سوریه و عراق بودند.
به گفته یک مقام نیروهای دمکراتیک سوریه که مسئول امور آوارگان در شمال شرقی این کشور است، در چند سال اخیر همزمان با بازگشت تعداد قابل توجهی از ساکنان به کشور خود، جمعیت این اردوگاه به حدود ۴۵ هزار نفر کاهش یافته است.
او افزود: «متاسفانه فقط تعداد اندکی از کشورها تاکنون حاضر شدهاند شهروندان خود را بپذیرند و به کشورشان بازگردانند.»
شهروندان کشورهای دیگر در بخش ویژهای از این اردوگاه زندگی می کنند که حامیان سرسخت گروه «خلافت اسلامی» تلقی شده و اکثر آنها در آغاز سال ۲۰۱۴ به سوریه و عراق آمدند.